Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testuitslagen       Onzinnig & verdacht       Thee       Horror & sensatie    

1 1 - 0 9 - 2 0 1 0

  Frisdrank met groene thee is consumentenbedrog (American Chemical Society August 22, 2010.)

De kwaliteit van frisdrank op basis van groene thee is zo beroerd dat je er soms 20 flesjes van moet drinken als je net zoveel polyfenolen wilt binnenkrijgen als er in 1 kopje ordinaire echte thee zitten. Je weet wel, dat warme spul dat je maakt met een theezakje en kokend water.

Frisdrank met groene thee is consumentenbedrog
Dat blijkt uit het onderzoek dat chemicus Shiming Li van Rutgers University een paar weken geleden presenteerde op de 240ste National Meeting of the American Chemical Society. Li kocht in de supermarkt flesjes en blikjes met groene thee en analyseerde met HPLC hoeveel polyfenolen daarin zaten.

Op de bijeenkomst liet Li de analyses van 6 groene theefrisdranken zien. Ze bevatten 81, 43, 40, 13, 4 en 3 milligram polyfenolen per flesje van 470 ml. [In totaal analyseerde Li 49 frisdranken.] De totale hoeveelheid polyfenolen in een kopje thee varieert van 50-150 mg.

"I was surprised at the low polyphenol content", zegt Li. "I didnít expect it to be at such a low level. Someone would have to drink bottle after bottle of these teas in some cases to receive health benefits."

Wat die mogelijke health benefits van de frisdranken op groene theebasis betreft, die zijn praktisch nul, concludeert Li. Niet alleen omdat de hoeveelheid fenolen vaak niks voorstelt, maar ook omdat de frisdranken meestal tjokvol dikmakend suiker zitten.

Li werkt ook voor WellGen, een producent van extracten uit thee zoals het antikatabole Te Amé. De resultaten van Li's onderzoek maken het WellGen makkelijker om uit te leggen waarom sporters beter hun supplementen kunnen kopen dan een blikje Green Tea. "We believe that this research helps strengthen our own product offerings", lezen we op de webstek van WellGen [Offline] in een berichtje over het onderzoek van Li.

De reden dat fabrikanten zo weinig polyfenolen in hun frisdranken stoppen is de bittere smaak van polyfenolen. Die schrikt consumenten af en dus laten de fabrikanten de polyfenolen liever weg. Maar omdat consumenten ondertussen hebben geleerd dat polyfenolen misschien gezond zijn zetten de fabrikanten dezelfde polyfenolen maar wat graag op het label.

Dat doen ze met zoveel overtuiging dat de Amerikaanse FDA op dit moment ruzie heeft met thee en frisdrankfabrikant Lipton en Dr Pepper. [nutraingredients-usa.com 09-Sep-2010] De fabrikanten maken zoveel hoempapapa over de polyfenolen in hun groene theeproducten dat de FDA die wil gaan beoordelen als een medicijn, en niet als een voedingsmiddel.

Veel gedoe over niks, oordelen bedrijfswoordvoerders. En dat zijn we dit keer helemaal met ze eens.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken