0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Duursportdoping       Dopingdetectie    

0 8 - 0 8 - 2 0 1 0

  Dus daarom vinden dopingjagers geen EPO meer (Clin Chim Acta. 2007 Oct;385(1-2):61-6.)

Chemische duursporters maken massaal gebruik van een truc die voorkomt dat dopingjagers in hun urine het gebruik van EPO kunnen opsporen. De sporters gebruiken eiwitsplitstende enzymen die je ook vindt in wasmiddelen en in de urine alle EPO afbreken. Spaanse fysiologen lanceren een idee waardoor die truc straks misschien niet meer werkt.

Dus daarom vinden dopingjagers geen EPO meer
De Duitse media berichtten in 2006 over een rotes pulver dat chemische sporters tijdens dopingtests stiekem in hun urine gooiden. [Die Welt, 15. Februar 2006] [Offline] Het poeder maskeerde het gebruik van EPO. Proteases, dachten dopingjagers onmiddellijk: eiwitsplitsende enzymen die je overal kunt kopen, in allerlei varianten en mixen. Ze worden gebruikt in laboratoria, in wasmiddelen en in de industrie. Je vindt ze in anti-katabole supplementen en in sommige eiwitpreparaten. Een paar maanden na de berichten vertelden nieuwsbureaus dat Martial Saugy, een Zwitserse dopingjager, een test voor proteases ontwikkelde.

Dopingjagers betrappen bijna geen sporters meer op EPO. Wel krijgen dopingjagers steeds meer urinemonsters onder ogen waarin volgens tests geen EPO meer zit. Dat kan niet. Je vindt altijd EPO in urine - ook in de urine van iemand die geen synthetische EPO gebruikt.

Martial Saugy publiceerde in 2007 dat zijn lab tussen 2003 en 2006 3050 monsters had 'goedgekeurd' - en dat daarvan 17 procent geen EPO bevatte - geen natuurlijke en geen onnatuurlijke, helemaal niks. Dat wijst erop dat duursporters de proteasetruc op grote schaal gebruiken. De monsters die Saugy bestudeerde kwamen overwegend van hardlopers, wielrenners en skiërs.


Dus daarom vinden dopingjagers geen EPO meer


Monsters die waren afgenomen tijdens wedstrijden [IC] waren relatief vaker EPO-loos dan monsters die dopingjagers verzamelden tijdens de out-of-competition-controles [OOC]. Dat is nog raarder. Na extreme inspanning als wedstrijden vind je in urine juist meer eiwitten dan normaal, en dus ook meer EPO.

Omdat ze wilden weten of toegevoegde proteases de effecten veroorzaakten, namen de Zwitsers de proef op de som. Ze gooiden een beetje van het protease trypsine bij een
Dus daarom vinden dopingjagers geen EPO meer
urinemonster waarin synthetische EPO zat, en verrek - de dopingtest vond helemaal niks meer. In de figuur hiernaast zie je rechts een testresultaat van een urinemonster met rhuEPO. De strepen, dat is de synthetische EPO. Links zie je hetzelfde monster, maar dan met trypsine. De EPO is foetsjie.

Dopingjagers testen niet op proteases, en het ziet er niet naar uit dat ze dat ooit gaan doen. Dopingjagers van de German Sport University Cologne publiceerden in 2007 tests voor chymotrypsine, trypsine and papaïne, [Int J Sports Med. 2007 Jul;28(7):545-9.] en in 2009 voor bacillolysine en subtilisine, [Drug Test Anal. 2009 Feb;1(2):81-6.] maar die tests pikken proteases onder optimale omstandigheden pas op bij concentraties van 15-20 microgram/milliliter. Klinkt goed, maar al bij een concentratie van 5 microgram/milliliter vegen proteases een urinemonster schoon.

Dopingjagers moeten in de gaten houden hoe een sporter zijn urinemonster produceert, zodat die niet kan rommelen met zijn monster. Daarom stoppen sporters de proteases in hun plasbuis voordat ze een dopingcontrole ondergaan. [Clin Chim Acta. 2007 Oct;385(1-2):61-6.]

Fysiologen van de University of Valencia in Spanje lanceren binnenkort in de Journal of Science and Medicine in Sport een idee waardoor de proteasetruc straks misschien niet meer werkt. [J Sci Med Sport. 2010 Apr 8. [Epub ahead of print].]

Dopingjagers zouden van verdachte sporters 2 monsters moeten afnemen. Ze zouden de eerste tientallen milliliters van de urine apart moeten opvangen. Daar zitten de proteases in. De urine spoelt de plasbuis schoon, en in de rest van de urine kan de dopingtest de EPO moeiteloos aantonen.

Een leuk idee. Maar wij, de ietwat onnozele samenstellers van dit webmagazijn, vragen ons in onze onschuld af of het gaat werken. Als sporters de moeite nemen om met een katheter proteases in hun urinewegen te stoppen, dan kunnen ze die katheter toch nog een stukje verder duwen? En de proteases in hun blaas dumpen?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken