Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Efedra & efedrine       Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen       Afslanken    

3 1 - 0 5 - 2 0 0 8

  Dode door illegaal afslanksupplement met Ephedra (nutraingredients.com 29-May-2008)
De Deense gezondheidsautoriteit DMA heeft gewaarschuwd voor afslanksupplementen met Ephedra sinica, nadat die in Denemarken herseninfarcten en dodelijke hartaanvallen hebben veroorzaakt. De Denen waarschuwen in het bijzonder voor Therma Power Red. Agenten hebben in Denemarken invallen gedaan bij verkopers en in fitnesscentra.
Therma Power Red
"De aanpak van deze handel is net problematisch als die van drugs", zegt Anne-Marie Vangsted van de DMA. "We kunnen de handel hooguit een beetje controleren en het publiek informeren over de gevaren van deze producten. Als we de ene handelaar oppakken komt daar een andere voor in de plaats. Sommige handelaren opereren buiten de EU."
De DMA probeert via flyers sportschoolbezoekers te informeren en is actief op gespreksgroepen op het internet.
In Denemarken zijn sinds maart 2006, toen de DMA ontdekte dat Ephedra-supplementen via meertalige websites hun weg naar Deense consumenten vonden, [dkma.dk 27 March 2006] [Offline] twintig meldingen binnengekomen van gebruikers die ziek zijn geworden. Zes daarvan hadden betrekking op Therma Power Red. [dkma.dk 27 May 2008] [Offline]
Therma Power Red bevat "ephedrine and caffeine in extremely high concentrations", aldus de DMA. Een vrouw die het supplement slikte kreeg een bloedprop in haar hersenen en verloor de controle over haar linkerhand en de linkerkant van haar gezicht. [dkma.dk 11 April 2006] Dat gebeurde al nadat ze het product zes dagen had gebruikt.
Dode door illegaal afslanksupplement met Ephedra
Therma Power Red kostte daarnaast een consument het leven: een man tussen de dertig en veertig, die overleed aan een hartaanval. Lijkschouwers vonden een hoge concentratie efedrine in zijn bloed. [FLEXNEWS 11/02/2008] [Offline]
Efedrine is de belangrijkste actieve stof in Ephedra sinica. [In de figuur hiernaast: de middelste structuur.] Het is een metaboliet van het aminozuur L-fenyl-alanine. [In de figuur hiernaast: de bovenste structuur.] Efedrine is een grondstof voor amfetamine. [In de figuur hiernaast: de onderste structuur.]
Therma Power wordt gemaakt door FMGH, een bedrijf dat officieel is gevestigd op de Seychellen.
Therma Power is niet het enige Ephedra-product waarvoor de Denen waarschuwen. De DMA kwam ook op het spoor van de handel in Ephedra 850, El Tigre en Stack.
Ephedra is sinds 2004 in de EU en de VS verboden. Die beslissing kwam na spraakmakende zaken rond overleden gebruikers van efedra zoals footballspeler Steve Bechler en de tiener Sean Riggins.
Dode door illegaal afslanksupplement met Ephedra
Al jaren voordat overheden Ephedra verboden, wezen onderzoekers wezen al geruime tijd op de gevaren van Ephedra-supplementen. De risico's van Ephedra waren groter dan de risico's van andere kruidensupplementen, bleek uit vergelijkend onderzoek. Artsen publiceerden studies waarin Ephedra-gebruikers een beroerte kregen, cardiologen ontdekten al na eenmalige inname van een Ephedra-supplement afwijkingen van het hartritme.
Hoewel de actieve stoffen in Ephedra niet zo krachtig zijn als amfetamine, schroefden supplementenmakers hun concentratie zo ver omhoog dat hun producten soms riskanter werden dan amfetaminepillen. Bovendien stopten supplementenmaker andere stimulerende verbindingen in hun pillen, zoals aspirine en cafeïne, die de werking van de efedrines versterkten.
Infarcten, beroertes en sterfgevallen waren het gevolg, en uiteindelijk deden Europa en Amerika Ephedra-producten in de ban. Het leek erop dat Dossier Ephedra was gesloten.
Dus niet.

2 3 - 0 5 - 2 0 0 8

  Omzet afslanksupplementen en maaltijdvervangers halveert (VMT nr. 11, jr. 41, 16 mei 2008)
Tussen 2002 en 2007 is de omzet van maaltijdvervangers in Nederlandse supermarkten, drogisterijen en apotheken meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit cijfers van IMS Health. Volgens dezelfde cijfers is ook de omzet van afslanksupplementen in hetzelfde circuit bijna gehalveerd.
Dat schrijven de consumptiesociologen Hans Dagevos en Bram Pronk in VMT, een vakblad voor de voedingsindustrie.
In de onderstaande tabel zie je de omzet in duizenden euro's.


Maaltijd-
vervangers

Afslank-
supplementen

2002

31.902

21.574

2003

29.940

23.952

2004

24.857

21.682

2005

20.942

17.264

2006

16.194

13.321

2007

14.094

12.598


De afslankproducten die via de reguliere kanalen hun weg naar de consument vinden vormen een klein marktsegment. Van al het geld dat we besteden aan voedings- en genotmiddelen gaat nog geen 0,1 procent naar deze producten.
Afslankproducten die we via andere kanalen kopen nemen ook af in populariteit. Herbalife verkocht in Nederland in 2004 bijvoorbeeld voor 37 miljoen aan afslankproducten, halen Dagevos en Pronk uit jaarverslagen van het concern. In 2005 was dat bedrag afgenomen tot 31 miljoen euro.
Het vertrouwen van de consument in vertechnologiseerd voedsel neemt af, stellen de sociologen. Consumenten vallen liever af met een dieet dat uit gewone voedingsmiddelen bestaat. Typerend voor die trend is de omzetstijging van veertig procent die makers van merkartikelen in 2007 rapporteerden voor producten die in het dieet van Sonja Bakker passen, zoals Liga Evergreen, Hero Fruitontbijt, Optimel Zuivel en Milner Kaas.
"Het lijkt erop dat mensen die op hun gewicht willen letten "doe maar gewoon" als credo hanteren", schrijven de sociologen. "Producten die van afslanken iets bijzonders maken zijn momenteel tot mislukken gedoemd."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken