Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Clenbuterol       B-Vitamines       Ongewone anabole strategieën       Vitamines    

1 0 - 0 8 - 2 0 0 7

  Vitamine B1 geeft kippen grotere spieren (Br Poult Sci. 1999 Mar;40(1):127-30.)
Suppletie met vitamine B1 stimuleert in hoge doses de spieropbouw. Tot die conclusie kwamen Japanse onderzoekers, toen ze acht jaar geleden experimenteerden met vitamine-injecties op kuikens. De vitamine had zelfs een groter spieropbouwend effect dan clenbuterol.
De onderzoekers gaven kuikens van op hun tweede, vierde en zesde levensdag een injectie met vitamine B1, clenbuterol of beide middelen. De doses waren fors. Die van vitamine B1 was tien milligram per kilo lichaamsgewicht, die van clenbuterol was vijftig microgram per kilo lichaamsgewicht.
De tabellen hieronder vertellen het effect van de behandelingen op de lichaamssamenstelling van de dieren. Het effect van thiamine - de wetenschappelijke naam voor vitamine B1 - alleen op de pectorales van de dieren was statistisch significant. [Net als het effect van thiamine op het gewicht van de lever - red.]

Vitamine B1 geeft kippen grotere spieren

Vitamine B1 geeft kippen grotere spieren

De effecten van clenbuterol vielen de Japanners eerlijk gezegd tegen. Ze vonden wel interessant dat clenbuterol het gewicht van de lever flink verhoogt.
Wat de forse doses thiamine precies doen verduidelijkt de figuur van hieronder.

Vitamine B1 geeft kippen grotere spieren

De vitamine verlaagt de concentratie vetten en glucose in het bloed. Ook die effecten waren overigens statistisch significant.
Thiamine verhoogt kennelijk de energietoevoer naar de spieren. Die gaan daardoor harder groeien, vermoeden de onderzoekers.
Dat baseren ze op wat in textbooks over de werking van thiamine staat. Al in de darmen plakken enzymen
Vitamine B1 geeft kippen grotere spieren
fosfaten aan thiamine. Zo ontstaan thiamine monofosfaat, thiamine difosfaat en thiamine trifosfaat. Die opgeladen thiamine-moleculen helpen enzymen in de mitochondria bij het omzetten van vetten en suikers in energie.
Op de bovenstaande figuur zie je thiamine (boven) en thiamine-monofosfaat (onder).
Het injecteren van thiamine is overigens voor mensen riskant. Hoewel er weinig bekend is over toxische effecten van hoge doses thiamine, weten onderzoekers wel dat thiamine-injecties soms een anafylactische shock veroorzaken.
Experimenten waarbij onderzoekers sporters beter wilden laten presteren door hoge doses thiamine verliepen teleurstellend.
Vitamine B1 geeft kippen grotere spieren
Daarbij moet je aantekenen dat de onderzoekers keken naar het verbruik van energie, niet naar de opbouw van spieren.
Dat extra thiamine geen ergogeen effect heeft, verklaarden de onderzoekers uit de beperkte opnamecapaciteit van cellen voor thiamine. Om dat te omzeilen ontwierpen chemici thiamine-analogen als sulbutiamine. Als thiamine ook als spierversterkend supplement niet slaagt, dan biedt sulbutiamine - actieve stof in supplementen als Fortega van PasioIngredients en Spike van Biotest - misschien nog uitkomst.
Hum. Misschien kun je thiamine-analogen stacken met creatine?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken