0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       NO-Boosters       Testosteronsupplementen       Seks    

3 0 - 1 0 - 2 0 1 0

  Flavonoid in Horny Goat Weed verhoogt testosteronspiegel (Asian J Androl. 2006 Sep;8(5):601-5.)

Praktisch alle supplementenmakers hebben wel een product met extracten van het plantje Epimedium of Horny Goat Weed in hun assortiment. Horny Goat Weed staat voor betere trainingen, een hogere testosteronspiegel en vooral betere seks, als je de advertenties mag geloven. Volgens onderzoekers van het Chinese Shantou University Medical College zou Epimedium wel eens kunnen werken.

Icariin
Sommige planten in het genus Epimedium bevatten de verbinding die je hiernaast ziet: het flavonol icariin. Icariin veroorzaakt volgens studies het Viagra-achtige effect waar Epimedium om bekend staat: icariin remt het enzym PDE-5 en voorhoogt daardoor de concentratie stikstofmonoxide [NO] in de bloedvaten.

De onderzoekers van Shantou University keken echter naar een ander aspect van icariin. Ze gaven mannelijke ratten gedurende een week een oraal preparaat van het Chinese Huacui Biotechnology, dat voor 40 procent uit zuiver icariin bestaat. De dagelijkse dosis was 200 mg per kilogram lichaamsgewicht. [ICA]

Voordat de behandeling begon kregen de ratten injecties met een stof die enzymen remt die in de testes testosteron synthetiseren. Volgens de onderzoekers leken de ratten daardoor op oudere mannen met een te lage testosteronspiegel.

In de tabellen hieronder staat C voor ratten die geen enkele behandeling ondergingen. M staat voor ratten die wel de enzymenremmer kregen, maar geen icariin. T staat tenslotte voor ratten die eerst een enzymremmer kregen en daarna gedurende week dagelijks een injectie met 5 mg testosteron / kilogram lichaamsgewicht.


Flavonoid in Horny Goat Weed verhoogt testosteronspiegel

Flavonoid in Horny Goat Weed verhoogt testosteronspiegel


In de ratten die icariin hadden gekregen steeg de testosteronspiegel met een factor drie ten opzichte van de C-groep.

De onderzoekers zagen ook dat in het bloed de concentratie osteocalcin steeg. Dat suggereert dat de dieren meer botmassa gingen aanmaken.

"Icariin shows testosterone mimetic properties, and has therapeutic potential in the management of hypoandrogenism, which is encountered in most of the aging male population", concluderen de onderzoekers optimistisch.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken