Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Longevity       Testosteron & leefstijl       Testosteronverhogende supplementen       Aminozuren    

0 2 - 1 0 - 2 0 0 9

  Drie gram D-aspartaat verhoogt testosteronspiegel met veertig procent (Reprod Biol Endocrinol. 2009 Oct 27;7(1):120. [Epub ahead of print].)

Suppletie met een aminozuur dat gewoon in je lichaam voorkomt verhoogt de afgifte van het stuurhormoon LH en het spieropbouwende testosteron. Dat blijkt uit een humane studie die Italiaanse endocrinologen binnenkort publiceren in Reproductive Biology and Endocrinology. D-aspartaat [structuurformule hieronder] verhoogt in de hypofyse en de testes de aanmaak van signaalmoleculen die de afgifte van LH en testosteron controleren.

Drie gram D-aspartaat verhoogt testosteronspiegel met veertig procent
D-Aspartaat - op z'n Engels: D-aspartic acid - ontstaat als in de testes en andere klieren het enzym aspartaatracemase L-aspartaat omzet in D-aspartaat. Het aminozuur speelt een sleutelrol in de aanmaak van zaadcellen en geslachtshormoon. Daarom brengt de Italiaanse farmaceut Pharmaguida [pharmaguida.com] het aminozuur op de markt als het voor onvruchtbare mannen bedoelde Dadavit. De onderzoekers gebruikten dat preparaat voor hun studie.

De onderzoekers gaven twee dozijn mannen van 27-37 jaar dagelijks 3.12 gram natrium-D-aspartaat, twaalf dagen achtereen. In zijn vrije vorm lost D-aspartic acid slecht op, maar als natrium- of calciumzout is de oplosbaarheid - en dus de opneembaarheid - beter. Twintig andere mannen kregen een placebo. De suppletie verhoogde na twaalf dagen de testosteronspiegel met 42 procent, blijkt uit de tabel hieronder. De LH-spiegel nam toe met 33 procent.Drie gram D-aspartaat verhoogt testosteronspiegel met veertig procentHet mechanisme onderzochten de Italianen door proeven met ratten. Die kregen het aminozuur door hun drinkwater. Hieronder zie je wat twaalf dagen suppletie deed met de concentratie in de hypofyse en de testes van de ratten.Drie gram D-aspartaat verhoogt testosteronspiegel met veertig procent

Drie gram D-aspartaat verhoogt testosteronspiegel met veertig procentIn de hypofyse verhoogde D-aspartaat de concentratie cGMP. Dat is een signaalmolecuul - eigenlijk: een second messenger - dat in de hypofysecellen berichten van andere stuurhormonen overbrengt aan het DNA. Meer cGMP betekent meer LH. In de testes doet D-aspartaat iets soortgelijks met het signaalmolecuul cAMP. Via dat molecuul verhoogt D-aspartaat de afgifte van testosteron.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken