Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cosmeceuticals       Plantaardige extracten     Testosteron & Supplementen  Testosteron & supplementen     Plantaardige Steroiden  Plantaardige steroiden    

1 0 - 0 4 - 2 0 0 7

  Euphol en octaanzuur in de schors van Eucommia ulmoides hebben een androgene werking (BMC Complement Altern Med. 2007 Jan 29;7:3.)
Extracten van de schors van een Chinese boom werken androgeen. Dat schrijven onderzoekers van de National University of Singapore in het open access-tijdschrift BioMed Central Complementary and Alternative Medicine. Het is nog nooit eerder zo overtuigend aangetoond dat verbindingen in planten de androgeenreceptor kunnen prikkelen.
Euphol
De onderzoekers experimenteerden met extracten van de boom Eucommia ulmoides. De boom heet ook wel Du Zhong of Hardy Rubber Tree. Aziatische kruidengenezers gebruiken de extracten al jaren voor mannen met zwakke botten, verzwakte spieren en een verminderd uithoudingsvermogen.
It is noted that these are male hormone-related pharmacological effects, schrijven de onderzoekers.
In de Du Zhong-extracten vonden de onderzoekers het plantaardige steroid euphol, dat organisch chemici overigens al in tientallen planten hebben aangetroffen.
Stoffen in het extract hechtten aan de androgeenreceptor, ontdekten de Singaporezen. De binding is overigens zwak.
In gentechcellen die licht aanmaken als hun androgeenreceptor wordt geprikkeld, zorgt een concentratie van vijftig nanomol extract voor een maximale prikkeling. De hoeveelheid licht die de cellen dan aanmaken is 6,4 Luc. [Eigenlijk: de hoeveelheid van het lichtgevende enzym luciferase - red] Ter vergelijking: bij 1 nanomol zorgt testosteron voor 100 Luc.

In de schors van een Chinese boom zitten natuurlijke androgenen

Hoewel de androgene werking van het extract niet groot is, kan het extract de werking van testosteron wel versterken. Dat laat de figuur van hieronder zien. De prostaat van jonge ratten wordt extra groot, als de dieren behalve testosteron ook extract krijgen.

In de schors van een Chinese boom zitten natuurlijke androgenen

De onderzoekers denken dat de toegevoegde androgene effecten niet alleen het werk zijn van het plantensteroid, maar ook van het kleine vetzuur octaanzuur in het extract.
Octaanzuur
De onderzoekers vermoeden dat het vetzuurtje het fosforyleren van eiwitten in de cel bevordert nadat de testosteronreceptor en zijn ligand een complex hebben gevormd. Daardoor kan de receptor makkelijker zijn instructies overbrengen aan het DNA.

1 4 - 0 4 - 2 0 0 7

  GliSODin beschermt de bleke huid tegen zonlicht (nutraingredients.com 11/04/2007)
Onderzoekje in een ietwat obscuur tijdschrift, dat ineens overal opduikt. Het zou wel eens de voorbode zou kunnen zijn van een nieuwe golf cosmetic foods. Frisdrank voor op strand, of pillen die je moet slikken als je naar het zonnige zuiden afreist. Zoiets.
GliSODin is, volgens patenthouder Isocell, een variant van de lichaamseigen anti-oxidant superoxide dismutase
GliSODin
of SOD in pilvorm. Blijkens een onderzoek van Cutanees Engineering and Research Laboratory, dit voorjaar verschenen in de European Journal of Dermatology, beschermt het mensen met een lichte huidskleur tegen de zon.
"People with fair skin (phototypes II) endured a longer light exposure to create the skin burn after supplementation (7.6 per cent), as compared to those taking a placebo. People with darker skins - phototype III and IV - had less benefits with a 0.7 per cent and no change, respectively."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken