Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Detectie van anabolen    

2 0 - 0 4 - 2 0 0 6

Designer-supplement ProMagnon-25 bevat analoog van methylclostebol

Een paar weken geleden heeft supplementenfirma Peak Performance Laboratories het designersupplement Promagnon-25 gelanceerd. De werkzame stof is een analoog van een anabool steroid waarmee Oost-Duitse dopingdokters in de jaren zeventig proeven hebben gedaan.

ProMagnon-25
Een capsule van het product bevat volgens de wervende teksten van de fabrikant een halve gram van de Peak Performance Support Blend: een mengsel van L-Tyrosine, Tongkat Ali, dinatrium-ATP en ALA.

De belangrijkste actieve stof in Promagnon-25 is echter 4-chloro-17-alpha-methyl-androstene-4-ene-3,17-beta-diol. In elke capsule zit 25 milligram, aldus de fabrikant.

Als dat klopt, dan bevat ProMagnon een designer-anabool. 4-Chloro-17-alpha-methyl-androstene-4-ene-3,17-beta-diol is een neefje van 4-chloor-testosteron, de actieve stof in het injecteerbare preparaat Clostebol.

Clostebol
Als je van de carbonylgroep van 4-chloor-testosteron van 4-chloor-testosteron nou een hydroxylgroep maakt, en bovendien een 17-alpha-methylgroep plakt, dan krijg je het androgeen in ProMagnon. (Nee, zo maakt een chemicus het spul niet. Maar het is de beste manier om uit te leggen wat voor hormoon dit precies is.)

Over de eigenschappen en de effectiviteit van het androgeen hebben we geen literatuur kunnen vinden. De stof zelf is waarschijnlijk niet zo verschrikkelijk actief, maar als enzymen de hydroxylgroep op C3 omzetten in een dubbelgebonden zuurstofatoom, dan ontstaat er een stof met een sterke spieropbouwende werking: methylclostebol.


Methylclostebol Steroid in ProMagnon-25

Methylclostebol

Steroid in ProMagnon-25


De makers van ProMagnon hebben dezelfde truc gebruikt als de fabrikant van Halodrol. Dat designersupplement bevat een androgeen dat op dezelfde manier verandert - in de actieve stof in Oral-Turinabol, om precies te zijn.


Turinabol Halodrol

Turinabol

Halodrol


De androgene werking van methylclostebol is verhoudingsgewijs mild. Het grote chlooratoom op C4 zwakt de interactie met de androgeenreceptor af. Het chlooratoom zorgt er ook voor dat enzymen de verbinding niet kunnen omvormen in androgene metabolieten.

Dat methylclostebol geen oestrogene bijwerkingen heeft kunnen we niet helemaal uitsluiten, maar sterk zullen ze niet zijn. Websites over anabolen zeggen unaniem dat 4-chloortestosteron niet kan omzetten in estradiol, maar door ons geraadpleegde chemici zetten daar vraagtekens bij. De component in ProMagnon zelf kan niet omzetten in estradiol, maar zodra enzymen de verbinding hebben veranderd in methylclostebol, is aromatisering in 4-chloor-estradiol wel degelijk mogelijk. We vonden via PubMed een Chinese studie, die stelt dat de oestrogene werking van 4-chloor-17-beta-estradiol vergelijkbaar is met die van estron. Als aromatisering voorkomt, dan doen de oestrogene metabolieten dus maar weinig.

Net als Oral-Turinabol is methylclostebol jarenlang gebruikt in het geheime dopingprogramma van Oost-Duitsland. De studie van Brigitte Berendonk en Werner Franke naar de Oost-Duitse dopingmachinerie noemt twee stoffen, STS 482 en STS 648. Eentje daarvan moet methylclostebol zijn geweest.

Naschrift: in een patent uit 1956 vonden we gegevens over de farmacologische activiteit van methylclostebol. Meer daarover vind je [hier].

1. Zakar T, Kaufmann G, Toth M. Assignment of anabolic-androgenic and antiandrogenic properties to some chlorine-substituted steroids on the basis of their binding characteristics to the androgen receptor of the rat seminal vesicle. Exp Clin Endocrinol. 1986 Jul;87(2):133-41. [Link]
2. Werner Franke, Brigitte Berendonk. Doping and androgenization of athletes:a secret program of the German Democratic Republic government. Clinical Chemistry 43:7 12621279 (1997). [Link]
3. Hu J, Cheng S, Aizawa T, Terao Y, Kunikane S. Products of aqueous chlorination of 17beta-estradiol and their estrogenic activities. Environ Sci Technol. 2003 Dec 15;37(24):5665-70. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken