Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Antioestrogenen       Antioestrogene supplementen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

2 5 - 0 1 - 2 0 1 0

  Gevalstudie: Clomid normaliseert hormoonspiegels in bodybuilder (West J Med. 1995 February; 162(2): 158160.)

In 1995 had een tweedejaars medicijnenstudent een wetenschappelijke primeur. Carol Bickelman, die toen nog colleges liep op University of New Mexico School of Medicine, publiceerde in de Western Journal of Medicine voor de allereerste keer een medische studie die beschrijft hoe een chemische bodybuilder na een zware anabolenkuur zijn hormoonspiegels herstelt met het antioestrogene vruchtbaarheidsmedicijn clomiphene citrate. [Structuurformule hieronder.] [Acht jaar later zouden artsen uit Houston die primeur nog een keer opeisen. Hun geval was ernstiger.]

Clomid


Gevalstudie: Clomid normaliseert hormoonspiegels in bodybuilder
De wedstrijdbodybuilder uit Bickelmans studie was 29 jaar en had net een anabolenkuur achter de rug die 8 maanden had geduurd. Hij gebruikte 1500-1800 mg testosteroncypionaat per week en 80 mg oxymetholone per dag. [Rare dosering voor oxy - red.] Na zijn kuur had hij last van impotentie, en om die te bestrijden injecteerde hij zich vier weken lang met hCG - zonder het gewenste resultaat.

Toen na een klein jaar de bodybuilder nog steeds impotent was, wendde hij zich tot een arts. Die constateerde dat de man gespierd was, dat zijn testikels te klein waren [volume: 10 ml] en dat er rond zijn tepels gyno's van 2 cm zaten.

De aanmaak van LH en FSH was verlaagd, net als de concentratie van het vrije testosteron. De artsen gaven de man dagelijks 50 mg Clomid. Dat hielp niet veel. Hij had wel weer ochtend-erecties, maar was verder nog steeds impotent. Pas toen de bodybuilder zijn dosis verdubbelde tot 100 mg Clomid/dag, was hij een maand later weer in staat om elke dag seks te hebben. Zijn testikels bleven klein, maar zijn hormonale waarden verbeterden.


Gevalstudie: Clomid normaliseert hormoonspiegels in bodybuilder


Een half jaar later zagen de artsen de bodybuilder weer. "He had returned to the illicit use of testosterone cypionate at 400 mg per week to achieve a level of sexual performance three times that achieved with clomiphene alone. He noted that his testes were smaller, and he was considering trying another course of hCG in combination with tamoxifen to prevent worsening gynecomastia."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken