0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Duurtraining & voeding       Fenegriek       Duursportsupplementen    

0 1 - 1 2 - 2 0 1 0

  Fenegriek verbetert duurvermogen (J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2006 Aug;52(4):287-92.)

De nieuwe fenegriekextracten, die sinds enkele jaren op de markt zijn, zijn misschien niet alleen interessant voor krachtsporters maar ook voor duursporters. Dat maken we op uit een Japanse studie waarover we al eens hebben geschreven, en die we er nog maar eens op na hebben geslagen.

Fenegriek verbetert duurvermogen


Fenegriek verbetert duurvermogen
Het staat niet in het stuk, maar de Japanners werkten voor de grondstoffenproducent die nu TSI Health Sciences heet. [Webstek] TSI Health Sciences is de maker van het fenegriekzaadextract Promilin, dat voor 20 procent uit 4-hydroxyisoleucine bestaat. [Structuurformule hiernaast]

Er zijn supplementen op de markt die alleen Promilin bevatten, maar de meeste van de elf lezertjes van dit webmagazijn zullen Promilin tegenkomen in hun mass gainers: mengsels van eiwitten en koolhydraten, die moeten leiden tot een toename van het lichaamsgewicht en de spiermassa. Het aminozuur in Promilin zou de werking van insuline en de opname van glucose door de spiercellen verhogen.

Dat van dat 4-hydroxyisoleucine mag je meteen weer vergeten. Het is niet de actieve stof in fenegriek, ontdekten de onderzoekers. Toen ze het aminozuur in pure vorm aan hun proefdieren gaven deed het niets. Dat spoort met een experiment van de University of Montana, waarin onderzoekers aan duursporters na een sessie glucose 4-hydroxisoleucine uit fenegriek gaven - zonder dat het aminozuur invloed had op het herstel van de glycogeenreserves. [Amino Acids. 2008 Aug;35(2):439-44.]

Andere stoffen dan 4-hydroxyisoleucine in fenegriek verbeteren prestaties, aldus de onderzoekers.

De Japanners gaven muizen 4 weken dagelijks helemaal niks [control] [vierkantjes], of 150 [driehoekjes] of 300 mg fenegriekextract [rondjes] per kg lichaamsgewicht. De Japanners pompten het supplement met een slangetje in de maag van hun proefdieren. Die moesten wekelijks met een gewichtje aan hun in een aquarium zwemmen zolang ze konden. Het extract verlengde de tijd dat de dieren dat volhielden.


Fenegriek verbetert duurvermogen


Met rode bloedcellen deed fenegriek niets, zie je hieronder. Wel liet het extract spieren meer vet verbranden. Tijdens de sessies dan zakte de glucosespiegel nauwelijks, maar de concentratie vrije vetzuren [NEFA] wel. Na afloop van de 4 weken waren de vetreserves van de muizen geslonken, blijkens de afname van de epididymale vetdepots.


Fenegriek verbetert duurvermogen

Fenegriek verbetert duurvermogen

Fenegriek verbetert duurvermogen


Nogmaals, het gebruikte extract was op zo'n manier opgezuiverd dat de hoeveelheid 4-hydroxyisoleucine optimaal was. Dat extract is wellicht niet ideaal om duursportprestaties te verbeteren. Misschien doet een ander product, zoals Torabolic, het beter.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken