Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Low carb       Prostaatkanker       Kankerpreventie       Visolie    

2 8 - 0 6 - 2 0 0 7

  Dieet met veel EPA en DHA beschermt tegen prostaatkanker (Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 10.1158/1055-9965.EPI-06-1033)
Hoe meer EPA en DHA er in je bloed zit, hoe geringer is je kans op prostaatkanker. Dat schrijven epidemiologen van Harvard in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
De Harvardianen volgden vijftienduizend gezonde mannen gedurende dertien jaar. Ze bepaalden de concentratie van een aantal vetzuren in het bloed van de mannen, en keken vervolgens of die prostaatkanker kregen. Het resultaat zie je hieronder.

Dieet met veel EPA en DHA beschermt tegen prostaatkanker

Je kijkt naar een stukje uit de tabel die de onderzoekers maakten toen ze de mannen - wat de concentratie vetzuren betreft - onderverdeelden in vijf even grote groepen. Quintielen, heten die groepen.
Bij alfa-linoleenzuur heeft quintiel 1 de meest geringe concentratie alfa-linoleenzuur in het bloed. De concentratie van alfa-linoleenzuur is in quintiel 5 het hoogste.
Zoals je ziet verhoogt alfa-linoleenzuur - hoewel het een omega-3-vetzuur is - de kans op prostaatkanker enigszins.
Heb je veel linolzuur - een omega-6-vetzuur - in je bloed, dan verlaagt dat je kans op kanker. Dat wijst overigens niet op een beschermend effect van linolzuur in het dieet, maar juist in de richting van bescherming door visvetzuren. Heb je veel visvetzuren in je bloed, dan pikken die vetzuren de enzymen in, die linolzuur omzetten in actieve - en in grote hoeveelheden niet zo gezonde - metabolieten. Zetten de enzymen visvetzuren in metabolieten om, dan ontstaan er ongevaarlijke metabolieten.
Veel visvetzuren = meer niet-gemetaboliseerd linolzuur.
GLA - een omega-6-vetzuur - en zijn metaboliet DHGLA verhogen de kans op prostaatkanker juist.
Het beschermende effect van DHA en EPA is fors. Mannen in het hoogste quintiel van zowel DHA en EPA hebben veertig procent minder kans op prostaatkanker dan mannen in het laagste quintiel.

2 7 - 0 6 - 2 0 0 7

  Lijnzaad beschermt tegen prostaatkanker (nutraingredients.com 04/06/2007)
De lignanen in lijnzaad beschermen de prostaat. Dat vertelde Wendy Demark-Wahnefried van Duke University tijdens de jaarlijkse conferentie van de American Society of Clinical Oncology in Chicago.
Demark-Wahnefried deed experimenten met mannen die een prostaatoperatie moesten ondergaan. Gaf ze de mannen gedurende dertig dagen elke dag dertig gram gemalen vlaszaad, dan verminderde de snelheid waarmee hun tumoren groeiden.

2 7 - 0 6 - 2 0 0 7

  Wereldkampioen Hotdog-Eten beschadigt kaak (news.com.au June 25, 2007) [Offline]
Als op 4 juli in New York het Wereldkampioenschap Hotdog-Eten begint, zal de huidige kampioen er niet bij zijn. De 29-jarige Japanner Takeru Kobayashi heeft afgehaakt omdat hij zijn kaak niet meer goed kan openen. Zijn rigoureuze trainingsschema heeft zijn gewricht versleten.
"I feel ashamed that I couldn't notice the alarm bells set off by my own body", zegt Kobayashi op zijn blog. "But with the goal to win another title with a new record, I couldn't stop my training so close to the competition. I was continuing my training and bearing with the pain but finally I destroyed my jaw."
Kobayashi, die ook wel Tsunami wordt genoemd, is een cult-held in Japan. In Japan is wedstrijd-eten nog altijd populair - ook al besteden de nationale media er niet meer zoveel aandacht aan sinds 2002. Toen verslikte een 14-jarige scholier zich op een dodelijke manier tijdens een eetwedstrijd op zijn school.
Verleden jaar vestigde Tsunami het wereldrecord Hotdogs-Eten. Toen verorberde hij in twaalf minuten 53,8 hotdogs. Daarnaast is de veelzijdige Kobayashi wereldrecordhouder Koeienhersenen-Eten en Rijstbal-Slikken.

2 5 - 0 6 - 2 0 0 7

  Low carb verhoogt kans op darmkanker, vrezen onderzoekers (BBC 18 June 2007)
Mannen die een dieet met weinig koolhydraten eten, maken in hun darmen minder boterzuur aan. Bacterien in de dikke darm zetten de koolhydraten om in het zuur. Omdat boterzuur kankercellen onderdrukt, vrezen onderzoekers van het Rowett Research Institute in Aberdeen dat de populaire post-Atkinsdieettypes de kans op darmkanker verhogen.
Mannen die dagelijks 24 gram koolhydraten consumeren maken vier keer minder boterzuur aan dan mannen die dagelijks goed zijn voor vierhonderd gram koolhydraten per dag.
Hum...
Maar als je nou vooral aardappels en bananen met onverteerbare zetmelen eet? Dan eet je toch min of meer low of less carb, maar heb je wel een gezonde darmflora.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken