Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Aminozuren       Insulineversterkers    

1 1 - 0 8 - 2 0 0 7

  Extra glutamine bij overgewicht: goed voor spiercel, slecht voor vetcel (Diabetologia. 2007 Sep;50(9):1949-59.)
Als je ratten vetmest op een high fat-dieet, worden ze dikker. Hun spiercellen worden doof voor insuline, hun vetcellen juist niet. Suppletie met het aminozuur glutamine voorkomt dat grotendeels, schrijven
Extra glutamine bij high fat-dieet: goed voor spiercel, slecht voor vetcel
Braziliaanse onderzoekers in Diabetologia.
De onderzoekers gaven mannelijke ratten twee maanden lang gewoon voer, voer dat was opgevoerd met vet (HF), HF-voer dat voor vier procent bestond uit glutamine (HFGln) of alanine (HFAla). Die laatste groep was een controlegroep. De aminozuurgroepen kregen een paar keer per week nog eens een extra portie aminozuren toegediend.
Hieronder zie je wat glutamine deed met het lichaamsgewicht en de epidymale vetmassa in de buik van de dieren. Dat is een maat voor de totale vetmassa.

Extra glutamine bij overgewicht: goed voor spiercel, slecht voor vetcel

De onderzoekers schatten dat de toevoeging van glutamine de groei van de vetweefsels met de helft verminderde. Het artikel rept niet over de spiermassa, maar het ligt voor de hand dat de glutamineratten meer spierweefsel opbouwden.
De figuur hieronder geeft aan hoeveel glucose de
Extra glutamine bij overgewicht: goed voor spiercel, slecht voor vetcel
vetcellen opnamen.
Hoe glutamine werkt weten de onderzoekers niet. Ze hebben van alles gemeten, en storten hun gegevens over hun lezers uit, maar daaruit wordt niet duidelijk wat volgens de Brazilianen nu precies het mechanisme is. Ze zeggen niets over hoe wat oorzaak is, en wat gevolg.
In de vetcellen remt glutamine de door insuline aangeschakelde pathways, zeggen de onderzoekers. In spiercellen doet insuline het tegenovergestelde. In het bloed remt glutamine de toename van ontstekingseiwitten.

Extra glutamine bij overgewicht: goed voor spiercel, slecht voor vetcel

Die ontstekingseiwitten worden afgegeven door immuuncellen in vetweefsels en remmen de opname van energie door spiercellen. Er verschijnt op dit moment veel onderzoek dat suggereert dat die ontstekingseiwitten een sleutelrol spelen bij overgewicht en diabetes-2.
Misschien werkt glutamine dus via die immuuncellen. Immuuncellen verbruiken veel glutamine.
De bevindingen van de Brazilianen zijn niet nieuw. In 1996 publiceerden onderzoekers van Duke University al een onderzoek waaruit bleek dat glutamine-suppletie vetzucht bij muizen op een high fat-dieet afzwakte. [J Nutr. 1996 Jan;126(1):273-9.]
Het Japanse ingredientenconcern Ajinomoto nam bovendien in 2004 een patent op het gebruik van glutamine als afslankmiddel. [US Patent 20040043055]

1 1 - 0 8 - 2 0 0 7

  Afvallen met schransremmende bek-klem (De Pers 1 augustus 2007) [Offline]
Hij heet Small Bite, de prothese die Renaultdealer Jan Renders heeft bedacht. Nadat een orthodontist hem heeft geplaatst kun je je mond niet verder opendoen van 1.7 centimeter. Omdat je daardoor niet meer snel kunt eten,
Afvallen met schransremmende bek-klem
val je af. Want hoe langer je kauwt, des meer voeding verzadigt.
"Ik had drie kwartier nodig om een pizza te eten, terwijl ik normaliter in twintig minuten vijf pizza’s kon opeten", aldus Renders over zijn eerste ervaringen met zijn bek-klem. Hij viel af van 150 tot 90 kilo.
Zo'n tachtig Nederlanders hebben de klem uitgeprobeerd, en bij veertig procent werkt het ding. "Vergelijk het met een normaal dieet: dat werkt voor slechts twee procent van de deelnemers", zegt de uitvinder.
Renders wil zijn bek-klem lanceren in de VS.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken