Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Aromatherapie       Cerebrogenics       Seks    

0 7 - 0 8 - 2 0 0 3

Door androstanon verliezen atleten hun angst voor hun tegenstander

Het Canadese supplementenbedrijf VNO Athletic Research heeft een preparaat op de markt gebracht waarmee atleten zich kunnen wapenen tegen psychologische intimidatie door hun tegenstanders. Tegelijkertijd laat het product sporters een atmosfeer van agressie en dominantie verspreiden. Zegt de producent.

Androstanon
Het preparaat bevat het steroid androstanon. Androstanon is een seksferomoon dat mannen via hun lichaamszweet uitscheiden. In de neus zit een orgaantje, het Vomeronasale orgaan (afgekort VNO - daar heeft de fabrikant zijn naam aan ontleend) dat het feromoon mogelijk waarneemt en het signaal doorgeeft aan de hypothalamus. Dat is een klier in de hersenen die bemiddelt tussen de elektrische processen in de hersencellen en de hormonen in het bloed. Ruik je androstanon, dan word je angstig.

En dat kun je als sporter dus niet hebben, zegt Athletic Research. "Atleten die voor het eerst met hoge concentraties feromonen worden geconfronteerd voelen zich minderwaardig, en dat is slecht voor de prestaties." Wie androstanon echter langere tijd op zijn lichaam of zijn kleren sproeit, wordt er binnen drie dagen ongevoelig voor - zowel voor natuurlijke als synthetische feromoon.

Volgens Athletic Research gebruiken profsporters al sinds 1999 androstanon van het bedrijf. Omdat Athletic Research meer wil verdienen, wijkt het nu uit naar de grotere markt van de amateursporters. Daarom zoekt het de publiciteit.

VNO Athletic Research. VNO Athletic Research Develops Pheromone-based Athletic Performance Enhancer. PRNewswire, 6-8-2003. [Offline]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken