Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Clenbuterol       Horror & sensatie     Testuitslagen  Testuitslagen     Vergeten doping  Vergeten doping    

1 7 - 1 2 - 2 0 0 6

  Partij foute Clenbuterol HCl doodt paarden (thehorse.com 22/11/2006)
In de Amerikaanse paardensport heeft een illegaal clenbuterol-preparaat het leven van in ieder geval zes renpaarden geeist. Tien andere paarden zijn ziek geworden. Dat melden websites voor de rensport.
Clenbuterol
Het foute clenbuterol-preparaat heet Clenbuterol HCL. De middelen zijn verpakt in een witte plastic pot, waarop een wit etiket zit geplakt. Daarop staat "Clenbuterol HCl, 72.5 micrograms" met zwarte letters. Op het potje staat niet wie het product heeft geproduceerd.
Een gedupeerde eigenaar heeft gezegd dat hij de pillen heeft gekocht in een winkel die was verbonden aan een baan in Texas. Na inname werden zijn dieren ziek. Ze gingen zweten en kregen hartkloppingen. Volgens de onderzoekers die de dieren hebben onderzocht zijn er paarden gestorven nadat ze welgeteld een enkele dosis hadden geconsumeerd.
Volgens analyses van Louisiana State University zit er in Clenbuterol HCL zeventig keer meer clenbuterol dan de FDA toestaat in de producten die het op de Amerikaanse markt heeft toegelaten.
"So these animals received an overdose of clenbuterol, which had severe physiological effects", aldus chemicus Steven Barker, die de analyses uitvoerde.
De enige twee clenproducten die officieel op de Amerikaanse markt mogen worden verkocht zijn afkomstig van Boehringer-Ingelheim.
De herkomst van de foute producten is niet duidelijk. "In recent years, availability of illegal clenbuterol formulations, produced as 'compounded' drug product, has increased steadily", zegt de FDA op zijn website. [FDA 24/11/2006] [Offline]
Websites voor de rensport melden dat volgens geruchten de foute clen uit Belize het land is binnengesmokkeld.

1 6 - 1 2 - 2 0 0 6

  Tam Thomas aangeklaagd - Balco-zaak gaat weer even over norboleton (BCN 12/14/06)
In Amerika gaat Justitie Tammy Thomas (36) aanklagen in de Balco-zaak, omdat ze op 30/10/2003 loog over haar connectie met Patrick Arnold. Toen verklaarde wielrenner Thomas voor een grand jury dat ze nooit een middel van Arnold had gekregen, dat ze nooit een product van Arnold had gebruikt en dat ze so-wie-so nooit anabolen had gebruikt.
Thomas viel in 2002 door de mand toen dopingjagers het anabool norboleton in haar urine ontdekten. Norboleton is nooit op de markt geweest, maar farmaceut Wyeth deed er in de jaren zestig en zeventig wel uitgebreide proeven mee. Wyeth had er zelfs al een merknaam voor bedacht: Genabol.
Norboleton alias 13-ethyl-17-beta-hydroxy-18,19-dinorpregn-4-en-3-one
Volgens een dierstudie van Wyeth uit 1964 was norboleton een effectief anabool. [Tomarelli RM, Bernhart FW. Oral Anabolic Activity of 13b,17a-Diethyl-17b-Hydroxygon-4-en-3-one (norbolethone) in a Nitrogen Retention Assay.Steroids Volume 4, Issue 3, September 1964, Pages 451-456.]
Vergeleken met testosteronpropionaat was norboleton 3,4 keer zo anabool en 0,2 keer zo androgeen. De verhouding androgene-anabole effecten viel dus positief uit, en overtrof die van stanozolol. Maar ook als de onderzoekers alleen keken naar de mate waarin proefdieren door norboleton stikstof vasthielden bleek dat norboleton een goede spierversterker was.
Ratten, die verschillende doseringen norboleton via injecties kregen, reageerden daar net zo goed op als op injecties met identieke doseringen testosteronpropionaat.
Tam Thomas aangeklaagd - Balco-zaak gaat weer even over norboleton
Dat is op zich al bijzonder voor een anabool dat oraal beschikbaar is. De methylering of ethylering van het zeventiende koolstofatoom haalt vaak iets van de anabole werking weg.
Nog opvallender was de effectiviteit van norboleton in vergelijking met die van methyltestosteron.
Tam Thomas aangeklaagd - Balco-zaak gaat weer even over norboleton
De mate waarin norboleton stikstof kon vasthouden was, in een dierproef waarin ratten oraal anabolen kregen toegediend, zestien keer hoger dan methyltestosteron. Norboleton presteerde zelfs vier keer beter dan stanozolol.
In het zevende hoofdstuk van Het Anabolenboek kun je lezen waarom norboleton zo'n effectief middel is.
Waarom Wyeth norboleton nooit op de markt heeft gebracht is nog steeds niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn er in humane trials toch ongewenste bijwerkingen aan het licht gekomen. Misschien dat we daarover nog iets horen als Tammy Thomas op 5 januari 2007 moet verschijnen voor U.S. Magistrate James Larson in San Francisco.
Volgens de openbare aanklager Kevin Ryan is de derde fase van de Balco-zaak nu ingegaan. De eerste was gericht op de handelaren in de onzichtbare Balco-dope, de tweede tegen het brein achter die middelen - Pat Arnold, dus.
"In de derde fase klagen we mensen aan die hebben gelogen toen ze onder eed stonden", zegt Ryan. "Ons onderzoek in al die drie fases blijft doorgaan zolang het bewijsmateriaal blijft binnenkomen."
Enkele weken geleden klaagde Justitie ook al Trevor Graham aan. Graham, de man die een monster met THG opstuurde naar dopingjager Don Catlin, zou ook hebben gelogen tijdens een verhoor.
De man die Justitie het liefst in handen wil krijgen is de sportknuffel Barry Bonds. Ook Bonds heeft tijdens de Balco-zaak gelogen.

1 5 - 1 2 - 2 0 0 6

  Negenduizend euro voor elk DDR-dopingslachtoffer (ANP 13 december 2006) [Offline]
De Duitse olympische sportbond (DOSB) heeft een akkoord gesloten met de advocaten van de slachtoffers van de DDR-dopingmachinerie. Na acht jaar juridisch getouwtrek kan het dossier dicht. De honderdzeventig actievoerende Oost-Duitse sporters krijgen allen een eenmalige uitkering van 9250 euro. De DOSB draait voor het grootste deel van de benodigde anderhalf miljoen op. Schering, voorheen Jenapharm, betaalt ook mee aan de schadevergoeding.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken