0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Langer leven & suppletie       Langer leven & psychologie       Thee       Levensverlenging    

2 9 - 0 4 - 2 0 10

  Drink groene thee in plaats van water - en leef langer (Biogerontology. 2007 Oct;8(5):567-73.)

Vervang het drinkwater van muizen door groene thee, en ze leven langer. Dat ontdekten onderzoekers van het Japanse National Institute for Longevity Sciences toen ze proeven deden met mannelijke C57BL/6-muizen. Dat type labmuis ontwikkelt op hoge leeftijd vaak lymfeklierkanker, en krijgt net als andere knaagdieren vaak nierproblemen.

EGCG
De onderzoekers gebruikten een gestandaardiseerd groene thee-extract dat je ook wel tegenkomt in supplementen. Het heet Sunphenon, en wordt gemaakt door Taiyo Kagaku. "It was composed mainly of (-)-epigallocatechin 3-O-gallate (18.0%), (-)-gallocatechin 3-O-gallate (11.6%), (-)-epicatechin 3-O-gallate (4.6%), (-)-epigallocatechin (15.0%), (+)-gallocatechin (14.8%), (-)-epicatechin (7.0%), and (+)-catechin (3.5%)", beschrijven de onderzoekers. Ze gooiden 80 milligram door een liter water, en gaven dat aan hun muizen.

De toediening begon toen de dieren 13 maanden oud waren. Een controlegroep kreeg drinkwater zonder toevoegingen.

Hieronder zie je dat de maximale levensduur van de muizen die groene thee dronken 6 procent langer was dan die van de muizen die water dronken. Indrukwekkend was dat effect niet. Interessanter was de verlaginging van de sterfte tussen de 20ste en 30ste levensmaand.


Drink groene thee in plaats van water - en leef langer


Als je net in je tweede levenshelft bent gekomen wordt de kans groter dat je sterft door kanker. Volgens een theorie komt dat doordat het immuunsysteem minder goed gaat werken, en daardoor verzuimt om kankercellen op te ruimen. De onderzoekers speculeren dat de polyfenolen in groene thee dat mankement repareren.

Effect op het gewicht had het groene thee-extract niet. In de begindagen van het longevity-onderzoek kregen wel eens componenten onverdiend een levensverlengende werking toegeschreven omdat die de inname van voer verminderden. Daardoor leefden de dieren langer. Dat was nu niet het geval.


Drink groene thee in plaats van water - en leef langer


De onderzoekers weten dus niet precies hoe groene thee werkt. Belangrijker is dat ze hebben bevestigd dat groene thee werkt, schrijven ze. "Even if the basic mechanism is not fully elucidated, the confirmation of the present study may provide a rational approach for the nutritional interventions in aging and age-associated disorders in humans."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken