Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen       Afslanken       Eiwitten    

1 8 - 1 0 - 2 0 1 0

  Eiwitdieet laat je spontaan 500 kcal minder eten (Am J Clin Nutr. 2005 Jul;82(1):41-8.)

Als je te dik bent moet je vooral minder eten. Calorieën tellen zorgt voor stress, dus het mooiste is een dieet waardoor je spontaan minder eet. Voedingswetenschappers van de University of Washington beschreven een paar jaar geleden een perfecte aanpak: verdubbel de hoeveelheid eiwit in je dieet en schroef die van vetten terug. Je eet spontaan 472 kcal per dag minder.

Het is oud nieuws dat een eiwitrijk dieet een superieur afslankdieet is, en dat een eiwitrijk dieet de eetlust intoomt. Het bijzondere van deze studie is dat het aangeeft hoeveel kcal je nou precies minder eet als je het percentage eiwitten in je voedsel omhoog schroeft.

Een doorsnee-mens heeft een dieet waar de kilocalorieën voor 15 procent uit eiwitten komen. Door zoveel mogelijk vette voedingsmiddelen te vervangen door magere eiwitbronnen als magere kaas, vetarme melk en mager vlees, verhoogden de onderzoekers dat voor 19 proefpersonen tot 30 procent. De proefpersonen bleven evenveel koolhydraten eten. De toename van het eiwitaandeel werd gecompenseerd door een afname van de hoeveelheid vetten in het dieet.

Aanvankelijk aten de proefpersonen normaal [CRC1]. Daarna verhoogden de onderzoekers het aandeel eiwit tot 30 energieprocent [CRC2], maar moesten de proefpersonen nog net zoveel eten als tijdens CRC1. Daarna mochten de proefpersonen 12 weken zelf bepalen hoeveel ze aten, maar ze moesten zich wel houden aan het eiwitrijke dieet. Na die periode keken de onderzoekers hoeveel de proefpersonen waren afgevallen [CRC3].

Je ziet hieronder dat de inname van energie afnam met in totaal 472 kcal [driehoekjes] en dat de proefpersonen ongeveer 5 kilo afvielen [bolletjes]. Van de verloren kilo's komen 4 kilo op het conto van de vetmassa. De proefpersonen deden trouwens niet aan sport.


Eiwitdieet laat je spontaan 500 kcal minder eten

Eiwitdieet laat je spontaan 500 kcal minder eten

Eiwitdieet laat je spontaan 500 kcal minder eten


In de figuur hierboven staan de driehoekjes voor het gevoel van fullness en de bolletjes voor het hongergevoel. Het verzadigende effect van het eiwitdieet lijkt na 12 weken af te nemen, maar dat zie je niet terug in de inname van voedsel.

"A 15% increase in energy from dietary protein at constant carbohydrate intake produces a sustained decrease in ad libitum caloric intake that results in clinically significant weight loss", concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken