0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Seks       Plantaardige extracten       Testosteron & supplementen       Testosteron & leefstijl    

Onion juice triples testosterone levels

2 0 - 0 2 - 2 0 1 0

  Drie keer meer testosteron door uiensap (Folia Morphol (Warsz). 2009 Feb;68(1):45-51.)

Bij de groentenboer en in je supermarkt ligt een spotgoedkoop voedingsmiddel. Gooi dat in een sapcentrifuge en geef het sap drie weken aan ratten. Hun testosteronspiegel stijgt met 314 procent. Volgens een onderzoek van de Iraanse Tabriz University heeft sap van verse uien een testosteronverhogend effect dat gelijk is aan dat van middelen als tamoxifen of clomiphene.

Drie keer meer testosteron door uiensap

Quercetine

Isorhamnetin
In Iran hebben veel mannen die hun vrouw niet zwanger kunnen maken geen geld hebben voor medicijnen. Daarom zoeken Iraanse onderzoekers naar alternatieven voor medicijnen, zoals NAC en selenium. Uit studies blijkt dat antioxidanten de aanmaak van testosteron en zaadcellen in de testes kunnen verhogen. Uit studies blijkt ook dat er krachtige antioxidanten in uien zitten. Dus telden de onderzoekers 1 en 1 bij elkaar op, en kochten ordinaire geelwitte uien - wetenschappelijke naam: Allium cepa - op de markt. Ze maakten de uien schoon en gooiden ze in een huis-tuin-en-keuken-sapmachine van Tefal. Met dat sap deden de onderzoekers hun proeven.

Een groep mannelijke ratten van 8 weken oud. Daarvan kregen er 10 gedurende 20 dagen gewoon voer. [Control] Tien ratten kregen elke dag per kg lichaamsgewicht 0.5 gram uiensap via een slangetje in hun maag gepompt. Bij nog eens 10 andere ratten gebeurde hetzelfde, maar dan in een dosering van 1 gram/kg lichaamsgewicht/dag.

Hieronder zie je hoe het uiensap na 20 dagen de kwaliteit van de zaadcellen verbeterde en de concentratie LH, FSH en testosteron in het bloed verhoogde.


Testosteron verhogen met uiensap

Testosteron verhogen met uiensap


Malondialdehyde is een mutagene stof die ontstaat als vrije radicalen de onverzadigde vetzuren in celmembranen beschadigen. De afname van de concentratie malondialdehyde die de onderzoekers vinden wijst op de manier waarop het uiensap de aanmaak van testosteron verhoogt: antioxidanten in uiensap neutraliseren vrije radicalen in de testes. De onderzoekers denken dat ze die antioxidanten moeten zoeken onder de seleniumverbindingen in ui, en fenolen als quercetine en isorhamnetin [structuurformules hierboven]. Isorhamnetin ontstaat trouwens ook in het lichaam als enzymen met behulp van S-adenosylmethionine quercetine omzetten.

Volkomen nieuw zijn de Iraanse bevindingen niet. In 1967 ontdekte een Egyptische onderzoeker al dat sap van rauwe uien de testes van proefdieren laat groeien. Op dit moment verschijnen er veel dierstudies waarin fikse doses polyfenolen als quercetine een positief effect op de testes hebben. Zo groot als het effect van ordinair uiensap zijn die effecten echter niet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken