Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       CLA       Thee & EGCG    

1 2 - 1 0 - 2 0 0 7

  Combinatie CLA en EGCG houdt gebruikers antipsychotica slank (Lipids Health Dis. 2007 May 3;6:14.)
Geen groot, maar wel een veelzeggend experiment, deze studie van psychiaters van de University of Toronto naar de werking van een combinatie van CLA en een extract van groene thee. Patienten die antipsychotische medicijnen gebruikten bleven netjes op gewicht door de combinatie, en wonnen spiermassa.
Antipsychotica remmen neurotransmitters. De oudere generatie middelen remt specifiek de receptoren voor dopamine, en doet dat vrij goed. Zo goed, dat gebruikers zich meestal hondsberoerd voelen. De nieuwe generatie middelen saboteert de werking van meerdere neurotransmitters in de hersenen, maar saboteert die niet volledig. Daardoor voelen de gebruikers zich minder vervelend.
Het nadeel van die atypische antipsychotica is dat gebruikers vaak kilo's vet aanzetten. Het is nog niet duidelijk hoe dat kan.
Combinatie CLA en EGCG houdt gebruikers antipsychotica slank
In de eerste acht weken, zeggen studies, worden patienten gemiddeld zo'n vier tot vijf kilo dikker.
Vandaar de Canadezen zich afvroegen wat het supplement abs+, geproduceerd door Genuine Health, doet met de lichaamssamenstelling van psychiatrisch patienten die het atypische antipsychoticum quetiapine slikken. Quetiapine blokkeert receptoren voor serotinine, dopamine en histamine en de alpha-adrenerge receptoren.
In abs+ zit groene thee en CLA. Gebruikers die zich aan de doseringen van de fabrikant houden krijgen dagelijks 3400 milligram CLA en 270 milligram EGCG binnen.
Het resultaat, zo zie je in de tabel hieronder, is opmerkelijk.

Combinatie CLA en EGCG houdt gebruikers antipsychotica slank

De vetpercentages daalden, het percentage van het lichaam dat uit vetvrije massa bestaat nam toe. Daarom werd maar één proefpersoon lichter (de bovenste, in de tabel). De tweede proefpersoon bleef even zwaar, de onderste twee werden zwaarder.
Daarbij moet je meteen opmerken dat de proefpersonen al hoge vetpercentages hadden toen de proef begon.

Combinatie CLA en EGCG houdt gebruikers antipsychotica slank

In de bovenstaande tabel staat BFM voor body fat mass en LBM voor lean body mass. De getallen onder BFM en LBM staan in pounds.
De eerste proefpersoon in de tabel won drie kilo spiermassa en verloor vijf kilo vet in een klein half jaar. De tweede won ruim twee kilo vetvrije massa en verloor ruim twee kilo vetmassa in veertien weken. Proefpersoon nummer drie won meer dan vijf kilo vetvrije massa in tien weken en werd een paar onsjes vetter. Proefpersoon nummer vier won een krappe vijf kilo vetvrije massa in twintig weken, en verloor een paar onsjes vet.
De onderzoekers weten dat vier proefpersonen een verschrikkelijk kleine groep zijn. Toch vinden ze hun bevindingen relevant. Hun proefpersonen zijn zieke mensen, die niet aan sport doen en waarschijnlijk te veel aan hun hoofd hebben om ook nog eens aan gezonde voeding te denken. "We set out to follow these patients with the expectation that there would be only increases in body fat mass and body fat percentages, with little to no change in lean body mass."
Enige voorzichtigheid met de studie is geboden. De onderzoeksleider, Alan Logan, werkt al vijf jaar als adviseur voor Genuine Health, de maker van het onderzochte supplement abs+. Sommige supplementenfirma's hebben er een handje van om minder mooie onderzoeksresultaten in de papiervernietiger te knikkeren [en de onderzoekers erbij, als dat moet - red.] dus enige terughoudendheid is misschien op z'n plaats.

0 8 - 1 0 - 2 0 0 7

  Afslankcombinate: cafeine, arginine, isoflavonen en L-carnitine (J Nutr. 2007 Oct;137(10):2252-7.)
Japanse onderzoekers hebben een afslankstack ontwikkeld die zowel de lipolyse stimuleert [het vrijkomen van vetten uit de vetcellen] als de oxidatie [de verbranding van vetten door het lichaam] De onderzoekers hebben in een proef op muizen bewezen dat de stack werkt. De studie is verschenen in de Journal of Nutrition.
De componenten die de lipolyse zouden moeten stimuleren zijn L-arginine en
Cafeine
cafeine. In eerder verschenen studies hebben de Japanners dit deel van hun stack met succes uitgetest.
De isoflavonen kwamen uit soja en bestonden voor de helft uit daidzin, voor veertig procent uit glycitin en voor de rest uit genistein. Samen met L-carnitine stimuleren flavonen de verbranding van vet. Ook dat deel van de stack was al eens uitgest.
De onderzoekers gaven de muizen eerst twee weken achtereen low fat-voer waar de componenten doorheen waren gemengd. Daarna mestten ze de muizen drie weken vet met high fat-voer. Ook daar zat de stack doorheen gemengd.
Een kilo voer bevatte 250 milligram cafeine, zes gram arginine, 200 milligram soja-isoflavonen en anderhalve gram L-carnitine.

Afslankcombinate: cafeine, arginine, isoflavonen en L-carnitine

De muizen verloren vetmassa, laat de tabel zien. Nu hadden de proefdieren die de Japanners gebruikten diabetes, zodat ze de wrakke vet- en suikerstofwisseling van te dikke mensen nabootsen. De onderzoekers waren bang dat hun supplement tot foute concentraties vet in het bloed zou leiden, of misschien tot een opstapeling van vet in de lever.
Die angst was ongegrond.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken