Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Gember       Langer leven & psychologie       Langer leven & suppletie       Langer leven & leefstijl    

1 6 - 0 2 - 2 0 10

  Dierstudie: combinatie van supplementen verlengt levensduur (Exp. Biol. Med. 2010;235:66-76.)

Je kunt het niet gemist hebben, want het web staat er van vol. Biologen van de Canadese McMaster University hebben een supplementencombinatie ontwikkeld die de veroudering afremt. De onderzoekers publiceerden een paar dagen geleden in Experimental Biology and Medicine een dierstudie die aantoont dat de combinatie niet alleen de levensduur verlengt, maar ook de kwaliteit van leven verbetert.

Mitochondrium
De samenstelling van het supplement zie je hieronder. De onderzoekers zijn naar een supplementenwinkel gelopen, hebben alle supplementen gekocht waarvan de fabrikanten beweerden dat die een longevity-effect hebben. Alle stoffen in de supplementen waarvan de onderzoekers dachten 'dit zou wel eens kunnen werken' stopten ze in hun eigen supplement. Een werkwijze die lezertjes van deze website niet onbekend zal voorkomen.


Dierstudie: combinatie van supplementen verlengt levensduur


Daarna maakten de onderzoek een heuse functional food van hun supplement. Ze verwerkten hun levensverlengende stoffen tot een dipsausje, doopten stukjes cake in de saus en gaven die elke dag aan hun proefdieren, zolang ze leefden. De dosis per kilo lichaamsgewicht was gelijk aan wat je aan mensen zou geven, maar dan een factor tien hoger. De stofwisseling van muizen is tien keer hoger dan van mensen.

De Canadezen gebruikten gewone muizen [Nr] als proefdier, maar ook een genetische gemanipuleerde gemodificeerde labmuis [Tg] die sneller doodgaat dan normaal. De Tg-muis maakt ongewoon veel groeihormoon aan. Op een manier die nog niet helemaal duidelijk is versnelt een overmaat aan groeihormoon het verouderingsproces.

In eerdere studies hadden de onderzoekers al aangetoond dat hun supplement de levensduur van muizen met 11 procent verlengt. De vraag die dan natuurlijk opkomt is of die extra levensduur van goede kwaliteit is. Bij verouderende muizen meten onderzoekers de kwaliteit van het leven door hun bewegingspatroon te meten. Hoe meer een muis beweegt, des te beter zijn z'n spieren, gewrichten, botten en hersencellen.


Dierstudie: combinatie van supplementen verlengt levensduur


Unt = zonder supplement; Supp = met supplement.

Zowel de gewone als de genmuizen bleven langer lichamelijk actief. Ze bleven levenslang jong in hun gedrag.

Toen de onderzoekers de mitochondria in de hersencellen van de muizen bestudeerden, zagen ze hoe het supplement precies werkte. Mitochondria zijn de energiecentrales van de cel. [Je ziet een mitochondrium hierboven.] Mitochondria zetten moleculen uit de voeding om in moleculen die cellen van energie voorzien. Dat proces gaat in stapjes. Als een organisme veroudert, dan gaat het steeds vaker fout in het stapje dat onderzoekers mitochondrial complex III noemen. In die stap ontstaan superoxides, vrije radicalen die de cel beschadigen - de mitochondria voorop.

De onderzoekers ontdekten dat hun supplement ervoor zorgde dat de activiteit van het kwetsbare mitochondrial complex III niet terugliep naarmate de muizen ouder werden. Kennelijk neutraliseren antioxidante verbindingen in het supplement de superoxides.


Dierstudie: combinatie van supplementen verlengt levensduur


"Functional benefits greatly exceeded the modest longevity increases documented for supplemented normal mice", schrijven de Canadezen in hun abstract. "Regardless, for aging humans maintaining zestful health and performance into later years may provide greater social and economic benefits than simply prolonging lifespan."

In het artikel schrijven de Canadezen nog meer mooie dingen over hun supplement.

"The dietary supplement strongly ameliorated normal functional aging and is likely to benefit age-associated pathologies. Moreover, supplements do not require drastic dieting or induction of states mimicking diapause or dwarfism."

De Canadezen gaan hun supplement binnenkort op de markt brengen, en gebruiken hun studies als PR-instrument. Wedden?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken