Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  In de pijplijn       Groeihormoon       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 5 - 0 5 - 2 0 0 7

Genetische GHRH-doping is klaar voor gebruik

"Houd deze technologie alsjeblieft onder controle", schrijft journalist Matt Chaney. "Zorg ervoor dat dit niet handen komt van sporters, trainers en foute sportartsen. These people will try anything."

Chaneys reactie verschijnt onderaan een stukje op de webstek van The Scientist over een experimentele methode om de aanmaak van GH en IGF-1 te verhogen Ergogenics haalt er al vaker over geschreven.

De methode houdt in dat dieren een injectie krijgen met genen die cellen GHRH laten aanmaken. Dat hormoon prikkelt de hypofyse tot een verhoogde afgifte van groeihormoon.

De nieuwe genen zitten in plasmide ringen. Na de injectie zorgen stroomstoten ervoor dat de cellen de ringen opnemen, en vervolgens veranderen in GHRH-fabrieken. In proeven op honden neemt daardoor de concentratie IGF-1 toe met 20 tot 120 procent. Het apparaatje waarmee dat gebeurt zie je hieronder.


Genetische GHRH-doping is klaar voor gebruik


Het stuk in The Scientist beschrijft hoe onderzoeker Ruxandra Draghia-Akli de methode ontwikkelde voor honden met kanker en hoe dierenarts Kevin Hahn de techniek in 2001 op zon twintig honden uitprobeerde.

Met succes.

Goed, vier van de twintig dieren stierven. Maar bij de overlevenden zag Hahn "a phenomenal response". "There was an improvement in quality of life and quantity of time they had to live."

De onderzoekers richtten daarop het Biotech-bedrijfje ADViSYS op, dat inmiddels zijn naam heeft veranderd in VGX Immune Therapeutics. In Australie probeert het bedrijfje de technologie goedgekeurd te krijgen voor de veeteelt. Biggen die GHRH-genen hebben gekregen groeien sneller.

Met die toelating wil het niet vlotten. Consumenten hebben problemen met het gerommel met genen in de voedselketen, en al helemaal als dat met dieren gebeurt. Toch denken de onderzoekers dat zee en kans maken. De wetten in de VS en Australie verbieden alleen het gebruik van "foreign DNA". Breng je vreemd DNA in een organisme, dan is het nieuwe dier "transgeen". Maar, zeggen de onderzoekers, onze GHRH-genen zijn niet "foreign" en dus zijn onze varkens niet transgeen.

In de plantenwetenschappen gebruiken onderzoekers dat argument ook. Planten met extra soort-eigen genen heten daarom cisgeen en niet transgeen. Het lijkt er tot dusver echter niet op dat tegenstanders van gentechnologie cisgene organisme niet meer onder het kopje 'gentech' scharen.

En dat gebeurt in Australie ook niet. Dus richten de onderzoekers zich vooral op de Amerikaanse markt van ongetwijfeld vermogende hondenbezitters. Goedkeuring is er nog lang niet, en dierenarts Hahn wordt ongeduldig. " It was the one project in my 20 years of oncology that made a huge difference in the quality of life of my patients, and it remains frustrating that it is no longer available", aldus Hahn.

Hum. Wat hebben we hier?

Een effectieve anabole toepassing die klaar is voor gebruik. Voor honden, ja, maar wat je in dijen van een hond kunt spuiten, dat kun je ook injecteren in een humane kuitspier.

Een dopingtechnologie die tests niet kunnen opsporen.

En tenslotte een bedrijf dat veel heeft geinvesteerd, geen kant op kan, graag verder wil en gefrustreerd is. VGX Immune Therapeutics zit nu in een situatie die niet wezenlijk anders is dan pak hem beet die van Biomedica, de makers van Repoxygen. Biomedica heeft het gentechpreparaat dat de aanmaak van rode bloedcellen verhoogt al enkele jaren op ijs staan. Het middel is opgedoken tijdens het onderzoek van de Duitse Justitie naar de dopingpraktijken van omstreden trainers.

Als ik Dick Pound heette, dan nodigde ik mezelf bij VGX uit op de koffie.

Manasee Wagh. Gene therapy for Fido. The Scientist Volume 21 | Issue 5 | Page 24. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken