Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Opsporing van anabolen    

2 1 - 0 5 - 2 0 1 0

  Eenmalige toediening triptorelin helpt hormoonmaak bodybuilder weer op gang (Fertil Steril. 2010 Apr 21. [Epub ahead of print].)

Italiaanse endocrinologen hebben de natuurlijke aanmaak van testosteron hersteld in een bodybuilder die na 13 jaar kuren nauwelijks nog geslachtshormoon aanmaakte. Ze hoefden de 34-jarige man daarvoor slechts eenmalig 100 microgram triptorelin toe te dienen. Dat schrijven de onderzoekers, die zijn verbonden aan de University of Brescia, binnenkort in Fertility & Sterility.

Eenmalige toediening triptorelin helpt hormoonmaak bodybuilder weer op gang
De bodybuilder ging in september 2008 naar een arts omdat hij depressief was, geen energie meer had en zijn interesse in seks was verloren. Hij had sinds zijn 21ste anabolen gebruikt, vertelde hij.

De man gebruikte kuurtjes die 10 weken duurden. Hij injecteerde dan bijvoorbeeld de eerste 8 weken per dag 25 mg nandrolone en 25 mg stanozolol, en daarna 2 weken dagelijks 50 mg mesterolone [de actieve stof in Primobolan]. De week daarna slikte hij dagelijks 50 mg clomifene, en tenslotte injecteerde hij zich gedurende een week drie keer met 2000 IE hCG.

Tenminste, dat schrijven de artsen. Waarschijnlijk nam de man eerst hCG en daarna pas clomifene. Bovendien komen de doses ons wel erg verantwoord over. Als bodybuilders artsen vertellen hoeveel anabolen ze gebruiken, dan moet je de doseringen vermenigvuldigen met 3, zo is onze ervaring.

Hoeveel kuurtjes de man nam per jaar staat niet in het artikel.

In 2005-2008 had de bodybuilder zijn doseringen opgevoerd. In de 8 weken dat hij stanozolol en nandrolone injecteerde was hij ook boldenone gaan gebruiken. Gedurende 3 weken injecteerde hij dan gemiddeld 50 mg per dag. Met niet zulke goede gevolgen, bleek uit bloedonderzoek. De artsen onderzochten de man in september, maar besloten de situatie eerst enkele maanden aan te zien. Vaak heeft een kapotgespoten axis gewoon tijd nodig om te herstellen. Maar toen de artsen het bloed van de bodybuilder in januari 2009 nog eens onderzochten, was er van verbetering nauwelijks sprake.


Eenmalige toediening triptorelin helpt hormoonmaak bodybuilder weer op gang


De artsen besloten de man te behandelen met de GnRH-analoog triptorelin. GnRH is een hormoon dat uit slechts 10 aminozuren bestaat. Het wordt aangemaakt in de hersenen door de hypothalamus en stimuleert in de hypofyse de aanmaak van FSH en LH. Die hormonen reizen door het bloed naar de geslachtsklieren, en laten die vervolgens testosteron aanmaken. Meer over GnRH, triptorelin en andere GnRH-analogen lees je hier.

De bodybuilder reageerde direct op de toediening van het hormoon. Binnen enkele minuten steeg in zijn bloed de concentratie LH en FSH.

Eenmalige toediening triptorelin helpt hormoonmaak bodybuilder weer op gang

De artsen zagen de bodybuilder 10 dagen later. Zijn energie was teruggekeerd en in zijn bloed was de concentratie testosteron opgeklommen tot 7 ng/ml. Nog eens drie weken later was de testosteronspiegel van de bodybuilder nog steeds normaal. Zijn libido was toen teruggekeerd.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken