Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Nieren       Anabolen & risico's       Adoniscomplex       Psychologie    

3 1 - 0 8 - 2 0 0 7

  Don Long geeft een gastoptreden (getbig.com August 19, 2007) [Offline]
Op GetBig.com verschijnen foto's van prof-bodybuilder Don Long. Op de kiekjes staat Long, die in augustus 2007 een gastoptreden geeft, ergens in de VS. Voor wie de voorgeschiedenis van Don Long kent, zijn het confronterende beelden.
Don Long
In 2002 kreeg Don Long een nieuwe nier. Zijn oude deden het niet meer. Officieel had Long een ziekte die zijn nieren aantastte, maar volgens ingewijden was het middelengebruik in de professionele bodybuilding niet vreemd aan Longs nierfalen.
In de periode dat Longs nier ermee ophield, verloren veel bodybuilders hun nierfunctie. Volgens een theorie had dat te maken met de experimenten met plasma expanders in de top-bodybuilding. Die moesten de atleten vlak voor de wedstrijd ontdoen van de laatste restjes vocht.
Eigenlijk had de buitenwereld nooit iets over die proeven te weten moeten komen. Maar als mensen ruziemaken, dan gooien ze alles op straat. Toen de bodybuildinggoeroes Chad Nicholls en Milos Sarcev elkaar op internet en in tijdschriften in de haren vlogen, ving de wereld een angstaanjagende glimp op wat er achter de schermen van de grote bodybuildingwedstrijden gebeurt.
Erfelijke ziekte, expanders of een andere high tech bodybuilding drug - Don Long kreeg een nieuwe kans. Zijn zus stond een nier voor hem af. Je zou verwachten dat Long God op zijn blote knietjes zouden bedanken voor die nieuwe kans - en zorgvuldig met het geschenk van zijn zus zou omgaan.
Maar nee.In 2006 was het duidelijk Long alweer op sap stond. Even later deed hij mee aan een wedstrijd.
De foto's die nu op GetBig verschijnen tonen iemand met een goed lichaam maar met het gezicht van een zieke man. Het is een ander iemand dan de Long uit de jaren negentig. Op de clip hierboven zie je een interview met Long in 1994.

1 2 - 0 9 - 2 0 0 7

  Ron Coleman stopt ermee (bsnonline.net 11/9/07) [Offline]
Coleman gaat straks, tijdens de Mister O van 2007, voor de laatste keer de planken op - en dan hangt hij zijn poseerslip aan de wilgen.
Meer over Colemans besluit kun je horen in het radio-interview dat Coleman gaf aan Dan Solomon en Bob Cicherillo op 10/9/07.
Een tijdperk is ten einde.

0 9 - 0 9 - 2 0 0 7

  Goede bodybuilder, slechte bodybuilder (Press-Enterprise June 27, 2007) [Offline]
Komt er een keer een bodybuilder positief in het nieuws, gooit er zo'n minkukel van een columnist roet in het eten.
In de zomer van 2007 haalde bodybuilder Ken R, werknemer bij een Max Muscle-supplementenwinkel, de Amerikaanse kranten. R had een paar Afrikanen, die rondhingen voor de winkel, gevraagd of ze misschien terroristen waren. Hoewel de mannen ontkenden, belde de bodybuilder toch maar de politie. Je weet maar nooit.
Toen de agenten de mannen oppakten, bleek dat ze khat bij zich hadden - een inheemse drug. Plotsklaps was R een beetje een held.
Nou heeft de Amerikaanse krant The Signal een historische rubriek, die de lezertjes vertelt wat er vandaag - op negen of tien september - in voorbije jaren zoal gebeurde. En op 9 september 1987 stond R ook al in de krant, lezen we.
"Local bodybuilder Ken R was convicted of coercion and kidnapping of a pair of Midwestern businessmen. R was hired by an L.A. glove manufacturer to collect a $10,000 debt. R "convinced" the men to withdraw money from their bank and give it to him. That was a little over the top in the debt collection biz, so said the Feds." [The Signal September 9, 2007] [Offline]

0 2 - 0 9 - 2 0 0 7

  Amerika sluit Schotse bodybuilder zes jaar op voor handel in GBL (Sunday Mail 2 September 2007) [Offline]
De Schotse bodybuilder en IT-specialist John C gaat in de VS voor zes jaar de cel in. Samen met zijn compagnon Jamie G verdiende hij een half miljoen ton door GBL te verschepen naar de VS. De Britten maken weinig werk van de bestrijding van de handel in GBL, maar de Amerikanen wel. En hoewel C volgens de Britse wet niets fout heeft gedaan, hebben de Britten hem toch uitgeleverd aan de VS.
C begon in 1994 GHB te gebruiken als slaapmiddel, zei de bodybuilder in een verklaring. Toen GHB in de ban ging, stapte hij over op GBL, en toen hij een lokale goedkope bron had gevonden, besloot hij dat hij snel geld kon verdienen.
Vanuit zijn woning in Aberdeen verkocht C, die overigens een uitstekende baan had bij BP, tussen 2001 en 2004 3500 liter GBL aan de VS.
"This episode of my life has been a big mistake", aldus C.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken