Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Gevaarlijke supplementen       Testuitslagen       Creatine       Longevity    

Creatine is pep pill for elderly

1 6 - 1 2 - 2 0 0 7

  Creatine is pepmiddel voor ouderen (J Nutr Health Aging. 2007 Nov-Dec;11(6):459-64.) Ouderen die creatine gebruiken hebben meer energie en kracht als ze zich lichamelijk inspannen. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Oklahoma toen ze proeven deden met vijftien ouderen van in de zeventig.
De ouderen trainden niet. Ze kregen eerst een week twintig gram creatine per dag, en daarna vijf weken tien gram creatine per dag. De creatine was verdeeld in doses van vijf gram, en de ouderen namen die verspreid over de dag in.
Voordat de proefpersonen het supplement gebruikten bepaalden de onderzoekers hun spierkracht door ze zoveel mogelijk keer achter elkaar te laten opstaan van een stoel en te laten knijpen in een veer. Op het aantal keren dat de ouderen konden opstaan had de zesweekse creatinekuur geen effect, maar op de kracht in hun handen wel. Die nam gemiddeld met zeven procent toe. Dat zie je in de figuur hieronder.

Creatine is pepmiddel voor ouderen

De onderzoekers lieten hun proefpersonen ook fietsen met electroden op hun beenspieren. Daarmee konden de onderzoekers meten hoe hard de zenuwen van de ouderen het spierweefsel aanstuurden. Als mensen hun spieren gebruiken neemt de intensiteit van de electrische prikkels van de zenuwen naar de spieren toe als de spieren vermoeid raken. Waarschijnlijk zijn die harder prikkels nodig om ook de spiervezels te activeren die nog niet actief zijn geweest.
De onderzoekers lieten hun proefpersonen een paar keer achtereen zo hard fietsen als de ouderen gezien hun hartslag konden hebben. Daarbij maten de onderzoekers via de electroden hoe moe de ouderen waren. Zo konden de onderzoekers de physical working capacity at fatigue threshold (PWCFT) van de proefpersonen berekenen. En ook daarop had creatinesuppletie een statistisch significant effect. De PWCFT na toe met zestien procent.

Creatine is pepmiddel voor ouderen

Dat creatine de kracht verhoogt is bekend. Interessanter is het effect op de PWCFT. Dat verklaren de onderzoekers uit het effect van "elevated muscle phosphocreatine (PCr) on the transition from anaerobic to aerobic metabolism. Increasing muscle PCr content by CR supplementation may decrease the reliance on anaerobic glycolysis, reduce intramuscular lactate and ammonia accumulation, and therefore, delay the onset of fatigue", schrijven de onderzoekers.
"Based on these results, perhaps very frail elderly men and women should supplement creatine zeven to fourteen days prior to starting an exercise program to improve quality of training."

1 4 - 1 2 - 2 0 0 7

  Supplement met lithium maakt slachtoffer (J Med Toxicol. 2007 Jun;3(2):61-2.)
Lithium?
Is dat als supplement op de markt?
De onderzoekers van de University of Pittsburgh konden het verhaal van de achttienjarige vrouw niet geloven. Ze had zich gemeld omdat ze misselijk was geworden van een supplement dat ze op het internet had gekocht, en
Find Serenity Now
bovendien moest overgeven. Ze beefde een beetje.
Het supplement dat ze had gekocht heette Find Serenity Now. Actieve stof: lithiumorotaat. Volgens de fabrikant is lithiumorotaat 'de natuurlijke vorm van lithium'. "Serenity is an all-natural, effective mood enhancer", aldus fabrikant Urban Nutrition op zijn website. [www.findserenitynow.com] [Offline] "It promotes a natural balance to moods and emotions".
En uiteraard zonder bijwerkingen.
Een tablet bevatte 120 milligram lithiumorotaat. De vrouw had er achttien achter elkaar geslikt. Dat is zes keer meer dan de fabrikant als maximale dosis dagelijkse aangeeft - dus dat het verkeerd ging, dat kun je Urban Nutrition misschien niet aanrekenen.
Lithium is een medicijn tegen manisch depressiviteit. Het werkt goed, maar het heeft veel bijwerkingen als de dosering niet goed is afgesteld. De concentratie lithium in het lichaam die manisch-depressiviteit bestrijdt komt akelig dicht in de buurt bij de concentratie die toxisch is. Vandaar dat artsen gebruikers moeten 'instellen', en er met geregelde bloedmetingen moeten achterkomen hoeveel lithium iemand nu precies nodig heeft.
De doseringen varieren per individu, maar liggen in de orde van grootte van enkele tientallen milligrammen puur lithium per dag. Meestal gebruiken patienten lithiumcarbonaat. In honderd milligram lithiumcarbonaat zit 19 milligram lithium.
In honderd milligram lithiumorotaat zit vier milligram lithium. De vrouw had dus 72 milligram elementair lithium binnengekregen. Tsja. Dan kan het gebeuren dat je misselijk wordt.
Zijn wij verbaasd?
Eens even nadenken. Je hebt afslankmiddelen met laxeermiddel, met cyanoethyl-amfetamine, met sibutramine en met clenbuterol. Je hebt prostaatsupplementen met bloedverdunners en vrouwelijke hormonen. [washingtonpost.com September 5, 2004] Je hebt kruidensekspillen met methisosildenafil, met hydroxyacetildenafil, piperidino-acetildenafil, piperidenafilaminotadalafil.
Nee. Wij zijn niet verbaasd.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken