Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Anabolen & detectie       Vergeten anabolen    

0 4 - 0 1 - 2 0 0 9

  Dit gebruiken ze in Jordanië (Eur J Public Health. 2008 Dec;18(6):661-5.)
Altijd leuk, die studies naar het anabolengebruik op plekken op deze wereldbol waar je waarschijnlijk nooit een stap zult zetten. In de European Journal of Public Health van de afgelopen maand vonden we een survey waarin onderzoekers van de Jordaanse Hashemite University in Zarqa voor de eerste keer in de Jordaanse geschiedenis een beeld geven van
Dit gebruiken ze in Jordanië
het nationale gebruik van spierversterkers.
Het resultaat liegt er niet om. Als je Lubna Tahtamouni mag geloven, dan gebruikt maar liefst 26 procent van de Jordaanse sportschoolbezoekers en vier procent van de studenten anabolen. In hoeverre je die cijfers kunt vertrouwen is nog maar de vraag: de onderzoekers benaderden sportscholen en universiteiten met vragenlijsten, en melden in beide gevallen een respons van honderd procent. Dat lukt je in de praktijk alleen als je die vragenlijst bezorgt in het gezelschap van een paar politie-agenten, die vervolgens hun pistool trekken en de bodybuilders vriendelijk doch dringend verzoeken de lijst maintenant en naar waarheid in te vullen.
Of anders.
De meeste ondervraagden waren al jong begonnen met kuren, blijkt uit de antwoorden van de 503 studenten [students] en 154 sportschoolbezoekers athletes]. In Jordanië beginnen bodybuilders niet zelden al op hun vijftiende met de anabolen.


Dit gebruiken ze in Jordanië


Westerse bodybuildinggroepen op het web denken daar toch anders over. Pas na je 21ste kun je beginnen met aan kuren te denken, is daar de norm.
Als je kijkt naar het soort anabolen dat de Jordaanse chemische sporters het vaakst in hun lichaam stoppen, dan valt op dat je eigenlijk geen exotische anabolen tegenkomt. In de tabel van hieronder staat trouwens een tikfoutje. Tribolan moet Tribolin zijn. [Foto hierboven] Tribolin '75 is een cocktail van methandrioldipropionaat 40mg/ml en nandrolondecanoaat 35mg/ml.


Dit gebruiken ze in Jordanië


De onderzoekers verbazen zich er trouwens over dat Jordaanse sporters oxymetholon gebruiken. Nadat mensen er leverproblemen door kregen zijn lokale apotheken gestopt het te verkopen. "Maar oxymetholon is kennelijk nog steeds op de zwarte markt verkrijgbaar", verzuchten de onderzoekers.
Ook in andere Arabische landen is het anabolengebruik hoog. Het gerapporteerde anabolengebruik op Jordaanse gyms is even hoog als in sportscholen in de Verenigde Arabische Emiraten. In de media verschenen de voorbije jaren berichten over anabolengebruik in Quatar, Saudi-Arabië en Libanon.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken