Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Low carb       Peper    

1 7 - 1 1 - 2 0 0 7

  Gepeperd eten verlaagt insuline- en suikerspiegel (Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):63-9.)
Hoe dikker je bent, des te meer heb je eraan, aan peper in je eten. Dat zeggen voedingswetenschappers van de Australische University of Tasmania. Peper remt na de stijging van de insuline- en suikerspiegel de maaltijd. Dat is goed voor mensen met diabetes, maar maakt het ook voor mensen die willen afvallen. Een lage insulinespiegel maakt het makkelijker om de groei van vetlagen onder controle te houden.
De onderzoekers deden proeven met 36 mannen en vrouwen tussen de twintig en de zeventig jaar. Hun gemiddelde BMI was 26. De proefpersonen kregen vier weken achtereen een kant-en-klare chilisaus door hun eten: Freshly Chopped Chilli van Masterfoods. Masterfoods betaalde overigens niet mee aan de studie.
De proefpersonen aten dagelijks dertig gram chilisaus, die was gemaakt op basis van cayenne-peper. In het product zou, volgens gegevens van de fabrikant, 33 milligram capsaicin zitten. [Dat kunnen we moeilijk geloven. Dat moet haast wel minder zijn geweest. - red.]
Hieronder zie je wat de toevoeging deed met de glucosespiegel van de proefpersonen toen die aan het einde van de vier weken een opgepeperde maaltijd gebruikten.

Gepeperd eten verlaagt insuline- en suikerspiegel

De bovenste curve, die met de doorzichtige driehoekjes, staat voor de controlegroep die geen pepers gebruikte. De onderste twee curven hebben betrekking op de experimentele pepergroep - en proefpersonen uit de controlegroep die voor een keertje wel dertig gram chilisaus door hun eten deden.
Na die maaltijd meetten de onderzoekers ook de insulinespiegel van hun proefpersonen. Wat daar uitkwam zie je hieronder.

Gepeperd eten verlaagt insuline- en suikerspiegel

Weer zie je drie curven. De bovenste, gemerkt met de doorzichtige driehoekjes, is die van de controlegroep. De middelste curve is die van proefpersonen uit de controlegroep die dit keer wel pepers hadden gegeten. De onderste curve, herkenbaar aan de doorzichtige vierkantjes, staat voor de pepergroep, die vier weken achtereen peper had gegeten.
Ergo: pepers verlagen de insulinepiek na de maaltijd, en dat effect wordt sterker naarmate je langer achtereen peper gebruikt. Hoe hoger de BMI van de proefpersonen, ontdekten de onderzoekers toen ze hun gegevens uitsplitsten, des te sterker is het effect.
De onderzoekers keken ook naar de bijwerkingen van de pepersuppletie. Een aantal proefpersonen had aanvankelijk een beetje last van een brandend gevoel, maar die klachten waren na de eerste tien dagen van het experiment verdwenen. Kennelijk past de maag zich aan.
De onderzoekers hebben een theorie over het mechanisme. "It is probable that chili affects the hepatic insulin receptors, either by increasing their number or affinity or both to result in increased insulin clearance and, hence, lower serum insulin concentrations. Additional research is warranted to elucidate this finding."
Een effect op de verbranding van calorieen pal na de maaltijd vinden de onderzoekers niet. Waarschijnlijk komt dat omdat de suikers van de maaltijd langzamer hun weg naar de cellen vinden.
Het effect zou wel eens dubbel interessant kunnen zijn voor sporters die met een low carb-dieet vetmassa willen verliezen. Volgens studies is het vooral de verlaging van de insulinespiegel waardoor krachtsporters met een low carb-dieet vetmassa verliezen.

1 5 - 1 1 - 2 0 0 7

  Overtollig vet aanjager van kanker (Resource 15 November 2007)
Hoe meer vet je hebt, des te meer kans heb je op leverkanker, galblaaskanker en dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een literatuurstudie die Wageningse kankeronderzoekers uitvoerden voor het World Cancer Research Fund.
Daarbij stuitte Ellen Kampman op een verband dat ze graag eens nader zou willen uitpluizen.
"Mensen die langer zijn hebben meer kans op kanker. Hoe dat precies zit weten we niet. Misschien komt het doordat lange mensen nu eenmaal meer cellen hebben, misschien komt het doordat het langer worden samen gaat met de vorming van kankerbevorderende groeifactoren. Zeker nu de Nederlanders alsmaar langer worden zouden we eens naar dat verband moeten kijken."

1 5 - 1 1 - 2 0 0 7

  Minimars maakt minder dik (Resource 15 November 2007)
Klein uitgevoerde marsjes verzadigen sneller dan de grote joekels die je in de winkel koopt, en dus eet je er minder van. Dat ontdekten Wageningse onderzoekers. Door de portiegrootte drastisch te verkleinen eet je spontaan 26 kilocalorieen minder van een mini-uitvoering van een reep. [Appetite. 2007 Sep 29; [Epub ahead of print].]
"Dat lijkt weinig", zegt onderzoeker Pascalle Weijzen. "Maar op de lange termijn kan zo’n klein verschil toch helpen om een gezond gewicht te handhaven."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken