Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Ontbijten       Eiwitten       Cortisolremmers    

2 0 - 0 9 - 2 0 1 0

  Eiwitshake in plaats van brood verlaagt cortisolspiegel (Physiology & Behavior Volume 101, Issue 5, 2 December 2010, Pages 563-7.)

Nu weten we het zeker. Het leukste voedingsonderzoek in Nederland komt uit Maastricht. Volgens een humane studie uit de koker van Margriet Westerterp vermindert een maaltijd met uitsluitend eiwit, zoals een eiwitshake, de concentratie cortisol in je bloed. Maaltijden met uitsluitend koolhydraten verhogen de cortisolspiegel juist.

Eiwitshake in plaats van brood verlaagt cortisolspiegel


Eiwitshake in plaats van brood verlaagt cortisolspiegel

In hun onderzoek, dat binnenkort verschijnt in Physiology & Behavior, gaven de onderzoekers tien jonge mannen allemaal hetzelfde ontbijt. De mannen dronken 20 procent van hun dagelijkse energiebehoefte in de vorm van Campina's drinkontbijt Goedemorgen, een mierzoete zuiveldrank die per 100 ml 3.0 gram eiwit levert en 11.4 gram koolhydraten. Bij wijze van lunch kregen de mannen een shake, die of geheel uit suikers, of geheel uit vet, of geheel uit eiwitten bestond.

De hoeveelheid energie in de shake was 18 procent van de dagelijkse energiebehoefte van de mannen. Gemiddeld was dat 550 kcal. Voor en tot drie uur na de inname keken de onderzoekers naar de concentratie cortisol in het bloed van de mannen. Je ziet het resultaat hieronder. Als je op de figuur klikt, floept er een grotere tevoorschijn.


Klik voor grotere figuur


Aten de mannen niks, en dronken ze alleen maar water, dan daalde hun cortisolspiegel. Een shake met alleen suikers - de onderzoekers gebruikten Fantomalt, een mix van dextrine en maltose - stak daar een stokje voor. In totaal verscheen er na het opdrinken van de koolhydratenshake 44 procent meer cortisol in het bloed dan na het drinken van water.

Na inname van de shake met eiwit - de onderzoekers gebruikten Protifar Plus, een preparaat met eiwitten uit melk - bleef die stijging van de cortisolspiegel achterwege. Het verschil tussen de totale hoeveelheid cortisol na inname van de eiwitshake en na het drinken van water was niet statistisch significant.

De onderzoekers concluderen dus niet dat een eiwitshake de cortisolspiegel verlaagt. Ze concluderen dat eiwitmaaltijden het natuurlijke proces waarin het lichaam de cortisolspiegel gedurende de dag laat dalen niet blokkeert. Vetmaaltijden, in dit geval: shakes met zonnebloemolie, doen dat ook niet. Maar koolhydraatmaaltijden doen het wel.

Cortisol stimuleert de trek in eten, vooral in calorierijke snacks met vet en suiker. Cortisol stimuleert bovendien de omzetting van voedingsstoffen in vet en de afbraak van spierwefsel. Omdat te dikke mensen meer cortisol aanmaken dan slanke, vermoeden de onderzoekers dat een koolhydraatrijke voeding in dikke mensen leidt tot een vicieuze vetzuchtcyclus. Koolhydraten laten dikke mensen nog meer cortisol gaan aanmaken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken