Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining & voeding       Creatine       Eiwitten    

2 1 - 1 2 - 2 0 0 8

  Creatine nog steeds het allerbeste supplement voor spieropbouw (Men's Health 11e jaargang, nr 1, januari 2009.) [Offline]
Het fitness- en lifestyle magazine Men's Health heeft in het januari-nummer van 2009 - dat inmiddels in de schappen ligt - de 24 allerbeste supplementen uitgekozen. In de categorie spierversterkende supplementen staat creatine op de eerste plaats.
Creatine werkt, is veilig en is ondertussen uitvoerig onderzocht. Men's Health laat de voedingswetenschapper Luc van
Creatine nog steeds het allerbeste supplement voor spieropbouw
Loon aan het woord, die vertelt hoe sporters het meeste uit creatine kunnen halen. Van Loon gelooft overigens niet in continugebruik van creatine. Uit ongepubliceerd materiaal blijkt dat spiercellen maar twee maanden een verhoogde creatinespiegel kunnen vasthouden. Als je langer gebruikt, zakt de spiegel toch. Welke mechanismen daarachter zitten is niet bekend, maar sportwetenschappers vermoeden dat de cel de aanmaak van creatine stilzet.
Op de tweede plaats in Men's Healths Supplementen Top 24 staan - eveneens niet verrassend - eiwitten. Het blad noemt ook eiwithydrolysaten zoals PeproPro en de creatine-analoog Creatyl.
Eiwithydrolysaten zijn stukjes van twee tot drie aminozuren. Geef je ze aan bodybuilders tijdens hun training, dan worden de aminozuren binnen enkele minuten al door hun spieren opgenomen. Met gewone eiwitten is dat niet mogelijk.
Creatyl of creatine ethyl ester is een gemodificeerde variant van creatine die sneller door het lichaam naar de spieren reist.
Eiwitsupplementen komen ook terug in de lijst met beste afslanksupplementen die Men's Health heeft samengesteld. De beste manier om af te vallen is nu eenmaal - na gewoon minder eten en meer bewegen, uiteraard - verhoudingsgewijs meer eiwitten en minder vetten en koolhydraten consumeren. Een eiwitrijk dieet helpt bovendien om, nadat je bent afgevallen, netjes op gewicht te blijven.
Andere categorieen supplementen die Men's Health onderscheidt zijn immuunstimulerende supplementen, stressremmende supplementen, opwekkende supplementen en sekssupplementen. In die laatste categorie is de eerste plaats gereserveerd voor good old Tribulus terrestris.
In de supplementenbranche maken veel fabrikanten claims die ze niet kunnen waarmaken. Of die claims kloppen is vaak nooit onderzocht - en ook als dat onderzoek wel gedaan is, dan is niet duidelijk of je het kunt geloven.
"Het gros van die studies onderzoekt de effecten op dieren of specifieke patientgroepen", zegt Luc van Loon in een interview met het tijdchrif. "Die studies kun je niet zomaar vertalen naar gezonde mannen, die in de kracht van hun leven zijn en trainen in een gym. Ik zou de lezers van Menís Health aanraden om claims niet klakkeloos voor waar aan te nemen."
Bij het samenstellen van de Top 24 heeft Men's Health geprobeerd te kiezen voor onderzochte, veilige en werkzame supplementen. Want jazeker, ondanks alle slechte pers die de supplementenbranche krijgt, zijn die er wel degelijk.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken