Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Soja       Antioestrogene supplementen       Antioestrogene supplementen       Plantaardige eiwitten    

0 1 - 1 0 - 2 0 0 8

  De dubbele anti-oestrogene werking van soja-eiwit (J Nutr. 2007 Oct;137(10):2258-63.)
Voedingswetenschappers blijven zich afvragen wat nou precies het effect is van soja-eiwit op de oestrogeenspiegel van mannen. Een klinkklaar antwoord op die vraag hebben de onderzoekers van de University of Minnesota niet. Maar uit hun humane studie kun je wel opmaken dat mannen oestrogenen makkelijker omzetten in ongevaarlijke verbindingen als ze soja-eiwit eten.
Als mannen de vijftig gepasseerd zijn gaat niet alleen hun aanmaak van geslachtshormoon omlaag, hun hormoonhuishouding feminiseert ook. De verhouding oestrogenen/androgenen gaat met veertig procent omhoog. Die verschuiving, zo vermoeden onderzoekers, draagt bij aan de verhoogde kans op prostaatkanker bij oudere mannen.
De onderzoekers vroegen zich af of je daar via voeding iets aan kunt doen. Een merker voor de kankerbevorderende eigenschappen van oestrogenen is de hoeveelheid 4- en 16-alfa-hydroxy-estradiol in het lichaam. Hoe hoger die is, hoe hoger de kans op kanker. Aan de andere kant wordt de kans op kanker weer lager als er meer 2-hydroxy-estradiol in het lichaam aanwezig is.
De "goede" estradiolmetabolieten ontstaan door de activiteit van ongeveer dezelfde enzymen die ook de "slechte" metabolieten aanmaken. De isoflavonen in soja - en misschien ook andere soja-componenten - kunnen de activiteit van die enzymen verhogen.
Om uit te maken of het effect van soja nou goed of slecht uitpakt gaven de onderzoekers 55 vijftigplus-mannen een half jaar lang elke dag veertig gram eiwit. Groep 1 [SPI+] kreeg een isolaat van soja-eiwit dat dagelijks 107 milligram isoflavonen leverde. Groep 2 [SPI-] kreeg een isolaat van soja-eiwit dat dagelijks slechts zeven milligram isoflavonen leverde. Groep 3 [MPI] kreeg een isolaat van melk-eiwit. Daarin zaten geen isoflavonen.
Hieronder zie je het effect van de eiwitconsumptie op de concentratie van oestrogenen in de urine van de mannen.

De dubbele anti-oestrogene werking van soja-eiwit

Voor de onderzoekers staan de belangrijkste gegevens onderaan in de bovenstaande figuur. "Most importantly, this is the first study, to our knowledge, to show that soy protein isolate consumption alters the urinary ratio of 2:16 OH-E1 in men", schrijven ze tevreden.
Sporters en gezondheidsfanaten zullen daarnaast ook kijken naar de bovenste waarde in de tabel. E2 is estradiol, en de concentratie in de urine neemt in de sojagroepen toe. Het rare is dat de hoeveelheid isoflavonen in de soja geen factor blijkt: een beetje isoflavonen leidt tot net zo'n grote toename van het estradiol als heel veel isoflavonen.
Voor de mannen zelf maakte het waarschijnlijk wel uit of ze nou een beetje of veel isoflavonen binnenkrijgen, schrijven de onderzoekers. In deze studie kijken ze niet naar de concentratie estradiol in het bloed van mannen. Dat hebben ze in een ander onderzoek wel gedaan. Daaruit bleek dat inname van soja-eiwit met weinig isoflavonen leidt tot een verhoogde estradiolspiegel, maar inname van soja-eiwit met veel isoflavonen juist niet.
De onderzoekers vermoeden zelfs dat een langduriger inname van veel isoflavonen de hoeveelheid estradiol in het bloed vermindert.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken