Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Testosteron & suppletie       Antioestrogene supplementen       Plantaardige eiwitten    

1 8 - 0 3 - 2 0 0 7

  Dierstudie: soja verhoogt testosteronspiegel - op termijn (Reprod Biol. 2006 Nov;6(3):275-90.)
Mannetjesratten die hun hele leven zijn blootgesteld aan soja hebben een andere hormoonhuishouding dan ratten die gewoon voer krijgen. In sommige levensfasen heeft soja geen effect, in andere verhoogt soja de testosteronspiegel. Dat schrijven Poolse onderzoekers in Reproductive Biology.
PND staat in de figuur van hieronder voor post natal days. Een dieet met soja-eiwit verhoogt de concentratie prolactine en testosteron als de ratten zestig en honderdzestig dagen oud zijn. Op jongere en oudere leeftijd heeft het dieet geen hormoonverhogend effect.

Dierstudie: soja verhoogt testosteronspiegel - op termijn

Hieronder zie je het effect van een dieet met soja-eiwit op seksuele organen. Het stelt niet zoveel voor. Net als de hormonale effecten van hierboven is het in tegenspraak met de berichten over soja-eiwit als 'mietjeseiwit'.
De onderzoekers denken dat de fyto-oestrogenen in soja in de testes de estradiolreceptor-beta prikkelen. Die stuurt de aanmaak van testosteron.

Dierstudie: soja verhoogt testosteronspiegel - op termijn

Een interessante opmerking vind je achterin het artikel. In proeven zijn ratten die soja-eiwit consumeren dikwijls lichter dan andere proefdieren. "A decrease in the body weight was reported earlier in both male and female rodents exposed to different doses of soy or soy-derived isoflavones. That was explained, in part, by an increased locomotor activity and/or lesser food intake."
De isoflavonen in soja doen kennelijk ook iets in de hersenen. Dat hebben we wel eens vaker gehoord.

1 5 - 0 3 - 2 0 0 7

  Frambozen voor functional foods (Reed 15 Maart 2007) [Offline]
Als klein en ambachtelijk bedrijf actief zijn op de markt voor functionele bestanddelen en functional foods? Het kan en Raspberry Maxx [Webstek] laat zien hoe.
Frambozen
Het in Meijel gevestigde gezinsbedrijf produceert frambozen. Die verkoopt het los, maar het maakt er ook jam, bonbons, sap, nektar, dressing en azijn van. De markt daarvoor is uitstekend, zeker sinds plantenwetenschappers van het Wageningse Plant Research International hebben gezegd dat frambozen ongekend gezond zijn.
Verleden kreeg Raspberry Maxx nog een prijs: de Smaakmaker 2006, een prijs voor innoverende Limburgse voedingsbedrijven. [Reed 05-05-2006] [Offline]

1 5 - 0 3 - 2 0 0 7

  Foute automatenkoffie verhoogt kans op hartaanval (Resource 15 Maart 2007) [Offline]
We wisten het al en nu staat het in de krant. Sommige automatenkoffie bevat gevaarlijk veel van het cholesterolverhogende triterpeen cafestol.
Foute automatenkoffie verhoogt kans op hartaanval
Bij normale filterkoffie en Senseo haalt het papier van respectievelijk het filterzakje of de koffiepad die stof eruit. Maar bij sommige automatenkoffie kennelijk niet.
Ook in espresso is de hoeveelheid cafestol aan de hoge kant, aldus Mark Boekschoten. 'Espresso gaat niet door een filter. Daarom zit er in kopje espresso gemiddeld twee milligram cafestol. Dat is veel.'
Update: Het automatenkoffie-onderzoek is rond 2000 gedaan door Martijn Katan en zijn toenmalige aio Baukje de Roos. Katan, inmiddels overgestapt naar de VU, was ook de promotor van Boekschoten.
Toen Katan ontdekte dat er cafestol in automatenkoffie zat heeft hij aangeklopt bij de makers van die koffie-automaten. [Reed 22-03-2007] [Offline]
Maar, zo schrijft journalist Lucien Joppen, die wilden niet bijdragen aan Katans onderzoek. Dus gebeurde er niets.
Update: Hoewel de fabrikanten van koffie-automaten weigerden mee te werken aan Katans onderzoek, is er uiteindelijk toch een onderzoek naar cafestol in automatenkoffie gedaan. Dankzij de Consumentenbond. [Offline] Uit dat onderzoek blijkt dat het frequent drinken van automatenkoffie de kans op een hartinfarct met twee procent kan verhogen. [ANP 7 november 2007]
De uitkomsten zijn volgens koffioloog Mark Boekschoten zo serieus dat werkgevers moeten nadenken welk soort koffieautomaat ze op hun werk neerzetten. "Ik zou hierover zeker overleggen met mijn leverancier van de koffieautomaten. Het is niet zo dat werknemers morgen direct dood neervallen, maar misschien scheelt het toch een paar hartinfarcten per jaar als we betere machines op de werkplek neerzetten."
Het onderzoek van de Consumentenbond kwam overigens tot stand dankzij het stukje dat Resource, het nog steeds onafhankelijke weekblad van Wageningen UR, over cafestol en automatenkoffie schreef. [Resource 15 November 2007] [Offline]
De makers van de dood en verderf zaaiende koffieautomaten zijn natuurlijk 'woest'. [Reed 09-11-2007] [Offline] Volgens automatenbranche-organisatie Vida is het onderzoek niet goed uitgevoerd.
Beetje lullig van de automatenjongens. Eerst niet willen meewerken aan een onderzoek - en als dat onderzoek dan uiteindelijk zonder jou gebeurt moord en brand gaan schreeuwen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken