Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Zink       Horror & sensatie       Gevaarlijke supplementen       Immuunsysteem    

0 7 - 0 8 - 2 0 0 3

Extreme zinksuppletie doodt witte bloedcellen

Canadese artsen hebben een geval beschreven van een 19-jarige vrouw die door fors gedoseerde zinksupplementen last kreeg van cytopenia: het afsterven van witte en rode bloedcellen. De vrouw slikte de supplementen omdat ze door een erfelijke ziekte ijzerafzettingen in haar hersenen had.

In de onderstaande tabel zie je wat het supplement teweegbracht. Leukocyten zijn witte bloedcellen; neutrofielen zijn witte bloedcellen die dood weefsel opruimen en parasieten doden; lymfocyten zijn witte bloedcellen die antistoffen aanmaken; reticulocyten zijn nog niet helemaal ontwikkelde rode bloedcellen. [Tabel]

Nu gebruikte de vrouw vijf jaar lang gemiddeld 120 milligram zink per dag. Dat is veel. Daar nam ze echter extra koper bij om te voorkomen dat het zink de koper verdrong. Dat lukte niet, zoals je ziet in de tabel.

Dat kopertekort is waarschijnlijk een belangrijke factor geweest in de celsterfte, denken de onderzoekers. Het was bijna onvermijdelijk dat die sterfte optrad, want een verhoogde inname van zink zorgt ervoor dat het lichaam meer metallothioneine aanmaakt. Die stof bindt zink, maar vooral koper.

Er zijn gevallen bekend, schrijven de onderzoekers, waarin beduidend lager doses zink tot cytopenia door kopertekort hebben geleid. Artsen hebben het verschijnsel in ieder geval gevonden bij een supplementengebruiker die zeven maanden slechts 29 milligram zink slikte.

De celsterfte was in het beschreven geval trouwens omkeerbaar. Toen de vrouw het gebruik staakte was ze binnen acht maanden weer hersteld.

Julie Irving, Andre Mattman, Gillian Lockitch, Kevin Farrell, Louis Wadsworth. Element of caution: a case of reversible cytopenias associated with excessive zinc supplementation. CMAJ July 22, 2003; 169 (2). [Link]

0 9 - 0 5 - 2 0 0 3

Overdosis zink maakt ziek

Zieke nieren, bloedarmoede en een kopertekort. Dat kreeg een 39-jarige vrouw die een jaar lang dagelijks twee gram zinkgluconaat had gebruikt. De symptomen verdwenen nadat ze stopte met het supplement.

Volgens de Amerikaanse onderzoeker die het geval heeft beschreven moeten artsen, als ze patienten krijgen met merkwaardige symptomen, expliciet vragen of ze supplementen gebruiken. Zware doseringen zink zijn populair onder mensen met huidproblemen en verkoudheid.

Dieronderzoekers hebben bij proefdieren, die grote hoeveelheden zink kregen, kapotte nieren en beschadiging van de alvleesklier gevonden.

Hein MS. Copper deficiency anemia and nephrosis in zinc-toxicity: a case report. S D J Med 2003 Apr;56(4):143-7. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken