Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Plantaardige eiwitten       Afslanken       Afslanksupplementen    

0 3 - 0 9 - 2 0 0 6

Dierstudie: combinatie van training en soja-eiwit versnelt afslanken

Een dieet met relatief veel soja-eiwit stimuleert de verbranding van vetten door het lichaam tijdens lichaamsbeweging. Dat concluderen onderzoekers van het Japanse voedingsconcern Meiji Seika Kaisha in een publicatie in de British Journal of Nutrition.

De Japanners deden proeven met mannetjesratten. De dieren kregen voer dat voor twintig procent uit eiwitten bestond. Dat was soja-eiwit bij twee groepen, caseine bij twee andere groepen.

Twee groepen deden niet aan lichaamsbeweging, twee andere groepen moesten zes dagen per week twee uur zwemmen in een bassin.

In totaal waren er dus vier groepen: sedentair + caseine, sedentair + soja-eiwit, training + caseine, en training + caseine.


Dierstudie: combinatie van training en soja-eiwit versnelt afslanken


Na twee weken waren de ratten die soja-eiwitten hadden gekregen lichter dan de andere ratten. Bij de ratten die zowel hadden getraind als soja-eiwitten hadden gegeten was het lichaamsgewicht het kleinste.

Dierstudie: combinatie van training en soja-eiwit versnelt afslanken
Gegevens over de lichaamssamenstelling vermelden de onderzoekers niet. Wel wogen ze de vetweefsels rond de navel. Het gewicht daarvan is een merker voor de totale vetmassa. De gekleurde balken staan voor de muizen die waren onderworpen aan een trainingsregime. De waarden op de rechtopstaande as betreffen grammen.

Ook de lever van ratten die zowel soja hadden gegeten als hadden gezwommen bevatten minder vetten.

Dierstudie: combinatie van training en soja-eiwit versnelt afslanken
De verklaring van het effect zoeken de Japanners op celniveau. Lichaamsbeweging en een dieet met veel soja-eiwitten verhogen in de spiercellen de concentratie van enzymen die helpen vetten te verbranden, zoals carnitine palmitoyltransferase en beta-hydroxyacyl-CoA dehydrogenase. Bij de combinatie van soja-eiwitten en lichaamsbeweging stijgt de concentratie nog verder. De tabel hiernaast laat het effect zien voor carnitine palmitoyltransferase. De getallen op de rechtopstaande as staan voor nanomol per per milligram eiwit.

Soortgelijke effecten vonden de Japanners voor PGC-1-alfa en PPAR-alfa en signaaleiwitten die door dat complex worden aangestuurd, zoals FAT/CD36.

Dierstudie: combinatie van training en soja-eiwit versnelt afslanken
Het is opvallend dat de Japanners nauwelijks woorden vuil maken aan het effect van de combinatie van training en soja-eiwit op de insulinespiegel. Het is aanzienlijk, maar de onderzoekers hebben meer oog voor hun ontdekkingen op moleculair niveau. Moleculair onderzoek is in de mode. Endocrinologie niet meer.

De onderzoekers wijzen de flavonoiden in soja - genisteine, daidzeine en glyciteine aan als de vermoedelijke veroorzakers van het versnelde vetverlies. Ze wijzen daarbij op proeven met muizen, waarin die isoflavonen het PPAR-complex activeren.

De conclusie van de Japanners ligt voor de hand. "We conclude that a combined intervention of soya protein supplementation and moderate exercise may offer an effective regimen for preventing lifestyle-related health problems such as obesity."

Morifuji M, Sanbongi C, Sugiura K. Dietary soya protein intake and exercise training have an additive effect on skeletal muscle fatty acid oxidation enzyme activities and mRNA levels in rats. Br J Nutr. 2006 Sep;96(3):469-75. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken