Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 6 - 0 4 - 2 0 0 8

  Straks verboden: DMT, boldione en dienolone (Federal Register / Vol. 73, No. 81 / April 25, 2008) [Offline]
Als het aan de DEA ligt verdwijnen er binnen enkele maanden drie steroidpreparaten uit de webwinkels. Als je ze nog wilt gebruiken moet je snel zijn. De Amerikaanse wet beschouwt straks de boldenonprecursor androstadienone, het steroid dienolone en het ooit door Balco gebruikte desoxymethyltestosteron (DMT) als volwaardige anabole steroïden.
Straks verboden: DMT, boldione en dienolone
Het voorstel van de DEA om de door George Bush in 2004 aangescherpte anti-anabolenwet uit te breiden met drie verbindingen is gepubliceerd in Federal Register. Het voorstel komt na literatuur-, dier- en reageerbuisstudies die de DEA heeft laten uitvoeren, en waaruit bleek dat de drie steroïden volwaardige testosteron-analogen zijn.
De verbinding androsta-1,4-diene-3,17-dione was al op de markt toen Bush' anti-anabolenwet van kracht werd. De makers van de wet zagen hem kennelijk over het hoofd. De verbinding is nog steeds op de markt, en een bedrijf als IForce heeft tot in 2007 nieuwe designersupplementen met androsta-1,4-diene-3,17-dione gelanceerd. Als het enzym 17-beta-dehydrogenase van dat molecuul de carbonylgroep op C17 reduceert tot een hydroxylgroep ontstaat boldenon. Dat was al verboden.
Nummer twee op de hitlist van de DEA is DMT alias desoxymethyltestosteron alias madol alias 17-alpha-methyl-5-alpha-androst-2-en-17-beta-ol. Volgens een recente dierstudie is madol een hormoon met een krachtige anabole werking, en weinig androgene bijwerkingen. Het is een full-blown steroid, geen prohormoon.
Madol dook op toen de Canadese douane in 2005 de wagen van een sprinter onderzocht. Al snel bleek dat de maker ervan, de chemicus Patrick Arnold, ook designer-anabolen voor Balco synthetiseerde. Arnold ontdekte het steroid in literatuur uit de jaren zestig.
Enkele jaren na de Balco-affaire verscheen het steroid als designersupplement in de webwinkels. Eén van de eerste producten met madol was PheraPlex.
Dienolone of 19-nor-4,9(10)-
androstadienedione
verscheen later op de supplementenmarkt dan boldione, maar lag al in de winkels voordat madol populair werd. FinigenX was één van de eerste preparaten met dienolone als actieve stof. Ongeveer in diezelfde periode dat FinigenX op de markt verscheen lanceerden bedrijven ook de 17-alpha-methyl-analoog van dienolone, onder namen als M-Dien en Methyl-D. De anti-anabolenwet van 2004 verbood die C17-gemethyleerde analoog, maar zag het moederhormoon dienolone over het hoofd.

2 0 - 0 4 - 2 0 0 8

  Nieuwe nandrolon-analoog in designersupplement Decavol (Ergogenics)
Ze blijven maar komen, die designersupplementen. In het onlangs gelanceerde Decavol [Google: 13,200 hits] vonden we een steroid dat in onze collectie Androgenen In Designersupplementen nog ontbrak:
Nieuwe nandrolon-analoog in designersupplement Decavol
4-estrene-3-beta-ol,17-one.
De fabrikant noemt die stof iets anders, en spreekt van norandrostene-3b-ol,17-one. Ook goed.
Ander bestanddeel van Decavol is de aromataseremmer ATD.
Decavol glipt door een maas in de Amerikaanse anti-anabolenwet uit 2004. Die wet verbiedt een stapel prohormonen van DHT, boldenon en nandrolon, die maar een enkele enzymatische stap van hun doelhormoon zijn verwijderd. Je kunt echter ook prohormonen maken die niet een enkele stap, maar twee stappen van hun doelhormoon zijn verwijderd.
Zo'n prohormoon is 4-estrene-3-beta-ol,17-one. [Op de figuur hieronder] Om te veranderen in nandrolon moet de oxogroep op C17 veranderen in een 17-beta-hydroxylgroep,
Nieuwe nandrolon-analoog in designersupplement Decavol
en de 3-beta-hydroxylgroep veranderen in een oxogroep.
Supplementenbedrijven maken al langer gebruik van die wettelijke maas. De maker van Decavol, het niet op het achterhoofd gevallen Advanced Muscle Science, benutte hem al toen het zijn designersupplementen 1-Androsterone, 4AD en 1,4Bold op de markt zette. Dezelfde maas is gebruikt door de makers van een ander recent gelanceerd designersupplement, Liquid Masterdrol. De actieve stof in Liquid Masterdrol is een prohormoon voor DHT.
Voor de actieve bestanddelen van 1-Androsterone, 4AD, 1,4Bold en Liquid Masterdrol geldt dat ze niet zo actief zijn. Dat zal geldt vast en zeker ook voor de actieve stof in Decavol.
Gokje.

1 6 - 0 4 - 2 0 0 8

  FDA valt bij binnen bij supplementenmaker Legal Gear (Livingston Daily April 6, 2008) [Offline]
In het Amerikaanse Brighton hebben agenten op verzoek van de FDA een inval gedaan bij de supplementenmaker LG Sciences. Een paar jaar geleden heette LG Sciences nog Legal Gear. Bij de inval zijn voor 1,3 miljoen dollar aan steroidpreparaten in beslag genomen. Het bedrijf wilde ze via webshops verkopen aan bodybuilders. Tot de preparaten behoorden Methyl 1-D, Methyl 1-D XL en Formadrol Extreme XL.
FDA valt bij binnen bij supplementenmaker Legal Gear
Methyl 1-D is een cocktail van DHEA en ATD. Met dit product maakte LG Sciences inbreuk op een patent van Schering.
Methyl 1-D XL bevat alleen ATD, plus een reeks aan toevoegingen waarvan supplementengoeroes verwachten dat ze de aanmaak van testosteron verhogen, zoals Cissus quadrangularis, zinkaspartaat en luteolin.
Formadrol Extreme XL bevat 4-hydroxy-androstenedione. Die verbinding is het basissteroid van een reeks androgenen die de supplementenindustrie in anti-estrogene preparaten stopt.
De FDA zegt dat supplementenmakers geen androgenen in hun producten mogen toepassen, maar is voor het overige voorzichtig. "FDA has not received scientific information on the safety of the seized products and cannot determine, at this time, whether they represent a hazard to consumers", aldus het agentschap. "FDA also recommends that consumers consult their health care professionals if they have experienced any adverse events that they suspect are related to the products' use." Volgens Ronald Berry, de advocaat van LG Sciences, bagatelliseert de inval. "The seizure is merely a preliminary step in determining compliance with food regulations", aldus de advocaat.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken