Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Plantaardige extracten       Gember       Testosteron & supplementen    

2 4 - 0 7 - 2 0 0 8

  Dierstudie: gember verhoogt testosteronspiegel (Asian J Androl. 2002 Dec;4(4):299-301.)
Het ligt bij ons, in het decadente Westen, gewoon in de supermarkt. We stoppen het in koekjes of gebruiken het om te koken. Maar in landen als Kameroen hebben ze hele andere toepassingen voor gember of Zingiber officinale. Daar gebruiken kruidengenezers gember als liefdesstimulerend middel. Terecht, ontdekten onderzoekers van de Université de Yaoundé. Gember verhoogt de aanmaak van testosteron.
Als mannen meer zin krijgen in seks, dan denk je al snel aan androgenen. Dus gaven de onderzoekers gember aan mannelijke ratten, en keken daarbij naar de klassieke verschijnselen die je verwacht bij toediening van testosteron. Dat deden ze niet alleen met gember, maar ook met een andere plant die genezers in Kameroen gebruiken als de seksuele vermogens van mannen willen opvoeren: Pentadiplan-dra brazzeana. De onderzoekers kochten van beide planten wortelknolletjes, droogden ze en verpulverden ze vervolgens. Ze mengden 125 gram van het poeder gedurende twaalf uur bij kamertemperatuur met tweehonderd milliliter water, filtreerden de vloeistof, en gebruikten die vloeistof vervolgens voor hun proeven. Ze lieten ratten negen dagen achtereen dagelijks twee milliter van de vloeistof drinken.
Hieronder zie je wat de extracten deden met de testosteronconcentratie in het bloed [serum - red] en in de testes van de proefdieren. De doorzichtige balkjes staan voor de ratten in de controlegroep, de gespikkelde balkjes staan voor de gembergroep en de gestreepte balkjes staan voor de ratten die Pentadiplan-dra brazzeana kregen.

Het ligt bij ons, in het decadente Westen, gewoon in de supermarkt. We stoppen het in koekjes of gebruiken het om te koken. Maar in landen als Kameroen hebben ze hele andere toepassingen voor gember of Zingiber officinale. Daar gebruiken kruidengenezers gember als liefdesstimulerend middel.
Terecht, ontdekten onderzoekers van de Université de Yaounde.

Toen de onderzoekers de seksuele organen van de ratten onderzochten, zagen ze dat die een beetje waren gegroeid. Dat was, zoals je al zou verwachten, iets meer gebeurd bij Pentadiplan-dra brazzeana-groep dan bij de ratten die gember hadden gekregen.

Het ligt bij ons, in het decadente Westen, gewoon in de supermarkt. We stoppen het in koekjes of gebruiken het om te koken. Maar in landen als Kameroen hebben ze hele andere toepassingen voor gember of Zingiber officinale. Daar gebruiken kruidengenezers gember als liefdesstimulerend middel.
Terecht, ontdekten onderzoekers van de Université de Yaounde.

Het precieze mechanisme waarlangs gember de testosteron-aanmaak verhoogt hebben de onderzoekers niet kunnen achterhalen. Het lijkt er echter op dat gember en P. brazzeana de stofwisseling van de Leydigcellen in de testes een tandje hoger zetten. De extracten verhoogden de concentratie cholesterol in de testes. Cholesterol is de uitgangsstof voor de synthese van testosteron.
Dezelfde onderzoekers publiceerden ook dierstudies over de androgene werking van West-Afrikaanse peper, van Hibiscus macranthus en Mondia whithei. Dat zijn allemaal planten die in Afrika worden gebruikt als libidostimulerend medicijn.
Het is moeilijk om aan Afrikaanse plantenextracten te komen. Je moet ervoor naar een specialist als Jan de Heij. Maar gember ligt gewoon in de supermarkt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken