Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Afslanken       Overgewicht     Intervaltraining  Intervaltraining    

0 1 - 0 1 - 2 0 0 8

  Getrainde sporters verliezen meer vet met intervaltraining dan met duurtraining (Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2007 Dec;293(6):R2370-5.)
In de bewegingsprogramma's die mensen lichaamsvet willen laten verliezen zou meer plaats moeten komen voor intervaltraining: training waarbij mensen niet voortdurend op een matig intensief niveau actief zijn, maar training waarbij mensen met korte tussenpozen intensief actief zijn. Dat concluderen Australische sportwetenschappers uit experimenten op zestien vrouwen.
De Australiers hebben zich laten inspireren door een Canadese studie die meer dan een decennium geleden verscheen in Metabolism. [Metabolism. 1994 Jul;43(7):814-8.]
In dat onderzoek lieten de Canadezen twee groepen proefpersonen op twee verschillende manieren trainen. De ene groep deed aan duurtraining. De andere groep trok tijdens de training sprintjes van een kwart tot anderhalve minuut, en nam tussen de sprintjes door maximaal twee minuten rust, zodat de hartslag kon terugkeren naar honderddertig slagen per minuuut.
Het totale energieverbruik in de duurtraininggroep was meer dan twee keer hoger dan het energieverbruik in de intervalgroep. Toch verloor de intervalgroep meer vetmassa dan de duurtraininggroep. Dat zie je in de figuur hieronder.

Getrainde sporters verliezen meer vet met intervaltraining

ET = Endurance Training. HIIT = Intervaltraining.
In de twee linkerstaatjes zie je hoeveel millimeter vetlaag de proefpersonen verloren volgens huidplooimetingen. In de twee rechterstaatjes zie je hoeveel millimeter vetlaag de proefpersonen verloren per hoeveelheid verbrande kilojoule.
De vraag is natuurlijk: hoe kan dat? Die vraag wilden de Australiers beantwoorden.
De Australiers hadden twee groepen proefpersonen: een groep van acht gezonde, maar ongetrainde vrouwen, en een groep van acht getrainde vrouwen die lid waren van een triathlonclub.
De Australiers lieten de vrouwen twee keer intervaltrainen. De ene keer moesten de vrouwen sprintjes trekken van acht seconden, en tussen elke sprint gedurende twaalf seconden herstellen. (SS = Short Sprint) De andere keer moesten de vrouwen sprintjes trekken van 24 seconden, en tussen de sprints 36 seconden herstellen. (LS = Long Sprint)
Beide intervaltrainingen duurden twintig minuten. De vrouwen werkten ze 's ochtends vroeg af, op de nuchtere maag.
De onderzoekers ontdekten allereerst dat beide trainingen leidden tot een hoger zuurstofgebruik. Dat steeg bij de getrainde vrouwen meer dan bij de ongetrainde vrouwen.
De getrainde vrouwen wekten 1,6 meer vermogen op dan de ongetrainde vrouwen, dus dat de getrainde vrouwen meer zuurstof verbruikten is niet zo raar.
De getrainde vrouwen verbrandden ook meer vet. Dat leiden de onderzoekers tenminste af uit de concentratie glycerol in het bloed van de proefpersonen. Glycerol is het chassis van vetmoleculen. Normaliter hangen er drie vetzuren aan glycerol. Als de vetcellen vetten in de bloedbaan dumpen, stijgt de concentratie vrij glycerol in het bloed. Glycerol is dan ook een merker voor vetverbranding.

Getrainde sporters verliezen meer vet met intervaltraining

Een mogelijk mechanisme waardoor getrainde vrouwen meer vet verbranden tijdens interval training kwam aan het licht toen de onderzoekers in het bloed van de proefpersonen de concentratie adrenaline en nor-adrenaline bepaalden. Die concentraties liepen vooral bij de getrainde vrouwen hoog op.

Getrainde sporters verliezen meer vet met intervaltraining

Zeker bij getrainde vrouwen stimuleert intervaltraining dus de verbranding van vet. Dat is zeker het geval bij de intervaltraining met het Long Sets-principe.
Of dat nu wel of niet beter gaat dan bij duurtraining, daarover doen de onderzoekers geen uitspraak. Ze speculeren in hun artikel wel over het mechanisme achter het verschijnsel. De aanmaak van ATP in de spieren, denken ze, verloopt bij intervaltraining incompleet. Ook de aanmaak van suikers door de spiercel komt niet op gang. Zo dwingt intervaltraining, hoewel die bestaat uit korte, explosieve inspanningen, de spieren toch tot de verbranding van vet.
"Fat stores may supply a significant amount of energy during this form of exercise", aldus de onderzoekers. "Consequently, it is possible that high-intensity intermittent training may contribute to programs designed to promote fat loss."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken