Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Onzinnig & verdacht       Krachttraining & voeding       Creatine       Aminozuren    

3 0 - 0 8 - 2 0 0 9

  'Creatine Ethyl Ester kan helemaal niet werken' (Biochem Biophys Res Commun. 2009 Oct 16;388(2):252-5.)

Als je het onderzoek mag geloven dat chemici van de Amerikaanse Marian University binnenkort publiceren in Biochemical and Biophysical Research Communications, dan is de creatine-analoog creatyl - misschien beter bekend als creatine ethyl ester een onzinsupplement. De verbinding kan helemaal niet werken. Hij zet spontaan om in creatinine, een afbraakproduct van creatine.

Creatyl

Creatine Ethyl Ester kan helemaal niet werken

Creatine

Creatinine
Creatine ethyl ester [de bovenste structuurformule op deze pagina] is een pro-nutrient. Het moet in het lichaam omzetten in creatine [de op 1 na onderste structuurformule op deze pagina]. Dat gebeurt als hij zijn ethylstekel rechts verliest. Dat gebeurt door esterases in het lichaam, dachten supplementenmakers altijd.

De ethylstekel van creatine ethyl ester moest ervoor zorgen dat de verbinding sneller door het lichaam kon reizen, en zijn weg kon vinden naar de spiercellen. Daar verandert het in creatine. Creatine fungeert als een accu voor spiercellen. Het creatinemolecuul laadt zich op met energie in de vorm van fosfaatgroepen, en geeft die af tijdens intensieve training. Daardoor kun je harder trainen en meer spiermassa en - kracht opbouwen. Creatine is nog steeds het best onderzochte en meest effectieve legale supplement dat de krachtsport kent. De industrie heeft al tientallen keren geprobeerd nieuwe, effectiever versies van creatine te maken, en creatine ethyl ester is daar eentje van.

Legio gebruikers namen creatyl daarom vlak voor een training en merkten direct effect. Ze konden net die ene rep extra maken als ze het product hadden gebruikt. Als je de publicatie van de Amerikaanse chemici mag geloven was dat een placebo-effect.

De Amerikanen mengden creatine ethyl ester met water in reageerbuizen, en keken een uur lang via NMR-technologie wat er met het molecuul gebeurde. Hoewel er in hun reageerbuizen geen esterases aanwezig waren, zetten het molecuul toch spontaan om. Niet in creatine, maar in creatinine [de onderste structuurformule op deze pagina is van creatinine]. Creatinine is voor niet actief in spieren. [Russische sportwetenschappers concludeerden in de jaren tachtig overigens iets anders, maar dat is een ander verhaal.]

De omzetting van creatine ethyl ester in creatine verloopt soepeler bij een wat lagere pH. Bij een pH van 5.5 was er net zoveel creatinine als creatyl aanwezig in de oplossing. Creatine vonden de onderzoekers in kleine hoeveelheden.

Water heeft een pH van 7. Regenwater kan door verontreiniging een pH van 5 hebben. Tomaten en druiven hebben een pH van 4.5, en tomatensap heeft een pH van 4. De menselijke maag is beduidend zuurder, en heeft een pH van 2. Dus ga maar na.

Creatine is verrassend stabiel in het lichaam, weten de onderzoekers. Creatine ethyl ester dus niet. De modificatie heeft ervoor gezorgd dat het molecuul bij het minste of geringste verandert in creatinine. De verbinding kan dus helemaal niet werken - en is misschien ook nog ongezond, aldus de chemici. "It appears CEE supplementation would actually provide high plasma concentrations of pharmacologically inactive creatinine rather than ergogenic creatine, and these acute levels may far exceed those determined to be within normal ranges", concluderen ze.

Eerder publiceerden onderzoekers van Baylor University een studie waarin gewone creatine beter werkte dan creatine ethyl ester. In dat onderzoek steeg de hoeveelheid creatine in de spieren van de proefpersonen overigens wel. Volgens de chemici van Marian University is dat onmogelijk. In datzelfde onderzoek van Baylor University gebruikten de proefpersonen creatine ethyl ester niet zoals dat eigenlijk moet: je slikt het vlak voordat je gaat trainen.

Wij geloven nog steeds dat creatine ethyl ester werkt.

Creatinepyruvaat werkt beter dan creatinecitraat (4-8-2009)
GePEGyleerd creatine valt tegen (25-4-2009)
Studie: creatine ethyl ester werkt niet (9-3-2009)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken