Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Krachttraining & vrouwen       Krachttraining       Squats    

2 6 - 0 9 - 2 0 1 0

  De drie beste gewichtloze oefeningen voor je gluten (J Orthop Sports Phys Ther. 2009 Jul;39 (7):532-40.)

De single-leg squat, de single-leg deadlift en de lying abduction. Dat zijn, als je het onderzoek van onderzoekers van University of North Carolina mag geloven, de oefeningen die de bilspieren gluteus maximus en gluteus medius het beste activeren als je zonder gewichten traint.

De drie beste gewichtloze oefeningen voor je gluten
De onderzoekers lieten 21 proefpersonen 12 oefeningen uitvoeren waarmee fysiotherapeuten de bilspieren sterker maken bij bijvoorbeeld lopers die door minder ontwikkelde gluten een blessure hebben gekregen. Die fysiotherapeuten gebruiken daarvoor geen gewichten. Desondanks is dit onderzoek, dat is verschenen in de Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, ook interessant voor krachtsporters die zoeken naar de beste oefeningen voor hun gluten. De studie vertelt ze in welke hoek ze die oefeningen moeten zoeken.

Je hebt drie bilspieren, maar eentje daarvan zie je niet. De gluteus minimus ligt onder de gluteus medius, en is ook betrokken bij ongeveer dezelfde bewegingen als de gluteus medius. Je zie de gluteus medius als spier 4 in de figuur hierboven. De grote bilspier, de gluteus maximus, is spier 3.

Omdat ze elektroden op de bilspieren van hun proefpersonen hadden geplakt, konden de onderzoekers zien hoe hard die spieren moesten werken. Hoe hoger de waarden in de tabellen hieronder, hoe harder werkten de gluteus medius [hieronder] en de gluteus maximus [daar weer onder].


De drie beste gewichtloze oefeningen voor je gluten

De drie beste gewichtloze oefeningen voor je gluten


Voor de gluteus medius waren de side-lying hip abduction en de single-limb squat de beste oefeningen. Voor de gluteus maximus waren dat de single-limb squat en de single-limb deadlift.


De drie beste gewichtloze oefeningen voor je gluten


De onderzoekers beklemtonen dat ze voor hun proeven gezonde mensen hebben gebruikt. "The results may not be similar in patients with pathologies."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken