Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Soja       Kankerpreventie       Testosteron & supplementen    

1 5 - 0 4 - 2 0 0 7

  Forse consumptie vleeswaren verhoogt kans borstkanker (nutraingredients.com 04/04/2007) [Offline]
Vrouwen tussen de 35 en de 70 hebben meer kans op borstkanker als ze veel vleeswaren zoals boterhamworst eten. Ook een aanzienlijke consumptie van rood vlees - rundvlees en varkensvlees - zorgt voor een verhoogd risico. Dat concluderen onderzoekers van de University of Leeds uit een onderzoek onder 35.000 vrouwen. [Br J Cancer. 2007 Apr 9;96(7):1139-46.]
Vrouwen die dagelijks meer dan twintig gram processed meat
Forse consumptie vleeswaren verhoogt kans borstkanker
aten hadden bijna zeventig procent meer kans op borstkanker dan vrouwen die weinig verwerkte vleesproducten aten, concluderen de Britten.
Processed meat is een verzamelnaam voor alle vleesproducten die je niet meer direct als vlees herkent, zoals knakworsten, smac en boterhamworst.
Vrouwen die dagelijks meer dan zestig gram rood vlees aten hadden zestig procent meer kans op borstkanker.
De onderzoekers vermoeden dat de hoeveelheid verzadigd vet in de vleesproducten het effect veroorzaakt. Dat zou wel eens voor een verhoogde aanmaak van geslachtshormonen kunnen zorgen. Hormonen als estradiol zijn gerelateerd aan kanker.

1 6 - 0 4 - 2 0 0 7

  Vier weken soja-eiwit verlaagt testosteronspiegel mannen - een beetje (Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Apr;16(4):829-33.)
Mannen die elke dag zestig gram soja-eiwit consumeren hebben een iets lagere testosteronspiegel dan mannen die dat niet doen. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Medicine and Dentistry of New Jersey, die twaalf
Vier weken soja-eiwit verlaagt testosteronspiegel mannen - een beetje
mannen vier weken lang soja-eiwitten van Puritan Pride lieten eten.
Toen de proef begon was de gemiddelde testosteronspiegel 411 nanogram per deciliter. Toen de proef eindigde was de gemiddelde spiegel 393 nanogram per deciliter. Een week zonder soja-eiwit verhoogde bij de proefpersonen de gemiddelde testosteronspiegel tot boven de testosteronspiegel voordat de mannen soja aten. De concentratie testosteron in het bloed steeg tot 438 nanogram per deciliter.
De reactie van de mannen op het soja-eiwit varieerde. Sommige mannen gingen juist meer testosteron aanmaken door het soja-eiwit.

Vier weken soja-eiwit verlaagt testosteronspiegel mannen - een beetje

Merkwaardig was de relatie tussen de LH-spiegel en de inname van soja-eiwit. Jonge mannen gingen minder LH aanmaken door soja-eiwitten, de LH-spiegel van oudere mannen reageerde niet.
Er was overigens geen verband tussen het effect op de LH-spiegel en de aanmaak van testosteron. De onderzoekers denken daarom dat het remmende effect van soja loopt over enzymen die zijn betrokken bij het metabolisme van testosteron, zoals 17-beta-hydroxysteroid-dehydrogenase en 5-alpha-reductase.

2 2 - 0 4 - 2 0 0 7

  Te veel eiwit maakt babies dik (nutraingredients.com 20/04/2007) [Offline]
Babies die borstvoeding krijgen worden later minder makkelijk dik. Dat komt, zegt Berthold Koletzko van de universiteit van Munchen, omdat borstvoeding minder eiwit bevat dan flesvoeding.
Koletzko coordineert het door Brussel betaalde Early Nutrition Programming Project. In dat project deden onderzoekers een proef met een kleine duizend babies, die flesvoeding met verschillende concentraties eiwit kregen.
De babies die flesvoeding kregen met slechts 1.8 gram eiwit per honderd kilocalorieen, zegt Koletzko, groeiden net zo hard als de andere babies. De weinig-eiwitvoeding had echter metabolic, endocrinal and developmental benefits - which may also have an impact on obesity at a later age.
Welke voordelen dat zijn, dat wordt niet duidelijk.
De studie is niet gepubliceerd, en bij herhaalde lezing merk je dat de verslaggever van NutraIngredients moeite heeft om het verhaal te geloven.

1 8 - 0 4 - 2 0 0 7

  Klimaatverandering maakt aardappels giftig (Reed 16-04-2007) [Offline]
De hoeveelheid kooldioxide die we de atmosfeer in pompen en de stijgende temperatuur verhogen waarschijnlijk de opbrengst van onze landbouw, maar zorgen ook voor een veranderende samenstelling van onze gewassen.
Dat concludeert Andreas Fangmeier van de Universiteit van het Duitse Hohenheim uit experimenten in klimaatkamers.
Fangmeier en zijn collega's imiteerden in hun klimaatkamers de condities die we in West-Europa over 50 jaar kunnen verwachten. "De resultaten zijn ontnuchterend", aldus de hoogleraar. "Brood kan door een slechtere kleefbaarheid van de tarwe niet meer gebakken worden, bier kan minder schuimen en friet kan zelfs giftig zijn."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken