0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Leucine       Krachttraining & voeding     Aminozuren  Aminozuren     Krachttraining  Krachttraining    

1 6 - 0 7 - 2 0 1 0

  Geoxideerde aminozuren tijdens intensieve training (Br J Nutr. 2010 Jul 2:1-5. [Epub ahead of print].)

Misschien hoor je nooit meer iets van de studie die biochemici van de Federal University of State of Rio de Janeiro binnenkort publiceren in de British Journal of Nutrition. Of misschien ook wel. In dat geval staat deze dierstudie mischien aan het begin van een nieuwe benadering in de sportvoeding. Dan worden geoxideerde aminozuren net zoiets als NO-boosters, gehydroliseerde eiwitten of creatine.

Geoxideerde aminozuren tijdens intensieve training
Een biologische rem op prestaties tijdens een training is de ophoping van ammonia in het bloed. Je ervaart dat als vermoeidheid. Ammonia ontstaat normaliter als afvalproduct van de eiwitstofwisseling, maar tijdens intensieve training is de verhoogde aanmaak van het energiemolecuul ATP in de spiercellen de belangrijkste bron van ammonia.

In al die processen zet het lichaam aminozuren eerst om in keto-aminozuren. Daarbij komt de aminogroep van het aminozuur vrij - als ammonia. Andersom kan het lichaam ook aminogroepen aan keto-aminozuren plakken. Daarom hebben artsen keto-aminozuren gebruikt als medicijn bij chronic kidney disease. Bij die aandoening loopt de hoeveelheid ammonia in het bloed hoog op, maar zouden keto-aminozuren in een preparaat als Ketosteril [hierboven] die concentratie verlagen.

Is dat ook interessant voor sporters? Of andere sporters die trainen met een hoge intensiteit? Dat vroegen de Brazilianen zich af. En testten het idee uit op jonge mannelijke ratten, waarvan de helft had geleerd hoe ze via een machine aan krachttraining konden doen. [Ex] De fitnessratten moesten op de dag van de proef in totaal 50 reps maken met 75 procent van het gewicht waarmee ze nog 1 rep konden maken. De andere helft van de proefdieren deed niets.

De helft van de fitnessratten en de helft van de inactieve dieren kreeg een uur voor de training oraal 0.1 gram Ketosteril. [KAAA] Dat komt neer op 0.3 gram/kg lichaamsgewicht.


Geoxideerde aminozuren tijdens intensieve training


Hieronder zie je dat de suppletie de concentratie ammonia en ureum in de fitnessratten verminderde. Dat houdt waarschijnlijk in dat je beter kunt trainen nadat je een partij keto-aminozuren hebt ingenomen.


Geoxideerde aminozuren tijdens intensieve training


Bovendien verminderde de suppletie in zowel de trainende als de inactieve ratten de concentratie creatinine. Creatinine is zoiets als afgedankt creatine. Kennelijk worden spiercellen zuiniger met creatine door keto-aminozuren.


Geoxideerde aminozuren tijdens intensieve training


"Acute supplementation of KAAA can be used to reduce the increase in ammonia levels caused by resistance exercise", concluderen de Brazilianen. "The practical significance of these findings may be important for the individual exerciser and merits further research to examine the efficacy of chronic KAAA intake."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken