Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Seks       Psychologie    

0 3 - 0 2 - 2 0 0 8

  Dierstudie verklapt hoe anabole steroïden je meer zin in seks geven (Pharmacol Biochem Behav. 2008 May;89(3):241-6.)
Anabole steroïden geven mannen meer zin in seks als a. de anabolen in de hersenen de androgeenreceptoren prikkelen en als b. diezelfde anabolen omzetten in oestrogenen, die op hun beurt in de hersenen oestrogeenreceptoren stimuleren. Dat maken onderzoekers van het Mexicaanse onderzoeksinstituut CINVESTAV op uit proeven met ratten.
De onderzoekers lieten mannelijke ratten eerst copuleren met een vrouwelijke rat ad libitum. Daarna verliezen ratten alle - of bijna alle - seksuele interesse in een wijfje.
Vijftien dagen voordat de ratten de grenzen van hun libido konden verkennen kregen ze injecties met anabole steroïden. Een groep ratten kreeg bijvoorbeeld dagelijks een injectie met een stack van twee milligram testosteronpropionaat, twee milligram nandrolondecanoaat en een milligram boldenon-undecylenaat per kilogram lichaamsgewicht. [AA in de onderstaande figuur.]

Hoe anabole steroïden je meer zin in seks geven

Een controlegroep ratten kreeg alleen een injectie met olie, twee andere groepen kregen injecties met respectievelijk estradiolbenzoaat of DHT. [EB en DHT in de figuur.]
Drie AA-groepen kregen behalve de mix van anabolen ook het antiandrogeen flutamide, of het antioestrogeen tamoxifen of allebei de antihormonen. [Respectievelijk AA+FLU, AA+TAM of AA+FLU+TAM.]
In de figuur zie je hoeveel de mannetjesratten, nadat ze het wijfje naar behoeven hadden beklommen, tijdens een tweede sessie nogmaals ejaculeerden in het vrouwtjesdier.
De percentages zijn het hoogste in de AA-groep. Anabole steroiden stimuleren dus de interesse in seks.
De proef zegt ook iets over het mechanisme waarlangs anabolen de seksuele interesse verhogen. Krijgen de dieren een antioestrogeen, dan vermindert het aantal mannetjes dat een tweede keer ejaculeert drastisch. Een antiandrogeen heeft weinig effect. Krijgen de ratten beide antihormonen, dan blijft er van het stimulerende effect van de anabole steroïden op de seksuele interesse niets over.
Kennelijk moeten anabole steroïden aromatiseren om zin in seks te geven, vermoeden de onderzoekers. Misschien moeten de oestrogeenreceptoren in de hersenen worden geprikkeld, misschien maken oestrogenen de androgeenreceptor van hersencellen gevoeliger. De onderzoekers weten het niet precies.

2 8 - 0 1 - 2 0 0 8

  Dierstudie: anabole steroïden maken agressief als je jong bent - niet als je volwassen bent (Horm Behav. 2008 Feb;53(2):378-85.)
Op anabolenboards is het een ongeschreven regel: liever geen geklooi met anabole steroïden als je nog geen 21 bent. Die regel is geen garantie op het uitblijven van bijwerkingen, maar reduceert wel de kans daarop. Het beperkt in ieder geval de kans op een verhoogde agressie en seksuele bijwerkingen. Dat suggereert een dierstudie van Michigan State University die binnenkort verschijnt in Hormones and Behavior.
De onderzoekers injecteerden mannelijke goudhamsters twee weken dagelijks met een nepmiddel of een cocktail van anabole steroiden die lijkt op wat enthousiaste gebruikers in hun lichaam stoppen. De hamsters kregen elke dag per kilo lichaamsgewicht 2 milligram testosteroncypionaat, 2 milligram nandrolondecanoaat en 1 milligram boldenonundecylenaat.
De onderzoekers gebruikten twee groepen hamsters. De ene was nog in het hamster-equivalent van de puberteit, en was tussen de vier en zes weken oud. [Adolescent] In die periode worden goudhamsters geslachtsrijp. De andere groep proefdieren was tussen de negen en elf weken oud. [Adult]
Na de twee weken zetten de onderzoekers de mannetjes bij een vrouwtje. Vervolgens registreerden ze hoe de mannetjes zich gedroegen. Hieronder zie je hoe vaak de mannetjes op het wijfje klommen.

Dierstudie: anabole steroïden maken agressief als je jong bent - niet als je volwassen bent

De figuur van hierboven is karakteristiek voor de effecten van de anabolenmix op het seksuele gedrag zoals de onderzoekers dat beschrijven. De figuren die beschrijven hoe vaak de mannetjes de wijfjes penetreerden of ejaculeerden zijn niet wezenlijk anders. Telkens versterkt de anabolenmix het seksuele gedrag van de jonge dieren, maar niet dat van de volwassen dieren.
In een andere proef zetten de onderzoekers een vreemd mannetje in het territorium van de geinjecteerde mannetjes. Vervolgens keken ze naar de agressiviteit waarmee de proefdieren de indringer te lijf gingen. Hieronder zie je hoe vaak de proefdieren de indringers beten.

Dierstudie: anabole steroïden maken agressief als je jong bent - niet als je volwassen bent

Jonge organismen zijn beduidend gevoeliger voor de psychische bijwerkingen van anabolen dan volwassen organismen, concluderen de onderzoekers. De volwassen dieren worden niet agressiever en niet meer seksbelust, de jonge wel.
De Amerikanen weten overigens niet precies hoe anabolen in de hersenen van de jonge goudhamsters de agressie verhogen. Ongetwijfeld doen ze iets met de androgeenreceptoren, maar de gebruikte anabolen zetten ook om in oestrogenen. Die oestrogenen zouden ook wel eens kunnen bijdragen aan de gemeten effecten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken