Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Myostatinremmers       Ongewone anabole methoden    

2 5 - 0 2 - 2 0 0 9

  Eenmalige injectie met follistatin-gen: levenslang dubbelgespierd (Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Mar 18;105(11):4318-22.)
Je kunt je dealer er om zeuren totdat hij je vastpint op de grill van zijn SUV, maar krijgen doe je het niet: het anabole wonderspul waarmee onderzoekers van Ohio State University aan het experimenteren zijn. Een enkele injectie verandert je voor de rest van je leven in een hulk waarvan zelfs Markus Ruehl [op de kiek hieronder] zou zeggen: zoveel spieren, dat is onesthetisch.
Het superanabool in kwestie is geen hormoon. Het is een verkoudheidsvirus dat de onderzoekers een beetje hebben verknutseld. Virussen dringen cellen binnen en verspreiden vervolgens hun genen. De cel gaat daarna braaf doen wat de virusgenen de cel vertellen, en de eiwitten aanmaken waarvan de genen de blauwdruk leveren. Die eiwitten
Markus Ruehl
zijn de bouwstenen van nieuwe virussen.
De onderzoekers hadden hun virussen echter zo ver gekregen dat ze spiercellen eiwitten konden laten aanmaken die myostatin uitschakelden. Myostatin is een eiwit dat spiercellen aanmaken om te voorkomen dat sportschoolhouders zich moeten laten omscholen tot verkopers van SUV's.
De onderzoekers hadden overigens geen hekel aan sportschoolhouders. Ze zoeken naar een medicijn tegen spierdystrofie. In hun studie, die is gepubliceerd in het sjieke tijdschrift PNAS, testen ze drie myostatinremmende genen uit: het gen voor growth and differentiation factor-associated serum protein-1(GASP-1), follistatin-related gene (FLRG) en het gen voor follistatin-344 (FS).
Je hebt verschillende varianten van follistatin, en die hebben allemaal weer andere functies. Maar voor zover bekend is follistatin-344 alleen actief in spierweefsel.
De muizen kregen hun injectie toen ze vier weken oud waren. Hieronder zie je hun musculatuur twee jaar later. AAV1 staat voor het adenovirus dat de onderzoekers gebruikten. AAV1-GFP staat voor de controlegroep.


Eenmalige injectie met follistatin-gen: levenslang dubbelgespierd


De injectie met het gen voor follistatin-344 was het meest effectief. Dat zie je misschien duidelijker als je kijkt naar de figuur hieronder. Die geeft aan hoe zwaar de muizen twee jaar na de injectie waren.


Eenmalige injectie met follistatin-gen: levenslang dubbelgespierd


Het allermooist is wel de figuur hieronder. Die vertelt je hoe de kracht van de muizen zich gedurende hun leven ontwikkelde. De muizen in de controlegroep - de groene curve - worden aan het einde van hun leven zwakker. Maar de muizen die zijn ingespoten met AAV1-FS - de rode curve - blijven sterker worden.


Eenmalige injectie met follistatin-gen: levenslang dubbelgespierd


De onderzoekers boekten evenveel succes toen ze hun virussen injecteerden in muizen met een aangeboren spierziekte. "The striking ability of FS to provide gross and functional long-term improvement to dystrophic muscles in aged animals warrants its consideration for clinical development to treat musculoskeletal diseases, including older DMD patients", schrijven ze.
Nog een paar jaar - en dan behoren spierziekten tot het verleden. En gaan alle sportscholen op de fles.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken