Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursport & voeding       Duurtraining       Q10       Duursportsupplementen    

3 0 - 0 7 - 2 0 1 0

  Dierstudie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen met 40 procent (J Med Food. 2010 Feb;13(1):211-5.)

Als mensen een beetje lijken op de muizen waarmee Zweedse onderzoekers van Uppsala University hun proeven hebben gedaan, dan hebben duursporters die op zoek zijn naar een effectief supplement een hele goede aan Q10. Volgens een studie in de Journal of Medicinal Food verhoogt het co-enzym het uithoudingsvermogen met 39 procent.

In theorie verbetert Q10 het prestatievermogen van mensen. Het co-enzym helpt immers de mitochondria meer energie te produceren. Humane studie komen echter de ene keer met positieve, en de andere keer met teleurstellende resultaten. Daarom testten de onderzoekers in een dierstudie verschillende doses uit, die uiteenlopen van bescheiden tot zeer fors.

De hoogste dosis die de onderzoekers uittestten was 45 mg/kg/dag. Dat correspondeert voor een sporter van 60 kg met een dosis van 2700 milligram/dag, schrijven de Zweden. Dat is niet helemaal waar. Als je een dosis voor knaagdieren wilt omrekenen naar een menselijke dosis, dan moet je ermee rekening houden dat de stofwisseling van muizen een factor 10 hoger is dan die van mensen. Je moet de dosis dus delen door 10. Dan kom je op 270 mg/dag.

Affijn. De onderzoekers gaven hun muizen 4 weken lang elke dag Q10 via hun voer. Een controlegroep kreeg geen Q10. Toen de 4 weken voorbij waren bonden de onderzoekers een gewichtje aan de staart van de muizen en gooiden ze de dieren in een aquarium. De onderzoekers keken hoe lang de muizen konden blijven zwemmen.


Dierstudie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen met 40 procent


De muizen die dagelijks 15 mg Q10 per kilo hadden gekregen zwommen significant langer dan de muizen in de controlegroep. Ze hielden het 68 minuten vol. De dieren in de controlegroep hielden het voor gezien na 49 minuten. Het supplement verbeterde het uithoudingsvermogen van de dieren dus met 39 procent.

Q10 verhoogt de aanmaak van glycogeen door de lever, ontdekten de onderzoekers. De glycogeenreserve in de lever verklaart in ieder geval een deel van het prestatieverbeterende effect.


Dierstudie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen met 40 procent


Een interessant effect voor krachtsporters die aan cardiotraining doen is dat Q10 de stijging van de concentratie ureum in het bloed na de zwemproef verminderde. Dat suggereert dat de muizen minder spiereiwit hebben omgezet in energie.


Dierstudie: Q10 verhoogt uithoudingsvermogen met 40 procent


De optimale dosis is 15 mg/kg/dag. Voor man van 100 kg komt dat neer op 150 mg/dag - als je rekening houdt het met de verschillen tussen het metabolisme van muizen en mensen. Voor zover je dat uit de literatuur kunt opmaken is die dosis veilig. De endogene aanmaak van Q10 komt pas in het gedrang bij doses van meer dan 900 mg/dag. [Regul Toxicol Pharmacol. 2009 Feb;53(1):1-5.]

"CoQ10 improves endurance capacity and has an antifatigue effect in mice, suggesting CoQ10 may be useful for the development of physical strength and intervention and=or prevention of fatigue", concluderen de Zweden.

De studie kwam tot stand zonder geldelijke steun van bedrijven. "No competing financial interests exist", staat onder het artikel. Desondanks is co-auteur Jorgen Dam als CEO verbonden aan het Zweedse Pharma Trade Healthcare. Pharma Trade Healthcare is eigenlijk hetzelfde als Pharma Nord, de fabrikant van de uitgeteste Q10. Van Pharma Nord is Dam volgens zijn LinkedIn-pagina Export Director.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken