Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Suppletie & testosteron       Testosteron & leefstijl       Olijfolie    

0 3 - 0 8 - 2 0 0 9

  Door olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron (Lipids. 2009 Apr;44(4):345-57.)

Eet je meer vet, dan maakt je lichaam meer testosteron aan. Meer vet, meer testosteron. De beste vetbron, maakten Argentijnse onderzoekers een jaar geleden op uit proeven met ratten, is olijfolie. Diezelfde onderzoekers publiceerden in Lipids een dierstudie die verder duidelijk
Door olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron
maakt hoe olijfolie de aanmaak van testosteron verhoogt. Olijfolie zorgt ervoor dat de testes meer cholesterol opnemen.

De onderzoekers, verbonden aan de Instituto de Investigaciones Bioquimicas de La Plata, deden een proef met mannelijke ratten. De dieren kregen zestig dagen lang voer waaraan per kilogram zeventig gram soja-olie [S], olijfolie [O], kokosolie [C] of druivenpit-olie [G] was toegevoegd. Na die periode keken de onderzoekers hoeveel testosteron de dieren aanmaakten. Hieronder zie je hoe kokosolie en olijfolie de beste testosteronboosters bleken te zijn.


Door olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron


De testes van de ratten werden door het voer met olijfolie ook zwaarder. Omdat het dieet met druivenpit-olie ongeveer net zo werkte als een dieet met soja-olie hebben we die kolom weggelaten.


Door olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron


Hoe dat precies kan, daarover schreven de Argentijnen een jaar al eerder. Olijf- en kokosolie verhogen de activiteit van de enzymen 3-beta-HSD en 17-beta-HSD. Die zijn betrokken bij de aanmaak van testosteron. Ook verhogen de olijf- en kokosolie de concentratie van lichaamseigen antioxidanten in de testosteronproducerende Leydigcellen. In dit stuk gaan de onderzoekers nog een stapje verder. Ze vonden een verband tussen het dieet, de hoeveelheid vrij cholesterol in de Leydigcellen en de testosteronspiegel.


Door olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron


De Leydigcellen maken testosteron van cholesterol. Een dieet met veel kokos- en olijfolie zorgt er kennelijk voor dat de cellen meer cholesterol kunnen opnemen. Bovendien kunnen de cellen dan makkelijker het cholesterol losschroeven uit zijn ester. En hoe meer vrij cholesterol een Leydigcel tot zijn beschikking heeft, en hoe minder veresterd cholesterol er in die cel aanwezig is, des te hoger is de aanmaak van testosteron.


Door olijfolie verandert cholesterol makkelijker in testosteron


Naturelsporters zouden hun aanmaak van testosteron dus kunnen optimaliseren door olijfolie als voornaamste vetbron te gebruiken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken