Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Opsporing van anabolen       Risico's van anabolen       Anabolen       Vergeten anabolen    

Introducing dimethyl nandrolone

2 6 - 0 5 - 2 0 0 8

  Dit is dimethylnandrolon (Endocrinology. 2006 Jun;147(6):3016-26.)
Onderzoekers van het Amerikaanse Bioqual hebben met behulp van dier- en reageerbuisstudies een profiel gemaakt van het monster-anabool dimethylnandrolon-undecanoaat. Binnenkort komt dat nieuwe anabool op de markt als middel voor oudere mannen of als bestanddeel van anticonceptiemiddelen voor mannen.
Voluit heet dimethylnandrolon 7-alpha,11-beta-dimethyl-19-nortestosteron. Het is een stekelvarkensteroid. De extra methylgroepen aan het nandrolon-skelet maken dat dimethylnandrolon intensiever interacteert met de androgeenreceptor dan nandrolon zelf.
De onderzoekers mengden het nieuwe anabool door het voer van ratten gedurende zeven dagen. Ze gebruikten dimethylnandrolon [DMA] in een totaaldosering van 0.4, 1.6 of 6.4 milligram. De onderzoekers gebruikten de veresterde analoog [DMAU] in een totaaldosering van 0.63, 2.5 of tien milligram. Een controlegroep kreeg methyltestosteron in een totaaldosering van 1.0, vier of zestien milligram. Hieronder zie je het effect op de kringspier van de dieren. Dat is een merker voor de anabole werking van anabolen.

Dit is dimethylnandrolon

De ratio anabole/androgene effecten van het nieuwe anabool ligt gunstiger dan die van methyltestosteron, zie je hieronder. Je kijkt naar het effect van de bovengenoemde doses op de omvang van de prostaat in dezelfde proefopzet. De groei van de prostaat is een merker voor de ongewenste androgene werking van anabolen.

Dit is dimethylnandrolon

Het nieuwe middel is een krachtig progestageen, ontdekten de onderzoekers toen ze het kale en het veresterde androgeen bij gentechcellen met een progesteronreceptor gooiden, en vervolgens keken in het genoom van de cellen hoe hard de moleculaire progesteronmachinerie ging werken.

Dit is dimethylnandrolon

Dimethylnandrolon bleek ook in levende dieren een progesteronwerking te hebben. Het androgeen liet de uterus en het endometrium van konijnen groeien, al haalde het groeistimulerende effect het niet bij dat van good old progesteron zelf. Het progesteron-effect betekent in de praktijk waarschijnlijk ook dat dimethylnandrolon de lichaamseigen aanmaak van testosteron volledig stopzet. De onderzoekers merkten in ieder geval in hun proeven dat het nieuwe androgeen de aanmaak van LH flink onderdrukte.
De onderzoekers keken in hun studie ook naar het aan dimethylnandrolon verwante 5-alpha-dihydro-dimethylnandrolon. Die lijkt ook interessant te zijn. "It is interesting to note that synthetic 5-alpha-dihydro-DMA demonstrated androgenic and progestational potencies comparable to those of DMA in our in vitro assays."
De onderzoekers denken dat dimethylnandrolon een betere kandidaat voor hormoontherapie is dan MENT. MENT - voluit 7-alpha-methyl-19-nortestosteron - verdwijnt snel uit het lichaam. Bovendien weten de onderzoekers al uit andere proeven dat dimethylnandrolon de libido niet vermindert, ejaculatie niet in de weg zit, de aanmaak van sperma stopzet - maar geen blijvende effecten op de vruchtbaarheid heeft.

2 5 - 0 5 - 2 0 0 8

  Inspectie vindt 1-testosteron op de Veluwe (VILT 29/04/2008) [Offline]
De inspectiedienst AID heeft op 26/04/08 bij drie kalveren in het Veluwse Putten het designersteroid 1-testosteron gevonden. Een laboratorium ontdekte het androgeen in de urine van de dieren, heeft het Agrarisch Dagblad op 28 april gemeld. [Agrarisch Dagblad 28 apr 2008]
Het hormoon is gevonden tijdens routinecontroles door de Stichting
1-Testosteron
Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren. Na de ontdekking zijn zes bedrijven, die allemaal eigendom van dezelfde Puttenaar, geblokkeerd. In totaal stonden daar vierduizend dieren.
De Puttense veehouder heeft even vastgezeten, en is daarna vrijgelaten.
De AID heeft de administratie van twee bedrijven in beslag genomen. Volgens de advocaat van de Puttenaar kregen de dieren een toegestaan medicijn waardoor in het lichaam gevormd 1-testosteron niet meer werd afgebroken.
Op 16 mei berichtte het Agrarisch Dagblad dat de AID de Puttense bedrijven weer vrijgaf. De veehouder zou een schadeclaim gaan indienen bij het AID. [Agrarisch Dagblad 16 mei 2008] "De vleeskalveren op vier bedrijven hadden al lang naar de slachterij gemoeten. Ik heb ze langer moeten voeren. Bovendien zijn de dieren minder waard, doordat ze langer hebben gestaan", aldus de veehouder.
Volgens mediaberichten is de betrokken veehouder in 2006 ook al eens opgepakt wegens het chemisch opvoeren van zijn kalveren. Als de berichten correct zijn, ging het toen om het clenbuterolbroertje salmeterol.
Anabolenexperts kennen 1-testosteron vooral als een androgeen dat voorkomt in designersupplementen. Makers van supplementen hebben 1-testosteron jarenlang verkocht als een prohormoon, maar uit cel- en dierstudies weten we inmiddels dat 1-testosteron een full blown androgeen is.
Anders dan testosteron aromatiseert 1-testosteron niet. De oxo-groep op C3 verandert bij 1-testosteron bovendien minder makkelijk in een hydroxylgroep dan de 3-oxogroep van testosteron. Daardoor is 1-testosteron oraal effectiever dan testosteron. Daar staat dan tegenover dat 1-testosteron in reageerbuisstudies wat minder goed hecht aan de androgeenreceptor dan testosteron. Gebruikers van 1-testosteron ervaren geregeld lethargie en een verminderde eetlust.
Hoewel 1-testosteron-analogen tot op de dag van vandaag in de handel zijn, is 1-testosteron zelf in de VS sinds 2004 verboden. Wellicht zitten er nog producenten opgescheept met grote voorraden onverkoopbaar 1-testosteronpoeder.
Het gebruik van 1-testosteron in de veestapel komt niet zo vaak voor, maar het is - anders dan de reguliere media vertellen - niet de eerste keer dat 1-testosteron opduikt in dieren. In 2003 ontdekten Amerikaanse onderzoekers de 1-testosteron-metaboliet 5-alpha-androst-1-ene-3-beta,17-beta-diol in een wild zwijn. Die stof was toen verkrijgbaar als bodybuildingsupplement.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken