Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabolen       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

3 1 - 0 8 - 2 0 0 3

Elf nieuwe anabole trucs van de hormoonmaffia

Het opvoeren van de spier- en vleesmassa van vee gebeurt steeds slimmer. De hormoonmaffia leert snel. Dat blijkt uit een overzichtsartikel van Belgische en Franse onderzoekers, waarin ze elf trends voor het voetlicht halen. Wij lazen met rode oortjes. Want misschien heeft de hormoonmaffia ook iets ontdekt dat voor sporters interessant kan zijn...

In beslag genomen ampullen, flesjes en injectienaalden, eigen onderzoek met nieuwe methoden, een speurtocht op het internet en gesprekken met sleutelfiguren in de opsporing. Daaruit haalden de auteurs het materiaal voor een update over de verboden veterinaire farmacologie. Die is succesvoller dan de consument weet. De schaarse berichten in de media komen vooral uit de slachthuizen, waar hormoonjagers soms de sporen van illegale groeitechnologie ontdekken. Maar nieuwe, niet op te sporen stoffen en geavanceerde kennis van het metabolisme maken dat maar een fractie van het middelengebruik aan het licht komt.

De illegale veterinaire groeitechnologie is ontwikkeld door criminele netwerken die zich uitspannen over Europa. Het zijn complexe organisaties, weten criminologen inmiddels, compleet met een structuur, doelstellingen en een langetermijnvisie. Die netwerken maken gebruikt van intimidatie, bedreigingen, geweld en corruptie en benutten ogenschijnlijk legitieme bedrijven en andere organisaties als dekmantel. Bovendien heeft de maffia toegang tot kennis en laboratoria.

1. Thyreostatica

Thyreostatica remmen de werking van de schildklierhormonen T3 en T4 en stimuleren zo de aanzet van vlees - vooral van vet. Middelen als de thiouracillen en tapazole zijn goedkoop en goed verkrijgbaar op de zwarte markt. Een veelvoorkomende kuur is het gebruik van vijf gram 6-methyl-2-thouracil per dag, dertig dagen lang. Een nieuw middel is imercaptobenzimidazole. Geregeld vinden onderzoekers thyreostatica in de schildklier van geslachte dieren.

Een probleem apart zijn de supplementenversies van deze middelen. Sommige plantaardige extracten, die van koolsoorten voorop, bevatten de zwavelhoudende oxazolidine-2-thiones. Raapzaad bevat bijvoorbeeld veel 5-vinyl-oxazolidine-2-thione of 5-VTO. Zeker nu raapzaadmeel - beter bekend als canola - als goedkope eiwitbron steeds vaker opduikt in veevoer, stijgt de kans dat melk meer 5-VTO gaat bevatten dan gezond is.

2. Stanozolol

Stanozolol wordt populairder bij de hormoonmaffia. Dat komt vooral omdat het zo snel omzet waardoor de pakkans gering is. Na vijf dagen is het spul weg. Hormoonjagers kijken daarom nu naar de metaboliet 16beta-hydroxystanozolol, die nog 17 dagen na een stanozololinjectie aantoonbaar is.

Een soortgelijke verbetering in de opsporing is de ontdekking dat de metaboliet 17alfa-ethyl-5beta-estrane-3alfa,17beta-diol of EED het gebruik van norethandrolone en ethylestrenol verraadt. De metaboliet 17alfa-methyl-5beta-androstane-3alfa,17beta-diol of MeAD is daarnaast een goede verklikker gebleken voor methyltestosteron, methylboldenon en methandriol.

3. Nieuwe steroiden

De introductie van nieuwe steroiden door de hormoonmaffia gaat door. Opspoorders die weefselmonsters rond verse spuitgaten met NMR onderzochten vonden daar de progestagenen flugestone-acetaat en allylestrenol en de anabole steroide norclostebol-acetaat.

4. Ecdysteroiden

De onderzoekers nemen ecdysteroiden serieus en beschikken kennelijk over aanwijzingen dat de hormoonmaffia experimenteert met de goedkope en makkelijk leverbare insectenhormonen. In planten en dieren hebben wetenschappers inmiddels 150 soorten ecdysteroiden aangetroffen.

De meeste commerciŽle preparaten komen uit planten als de Braziliaanse ginseng of Pfaffia. De onderzoekers noemen ook ajugasteron C, dat net zo anabool zou zijn als de gangbare ecdysteroiden. De dosering van al deze stoffen is ongeveer vijf milligram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Als de Russische studies uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, die de onderzoekers aanvoeren als bewijs van de werking van deze stoffen, kloppen, dan zou de opsporing wel eens moeilijk kunnen worden. Er zitten zoveel alcohol- en ketongroepen aan ecdysteroiden vast dat identificatie door massaspectrometrie niet werkt.

5. Groeihormoon

Varkensgroeihormoon is in AustraliŽ legaal. Rundergroeihormoon is al langere tijd op de markt en is niet zo moeilijk op te sporen. Het heeft ergens in het molecuul een extra aminozuur leucine die het biologische bovine GH niet heeft.

6. Nieuwe clenbuterolvarianten

Een ontdekking in ItaliŽ maakte duidelijk dat de hormoonmaffia op grote schaal nieuwe varianten van clenbuterol introduceert en fabriceert. Onderzoekers vonden stoffen als compound A, clenmeterol en andere componenten, die extra aromatische ringen hadden gekregen en daardoor makkelijker oplossen in vet. Belangrijke reden voor de modificatie was het bemoeilijken van de opsporing. Bij in vitro studies was door de wijziging het effect op de hartspier groter geworden. Er zijn aanwijzingen dat in vivo de bijwerkingen dan juist minder zijn omdat de stof minder snel in het bloed terechtkomt en vooral lokaal zijn werk doet.

Ook nieuw op de Europese zwarte markt: ractopamine, een in de VS legale beta-agonist voor varkens, en zilpaterol, een zwakke beta-agonist - heeft tien procent van de werking van clen, schatten de onderzoekers - uit Zuid Amerika. Zilpaterol is niet op te sporen door zijn afwijkende chemische structuur.

Onlangs vonden Nederlandse onderzoekers nog een clenbuterolvariant in veevoer die nog volkomen onbekend was. De verbinding had zelfs geen naam.(2)

7. Plantaardige clenbuterolvarianten

Net als bij de thyreostatica maken de onderzoekers zich ook sappel over de supplementenversies van de beta-agonisten. De meest voorkomende is hordenine, een stof die vrijkomt bij de afbraak van tyramine. (Tyramine is bestanddeel van sommige voedingsmiddelen en ontstaat bij de omzetting van l-tyrosine. Tyramine wordt afgebroken door het enzym MAO. Slik je MAO-remmers of Sint Janskruid, dan kun je van tyramine een verhoogde bloeddruk krijgen - met de bijbehorende stijve nek en hoofdpijn-aanvallen.)

Hordenine is ťťn van de actieve stoffen het chinese kruid Zhi Shi en in cactussen. In de paardensport wordt het al langere tijd gebruikt als stimulerend middel, en het versnelt misschien de afbraak van vet.

De onderzoekers zijn er vrij zeker van dat de maffia hordenine gebruikt.

8. Corticosteroiden

Het populairste product van de maffia, denken de onderzoekers. Nieuw zijn de esters van het klassieke cortisol, die nauwelijks zijn op te sporen in vleesmonsters.

Waarschijnlijk worden corticosteroiden vooral gebruikt in cocktails met anabolen of beta-agonisten. In lage doses stimuleren ze de voedselinname door - en dat compenseert de teruglopende eetlust die de beta-agonisten veroorzaken. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het vlees meer vocht bevat en lijken ze de aanmaak van het receptoreiwit te stimuleren waaraan beta-agonisten zich vastmaken.

9. Quinoxalines

De meest gebruikte synthetische quinoxalines zijn carbadox en olaquindox. Ze versnellen de groei doordat ze schadelijke bacteriŽn in de spijsvertering doden. Doordat het immuunsysteem wordt ontlast heeft het lichaam meer eiwit en energie om te groeien. Nadeel van de quinoxalines: ze zijn kankerverwekkend. Brussel heeft ze daarom verboden en sindsdien vindt het gebruik van deze middelen ondergronds plaats.

NMR-onderzoekers in ItaliŽ hebben gemeld dat er al gemodificeerde varianten op de zwarte markt circuleren, zoals methyl 3-methyl-2-quinoxalinecarboxylaat-1,4-dioxide. Waarschijnlijk is die stof nog riskanter dan de verboden quinoxalines. De opsporingstechnologie voor deze stoffen staat nog in de kinderschoenen.

10. NSAIDs

Dieren krijgen vaak COX-blokkers als salicylaten als ze op transport moeten. De stoffen verminderen de stressrespons. Toediening voor de slacht maakt het bloed dunner, en vergemakkelijkt het leegbloeden. Zeker als je lichtgekleurd vlees wilt - zoals bij varkensvlees en kip - is dat mooi meegenomen.

11. Benzodiazepines

Stimuleren de eetlust, verminderen stress en gaan de bijwerkingen van de beta-agonisten tegen.

1. D. Courtheyn, B. Le Bizec, G. Brambilla, H. F. De Brabander, E. Cobbaert, M. Van de Wiele, J. Vercammen, K. De Wasch. Recent developments in the use and abuse of growth promoters. Analytica Chimica Acta, Volume 473, Issues 1-2, 25 November 2002, Pages 71-82.
2. Nielen MW, Elliott CT, Boyd SA, Courtheyn D, Essers ML, Hooijerink HH, van Bennekom EO, Fuchs RE. Identification of an unknown beta-agonist in feed by liquid chromatography/bioassay/quadrupole time-of-flight tandem mass spectrometry with accurate mass measurement. Rapid Commun Mass Spectrom. 2003;17(14):1633-41. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken