Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Soja       Plantaardige extracten       Sterke botten       Analyses / testuitslagen    

2 0 - 0 6 - 2 0 0 7

  Genisteine-supplement maakt botten vrouwen sterker (Ann Intern Med. 2007 Jun 19;146(12):839-47.)
Vrouwen die de overgang achter de rug hebben krijgen sterker botten als ze elke dag 54 milligram genisteine in supplementvorm slikken. Het isoflavoon,
Genisteine
dat we vooral via soja binnenkrijgen, verhoogt bovendien de concentratie van het anabole hormoon IGF-1 in het lichaam. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in de Annals of Internal Medicine.
Aan het experiment deden een kleine vierhonderd vrouwen mee. Ze hadden de eerste voortekenen van botontkalking, maar waren voor de rest gezond. Ze waren tussen de 49 en 67 jaar oud. De proef duurde twee jaar.
In die periode werden de botten van de vrouwen die genisteine slikten een beetje dikker. De botten van de controlegroep werden juist dunner.

Genisteine-supplement maakt botten vrouwen sterker

In de urine van de vrouwen daalde de concentratie pyridinoline en deoxypyridinoline. Dat zijn merkers voor bot-afbraak. In het bloed steeg de concentratie bone-specific alkaline phosphatase - een merker voor botopbouw. In het bloed steeg ook de concentratie IGF-1.

Genisteine-supplement maakt botten vrouwen sterker

De onderzoekers vermoeden dat de pseudo-oestrogene werking van genisteine de anabole effecten veroorzaakt, maar ze weten niet precies hoe.
De negatieve bijwerkingen van oestrogen, zoals de verdikking van het endometrium, bleven in ieder geval achterwege. Wel kregen enkele proefpersonen in de genisteine-groep buikklachten door de supplementen en haakten daardoor af.
NutraIngredients.com bericht dat de Italianen binnenkort meer materiaal over de genisteine-trial publiceren. [nutraingredients.com 20/06/2007]
Overigens vind je in een gram doorsnee soja-eiwit ongeveer 0,5 milligram tot 0,7 milligram genisteine. In een liter sojamelk kan de hoeveelheid genisteine varieren van elf milligram tot meer dan honderd milligram.

2 1 - 0 6 - 2 0 0 7

  Supplementenmaker Universal Nutrition en 'dopingzondaar' Coria zijn eruit (New York Times June 21, 2007)
In 2001 pakten dopingjagers de Argentijnse tennisspeler Guillermo Coria op nandrolon. Dat kostte hem zeven maanden schorsing - en de reputatie dat hij een dopinggebruiker was.
Coria zei altijd dat hij nooit doping had gebruikt, maar wel supplementen slikte van Universal Nutrition. Zijn familie liet die supplementen onderzoeken door een privaat lab, dat ervervolgens 19-nor-androgenen in ontdekte. Daarop klaagde Coria Universal Nutrition aan voor tien miljoen dollar.
Coria en Universal Nutrition hebben de zaak nu geregeld. Volgens de partijen was Coria's positieve dopinguitslag het gevolg van een "inadvertent and unknowing ingestion of a banned substance". Waar die "banned substance" vandaan kwam blijft echter een raadsel. "Parties further agree that Universal's products were safe as formulated to the label, and met all F.D.A. standards."
Coria's zaak is de laatste in een rij grote processen van dopingsporters tegen supplementenbedrijven. In 2005 won zwemmer Kicker Vencill een proces tegen Ultimate Nutrition, footballspeler Mike Cloud en bobsleeer Pavle Jovanovic voerden processen tegen Muscle Tech en tennisspeler Graydon Oliver heeft de maker van een rustgevend kruidensupplement aangeklaagd nadat hij was betrapt op een diureticum. [Daily Business Review October 25, 2004] [Offline]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken