Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Suppletie & testosteron       Testosteron & leefstijl       Olijfolie    

3 0 - 0 6 - 2 0 0 8

  Dieet met veel olijfolie of kokosolie zorgt voor optimale aanmaak testosteron (Nutrition. 2008 Jul-Aug;24(7-8):717-26.)

Als de belangrijkste vetbron in je dieet bestaat uit olijfolie of kokosolie, dan is je aanmaak van testosteron optimaal. Dat blijkt uit een dierstudie van de Argentijnse Universidad Nacional de La Plata, waarin onderzoekers vier groepen mannelijke ratten een dieet gaven met verschillende soorten vetten.
De Argentijnen gaven hun ratten voer met vetten uit soja-olie, olijfolie, kokosolie of druivenpitolie. Soja-olie bevat meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetzuren, olijfolie vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren, in kokosolie zitten veel verzadigde vetzuren [met een middellange keten, dus waarschijnlijk minder ongezond dan andere vetzadigde vetzuren] en in druivenpitolie zitten vooral meervoudig onverzadigde vetzuren.
Na die zestig dagen maten de onderzoekers in het bloed en in de testes de hoeveelheid hormoon. De ratten die kokosolie of olijfolie hadden gekregen waren het meeste testosteron gaan aanmaken. FT staat voor vrij, en dus actief, testosteron. BT staat voor gebonden en dus inactief testosteron.


Dieet met veel olijfolie of kokosolie zorgt voor optimale aanmaak testosteron


Toen de onderzoekers de testes van de ratten bestudeerden, zagen ze het effect van de verschillende vettypes. Vooral bij de ratten die druivenpitolie hadden gekregen was de hoeveelheid vrije radicalen hoog. In de groepen die olijfolie of kokosolie hadden gekregen vonden de onderzoekers weinig merkers van radicaalschade, zoals "thiobarbituric acid–reactive substances, authentic lipoperoxides, conjugated dienes, and fragmented DNA".
In ratten die olijfolie hadden gekregen was de concentratie van de vitamines E en C hoog, net als die van de endogene antioxidant GSH. [GSH = gereduceerd glutathion - red.] GSH is een molecuul dat in de cellen fungeert als een schoonmaker. Hoe meer er van dat enzym in de testes aanwezig is, des te actiever zijn de enzymen 3-beta-HSD and 17-beta-HSD. Die zijn nodig voor de biosynthese van testosteron.
De eenheid in de tabel is trouwens nanomol NaDH per minuut per milligram eiwit.


Dieet met veel olijfolie of kokosolie zorgt voor optimale aanmaak testosteron


Hoewel zowel kokosolie als olijfolie een positief effect op de testes hadden, hadden de twee dieettypes een verschillend effect op het lichaamsgewicht. De ratten die kokosolie werden beduidend snel zwaarder, en waren aan het einde van de proef het zwaarst. De ratten die olijfolie kregen werden juist minder snel zwaarder.
Gegevens over de lichaamssamenstelling ontbreken in het stuk, maar we gaan ervan uit dat de ratten die olijfolie kregen een lager vetpercentage hadden dan de ratten die kokosolie kregen. Het staat niet in het stuk, maar de vetzuren in olijfolie schakelen in cellen eiwitten aan die de stofwisseling een tandje hoger zetten.
De conclusie die de Argentijnen uit hun onderzoek trekken is op het eerste gezicht een beetje raar. Hun onderzoek toont aan dat olijfolie van de vier geteste vetbronnen het meest gezond is. Toch concluderen ze dat "according to our results, an appropriate mixture of olive and soybean oils could be a healthy recommendation".
Die slotsom wordt begrijpelijker als je iets weet over de Argentijnse economie. Het land staat vol met soja. Nederlandse onderzoekers zullen ook niet snel vervelende dingen over zuivel zeggen. Een enkeling uitgezonderd.

2 2 - 0 6 - 2 0 0 8

  Biochemici zoeken naar anabole groeifactoren in bamboepeulen (Ergogenics)
Een maand geleden schreven we over een plaag van uit de kluiten gegroeide ratten in de Indiase deelstaat Mizoram. De ratten eten zich het schompes aan de eiwitrijke bamboepeulen waarmee de lokale wildernis op dit moment bezaaid ligt, en nemen door het dieet van bamboe-eiwit volgens lokale berichten monsterlijke afmetingen aan.
Nederlandse onderzoekers vragen zich af of er in het eiwit van de bamboe - het gaat om precies te zijn om de soort Melocanna baccifera - bijzondere groeibevorderende stoffen zitten, en hebben een partij bamboepeulen uit het oerwoud van Mizoram gehaald nadat ***kuch*** een niet bij name genoemde website, die bekend staat om zijn hoogwaardige berichtgeving over ergogenetica, een stukje over het wonderlijke bamboe-eiwit publiceerde.
Je ziet er eentje hieronder.


Biochemici zoeken naar anabole groeifactoren in bamboepeulen


"Sommige peulen zijn tamelijk groot", aldus een onderzoeker. "We hebben er eentje gevonden van meer dan honderdvijftig gram. Maar je vindt in Mizoram ook kleine peulen van zo'n dertig gram."
We houden jelui op de hoogte.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken