Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & onderzoek       Anabolen & risico's       Groeihormoon       In de pijplijn    

2 4 - 0 1 - 2 0 0 9

  De dierenarts spuit nieuwe GHRH-genen in je spieren (BMC Biotechnol. 2009 Jan 16;9(1):4. [Epub ahead of print].)
Waarom nog klooien met groeihormoon? Waarom dat gehannes met Chinees spul, waarvan je nooit zeker weet of het goed is? Chemische sporters die beetje bij de pinken zijn hebben een betere manier om hun serum groeihormoon en IGF-1 op te voeren. De procedure is simpel: ze vermommen zich als Sint-Bernhard, doen net alsof hun nieren het hebben opgegeven en bellen aan bij het Amerikaanse bedrijf VGX Pharmaceuticals. [Webstek]
Onderzoekers van dat bedrijf deden eerder proeven met anabole genen op honden met kanker. Dit keer publiceren ze in BMC Biotechnology een studie met dertig katten en dertig honden met kapotte nieren. De dieren kregen een eenmalige injectie met nieuwe GHRH-genen. De honden kregen honden-genen, de katten kattengenen. De onderzoekers spoten de genen in een spier, en joegen daarna electriciteit door de behandelde groep. Daardoor namen de spiercellen meer synthetische genen op. Het apparaat dat de onderzoekers gebruikten zie je hieronder.


De dierenarts spuit nieuwe GHRH-genen in je spieren


Vijftien katten en twaalf honden kregen helemaal niks, en fungeerden als controlegroep. De onderzoekers volgden de dieren 75 dagen na de injectie.
GHRH staat voor growth hormone releasing hormone. Normaliter maakt de hypothalamus het hormoon aan om de hypofyse te stimuleren om meer groeihormoon af te geven. Maar als je het gen voor GHRH in een spiercel ponst, gaat die het cel het hormoon aanmaken en afgeven aan het bloed. Bij varkens werkt het werkt het - en bij de zieke honden en katten in deze studie ook.
De behandeling verlengde het leven van de dieren. Van de honden in de controlegroep was bijvoorbeeld op dag 75 nog 17 procent in leven. Bij de groep met de nieuwe genen was dat 70 procent.
De nieuwe genen verhoogden de aanmaak van groeihormoon, en dus ook van IGF-1. Hieronder zie je het effect van de behandeling op de IGF-1-spiegel bij honden.


De dierenarts spuit nieuwe GHRH-genen in je spieren


De dieren in de controlegroep werden lichter tijdens het experiment, maar de dieren die waren behandeld met GHRH-genen werden juist zwaarder. Het lichaamsgewicht van de honden nam toe met 23 procent.
De kwaliteit van het leven van de honden verbeterde de behandeling. Even waren de onderzoekers bang dat de dieren antilichamen tegen het GHRH zouden ontwikkelen. Dat gebeurt wel eens in proeven waarin dieren nieuwe EPO-genen krijgen. Het gebeurt soms zelf bij mensen die EPO op de ouderwetse manier inspuiten. De onderzoekers konden echter geen antilichamen ontdekken. Kennelijk is het inbrengen van GHRH-genen veiliger dan het inbrengen van EPO-genen, concluderen ze.
Zo. Dames en heren topsporters, u weet wat u moet doen. Gooi een pak eiwitrijke brokken in de koffer, haal uw inentingen en neem het vliegtuig naar de VS. U vindt uw ticket naar de gouden medaille op 2700 Research Forest Drive, Suite 180, The Woodlands, Texas.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken