Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Hart & bloedvaten       Risico's van anabolen       Anabolen & studies       DHEA    

0 6 - 1 2 - 2 0 0 3

DHEA laat je bloedvaten dichtslibben

DHEA, de moeder van alle testosteronprecursoren, stimuleert de opstapeling van cholesterol in vaatcellen. Het prohormoon en supplement zet daarmee de eerste fase van aderverkalking in gang. Dat zeggen Australische onderzoekers die proeven deden met menselijke cellen.

De onderzoekers experimenteerden met immuuncellen - macrofagen, om precies te zijn - uit bloedvaten en stelden ze bloot aan verschillende concentraties DHEA. Die liepen uiteen van 4.2 nanomol, de concentratie die je vindt bij ouderen, tot 42 nanomol, de concentratie die je vindt bij jongeren, en de astronomische concentratie van 420 nanomol, die praktisch alleen in reageerbuizen voorkomt.

De figuur hieronder vertelt wat de concentraties deden met de hoeveelheid cholesterol in de cellen.


DHEA laat je bloedvaten dichtslibben


Zoals je ziet neemt de concentratie cholesterol in de cellen toe naarmate de concentratie DHEA toeneemt. In het lichaam betekent dit dat de cellen groter worden en de bloedstroom afknijpen. De kans dat vaten dichtslibben neemt daarmee toe.

Helemaal rechts zie je wat er gebeurt als de onderzoekers het anti-androgeen hydroxyflutamine [HF] bij de cellen brachten. Het DHEA verliest daarmee zijn werking. Het gaat hier dus om een androgeenreceptor gemedieerd effect.

De onderzoekers maken zich zorgen over het gebruik van DHEA als supplement. Waarschijnlijk zijn ze niet op de hoogte van de ontwikkelingen, want anders zouden ze zich meer zorgen hebben gemaakt om de krachtigere middelen op de markt. Dat alle androgenen een dergelijk effect op de macrofagen in de vaatwand hebben is waarschijnlijk. Eerder ontdekten de onderzoekers dat ook DHT de opstapeling van cholesterol in vaatcellen verhoogt.

De koppeling van DHEA aan de androgeenreceptor activeerde in ieder geval twee genen die met het cholesterolmetabolisme te maken hebben, zeggen de onderzoekers. Ze vonden een toename van het RNA van de genen voor het acyl coenzyme A:cholesterol acyltransferase I en lysosomal acid lipase.


DHEA laat je bloedvaten dichtslibben


DHEA laat je bloedvaten dichtslibben


Dichtgeslibte bloedvaten komen vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Toch hebben jongeren hogere DHEA-spiegels dan ouderen. Dat komt, denken de onderzoekers, omdat DHEA schadelijker is voor ouderen dan voor jongeren. Bij ouderen die van nature hoger DHEA-spiegels hebben komen hart- en vaatziekten daarom vaker voor. De supplementenindustrie denkt daar anders over en adviseert ouderen juist DHEA te gebruiken om hun hart en bloedvaten gezond te houden.

"We maken ons zorgen over de DHEA-gebruikers" zegt eerste auteur Martin Ng tegen WebMD. "Dit is natuurlijk slechts een reageerbuisstudie maar hij suggereert wel dat je moet oppassen met DHEA."

1. Martin Ng, Shirley Nakhla, Anna Baoutina, Wendy Jessup, David Handelsman, David Celermajer. Dehydroepiandrosterone, an Adrenal Androgen, Increases Human Foam Cell Formation. A Potentially Pro-Atherogenic Effect. Journal of the American College of Cardiology, Vol. 42, No. 11, 2003. December 3, 2003:1967-74.
2. Sid Kirchheimer. DHEA Supplement Linked to Heart Disease. Popular 'Anti-Aging' Supplements May Actually Contribute to Clogged Arteries. WebMD, 2-12-2004.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken