Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Breinboosters       Alzheimer    

1 2 - 0 1 - 2 0 0 8

  Experimenteel Alzheimermedicijn etanercept is geen brain steroid (BBC 10 January 2008)
Zodra er een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer op de markt is, vrezen toekomstvoorspellers, heeft de samenleving er een probleem bij. De memory boosters zullen in deze kennissamenleving net zo populair worden als anabolen in de krachtsport.
Een nieuwsbericht van de BBC suggereert dat de komst van de brain steroids inmiddels een feit is, en vertelt over proeven van de University of California at Los Angeles en de University of Southern California met etanercept op een 81-jarige gepensioneerde huisarts met Alzheimer.
Voordat de man in zijn nek een injectie van 25 milligram etanercept in zijn ruggenmerg kreeg, kon hij met moeite twee dieren noemen. Enkele minuten na de injectie waren dat er vijf. Etanercept werkt dus praktisch onmiddellijk.
Voordat de man zijn injectie kreeg was hij "at times inappropriately euphoric", schrijven de onderzoekers in de Journal of Neuroinflammation. [J Neuroinflammation. 2008 Jan 9;5(1):2 [Epub ahead of print].] Bovendien had de man geen benul van de datum, de dag van de week, het jaar, in welke stad hij was of in welke in welke Amerikaanse staat. "He had difficulty recalling personal autobiographical information such as birthday or his fatherís occupation. He could not recall the names of any of the physicians who treated him." [En artsen, ijdel als ze zijn, zijn gekwetst als je hun naam vergeet - red.]
Experimenteel Alzheimermedicijn etanercept is geen brain steroid
Tien minuten na zijn eerste injectie toonde de man dus al verbetering. Hij was kalmer, antwoordde op de vragen met meer gemak, hij wist dat hij in Californie was en dacht dat het 2006 was [Bijna goed, jubelen de schrijvers - red.] Hij herinnerde zich niet meer dat hij al eerder met de artsen had gesproken, maar wist wel hoe ze heetten. [Praktisch genezen! dachten de artsen - red.]
De volgende maanden injecteerden de artsen de man wekelijks met het medicijn. De man bleef vooruitgegaan. Voor, een dag na zijn eerste injectie en een paar weken later lieten de artsen de man een klok tekenen die op tien-over-elf stond. Het resultaat zie je hiernaast.
De echtgenote van de man was stomverbaasd over het resultaat, aldus de BBC. "He's not the same person he was. I see he's clearer, more organised. There is something has put him back to where he was before. We almost fell off our chairs watching this."
Etanercept bevat een eiwit dat in het lichaam de ontstekingsfactor Tumor Necrose Factor-alpha neutraliseert. Het eiwit wordt gemaakt door Amgen, dat etanercept al op de markt heeft als medicijn tegen reuma. In de hersenen neutraliseert etanercept de aanmaak van TNF-alpha door de gliale cellen. Bij mensen met Alzheimer is de aanmaak van TNF-alpha een factor 25 hoger dan normaal.
Zeventig procent van de cellen in je hersenen zijn gliale cellen. Ze vormen het ondersteunende netwerk dat de neuronen, de eigenlijke hersencellen, aansturen, prikkelen en voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.
Okee. Klinkt geweldig. Nu gaan we zeuren.
Edward Tobinick, de eerste auteur van het stuk in de Journal of Neuroinflammation, heeft aandelen van Amgen, de maker van etanercept. Er zitten bovendien een aantal patenten op Tobinicks naam in de pijplijn.
Een beetje raar is ook de timing van deze publicatie. Het is een gevalsstudie. Gevalsstudies publiceer je meestal als ze iets leren wat je nog niet wist. Maar alles wat in deze studie staat was al bekend. Tobinick publiceerde in 2006 al een proef waarin hij vijftien Alzheimer-patienten een half jaar lang behandelde met etanercept. [MedGenMed. 2006 Apr 26;8(2):25.]
Uit die publicatie komt de figuur van hieronder.

Experimenteel Alzheimermedicijn etanercept is geen brain steroid

Het middel werkt, maar de werking is beperkt. Na vier maanden is er geen verder verbetering te zien en stijgt de MMSE-score niet verder. De verbetering bedraagt twee punten. Mensen met Alzheimer die geen medicijnen krijgen gaan jaarlijks twee tot vier punten op die score achteruit.
Tijdens de behandeling van een half jaar gingen de patienten echter niet verder achteruit. Misschien is etanercept vooral een middel dat de progressie van Alzheimer stopt, en niet een middel dat Alzheimer geneest.
Nou ja. Ook mooi.
Wij van Ergogenics houden het er in ieder geval op dat het tijdperk van de brain steroids nog niet is begonnen.

1 0 - 0 1 - 2 0 0 8

  Interleukine-6 stimuleert hypertrofie van spiervezels (Science Daily Jan. 9, 2008)
Een nieuw mechanisme waardoor spieren na training gaan groeien, en misschien ook een nieuw aangrijpingspunt voor anabole middelen of behandelingen. Zo betitelen onderzoekers van Pompeu Fabra University in Barcelona hun ontdekking dat het ontstekingseiwit interleukine-6 onmisbaar is voor de groei van spierweefsel. De Spanjaarden publiceren hun bevindingen deze maand in Cell Metabolism. [Cell Metab. 2008 Jan;7(1):33-44.]
De Spanjaarden beschrijven in hun artikel experimenten met een muis die geen interleukine-6 meer aanmaakt. Als de onderzoekers de spieren van die muis [IL6- -/- in de figuur] gedurende 42 dagen belasten op exact dezelfde manier als ze de spieren van een gewone muis [WT in de figuur hieronder] belasten, dan bouwen de interleukine-6-loze dieren minder spiermassa op.

Interleukine-6 stimuleert hypertrofie van spiervezels

Door een reeks experimenten achterhalen de onderzoekers dat de belasting in spiervezels bij gezonde organismen de aanmaak van interleukine-6 verhoogt. Het ontstekingseiwit zwerft door het weefsel, en prikkelt daar stamcellen om zich tot volwassen spiercellen verder te ontwikkelen.
Spiercellen in vezels delen zich niet meer. Als de spiervezels groeien, kan dat dus op twee manieren: de bestaande spiercellen kunnen groter worden, of de spiervezels kunnen meer nieuwe cellen in de vorm van stamcellen aantrekken. Voor dat laatste proces heeft het spierweefsel kennelijk interleukine-6 nodig.
Normaliter vind je in spierweefsel weinig interleukine-6, maar een dag na een training is de concentratie van het eiwit verhoogd. Onderzoekers vinden extreem hoge concentraties interleukine-6 merkwaardig genoeg bij mensen waarbij spierweefsel afbreekt, maar er gaan al enkele jaren geruchten over het gebruik van interleukine-6 als dopingmiddel in de bodybuildingscene.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken