Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica & studies       Anabolica & risico's       Vergeten anabolen       DHEA    

2 4 - 1 1 - 2 0 0 2

Gebruik door jongeren vermindert acceptatie prohormonen

Senator Orrin Hatch, de Republikein die in 1994 de liberale Amerikaanse supplementenwet door het parlement joeg, heeft de FDA verzocht nog eens goed te kijken of precursoren geen medicijnen zijn. Dat schrijft de New York Times. "Prohormonen als androstenedione horen misschien helemaal niet thuis in de categorie van voedingssupplementen thuis", aldus Hatch.

Hatch deed zijn uitspraak in een artikel over het epidemisch anabolengebruik onder Amerikaanse jongeren. Daarin zegt journalist Timothy Egan, die in zijn stuk de in Amerika legale prohormonen en illegale anabolen op dezelfde hoop veegt, dat arten inmiddels hebben gehoord over tienjarige gebruikers. De groei van de groep prohormoongebruikers zou hem niet zozeer zitten bij de sporters, maar bij de niet-sporters. "Iedereen wil er tegenwoordig groot uitzien", zegt een leerling van Clearfield Highschool in de staat Utah, waar de journalist rondloopt voor zijn reportage. "Niet voor de sport, maar voor de meisjes."

Het hoofd van Clearfield Highschool weet Egan te vertellen dat hij kon zien welke leerlingen prohormonen of anabolen gebruiken. "Ze zijn erg opvliegend. Ze gaan om niets met elkaar op de vuist." In het fitnesscentrum van dezelfde school hebben de leerlingen die al een paar jaar trainden een nieuw soort bodybuilder opgemerkt: jongens die het standaard lichaamstype met geblokte buik en pecs willen, maar dan wel snel. De nieuwe bodybuildertjes zijn overigens uitstekend op de hoogte van de bijwerkingen van precursoren. "Het kan ze alleen niets schelen", zegt bodybuilder Preston Alberts, die al drie jaar in het fitnesscentrum traint.

In Amerika gebruiken jaarlijks een half miljoen jongeren onder de twintig spierversterkers. Hoewel het gebruik van andere middelen door campagnes stabiliseert, stijgt het gebruik van spierversterkers nog steeds. Ongeveer twintig procent van de tienergebruikers zei verleden jaar in een survey van Blue Cross Blue Shield de middelen niet te nemen om beter te presteren, maar om spiermassa te ontwikkelen.

De reden voor de twee senatoren John Sweeney en Tom Osborne om een wetsvoorstel tegen prohormonen in te dienen heeft alles met de epidemie te maken, zegt Sweeney. "Mijn 16-jarige zoon gaat naar een katholieke militaire school. Hij vertelde me dat zijn medestudenten prohormonen gebruiken om groter te worden. Hij vroeg me wat ik daarvan dacht. Ik was stomverbaasd."

Het voorval maakt dat Sweeney zijn steun geeft aan het voorstel van Osborne om prohormonen in het vervolg gewoon als anabolen te zien. "Prohormonen hebben dezelfde effecten en bijwerkingen als anabolen", aldus Osborne. Dat vertelden kinderartsen hem in de zomer van 2002 tijdens hoorzittingen in de senaat.

De supplementenindustrie is niet van plan om de snelst groeiende tak van hun achttien miljard dollarbranche op te geven. Prohormonen zijn niet geschikt voor jongeren onder de achttien, zegt John Cardellina van de Raad voor Verantwoordelijke Voeding, een PR-lichaam voor de industrie. "Sigaretten mogen toch ook verkocht worden?", aldus Cordellina. "Alleen niet aan jongeren onder de achttien. Daar hebben we wetten voor. Zo moeten we dit probleem ook oplossen. We moeten ervoor zorgen dat winkelbedienden geen prohormonen aan mensen verkopen die jonger zijn dan achttien jaar."

In de VS liggen prohormonen in vitamineshops. Gebruikers kunnen ze probleemloos via tijdschriften of het web bestellen. In Europa zijn prohormonen officieel verboden. Slechts een paar zijn op doktervoorschrift verkrijgbaar.

Timothy Egan. Body-Conscious Boys Adopt Athletes' Taste for Steroids. New York Times, 22-11-2002.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken